Foto: Shutterstock

Vecāku un bērnu strīdi ir neizbēgami gandrīz ikvienā ģimenē. Tomēr arī strīdēties ir jāprot, lai no tiem izdarītu pareizos secinājumus un turpmāk rīkotos gudrāk. Lūk, portāls Ihappymama.ru apkopojis sešas galvenās kļūdas, ko pieļauj vecāki strīdu laikā ar savām atvasēm!

1. Novērtēt bērnu, nevis viņu rīcību

"Kāds briesmīgs bērns!", "Tu esi slikts zēns!" Bērns apriori ir labs, tikai viņa uzvedība nereti ir visai slikta. Tādēļ jāvērtē un jārunā ir tieši par bērna uzvedību, lai bērns nesāktu šaubīties par vecāku mīlestību pret viņu.

2. Baudīt pieaugušo priekšrocības

Dažreiz vecāki atņem bērnam kādu lietu un novieto to augstākā plauktā vai citā bērnam neaizsniedzamā vietā. Tādos brīžos bērnam rodas nepilnvērtības sajūta, viņš apvainojas un dusmojas. Bet mēs, pieaugušie, tā vietā, lai palīdzētu izbeigt konfliktsituāciju, viņu atstājam vienu un lūdzam padomāt par savu uzvedību.

3. Manipulēšana, izmantojot "spiedienu" ar materiālām vērtībām

Piemēram, konflikta lakā vecāki bieži draud nepirkt jau iepriekš apsolīto mantu vai gardumus. Ar to gan var ātri panākt rezultātu, un bērns uzvedīsies labāk, taču viņš domās par to, lai dabūtu sev izdevīgumu, nevis par to, ka ir uzvedies slikti un ne par to, kā jūtas vecāki. Bet, kad bērns kļūs vecāks, viņš sāks saprast, kad ir jāuzvedas labi (lai iegūtu kāroto), bet dusmas un niknums viņā tāpat paliks.

4. Agresija, fiziska sodīšana, kliegšana un rāšanās

Šādos gadījumos bērns tikai pārņems vecāku "mantojumu" jeb uzvedību. Viņš secinās, ka taisnība ir tam, kurš ir stiprāks, kurš ir vairāk agresīvs. Vai arī bērns var nobīties no šādiem vecāku izgājieniem, bet jau vēlāk attiecības ar vecākiem var veidoties uz baiļu pamata.

5. Likt bērnam atvainoties par katru sīkumu

Ja vēlies, lai bērns atvainotos un atzītu savu vainu, parādi viņam piemēru. Tikai tā, – balstoties uz personīgo piemēru, bērnam var iemācīt patiesi palūgt piedošanu, nevis darīt to mehāniski.

6. Publiski sodīt

Bērns jāaudzina un jāsoda tikai tad, kad esi ar viņu divatā. Sodīšana citu cilvēku klātbūtnē bērnu pazemo. Tā nekad nedari!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!