Foto: Shutterstock
Ir jābūt īpaši vērīgai, lai neiekristu nepareizo vīriešu skavās, taču tas nepavisam nav viegli. Dažkārt ar mūsu sievišķīgo intuīciju ir par maz, lai izvēlētos pareizos vīriešus, tāpēc zinātnieki skaidro, kā noteikt, vai vīrietis, kuru esi noskatījusi, nav narciss.

Ja esi novērojusi, ka vīrieši, kurus piesaisti, vienmēr izrādās pašapmierināti kretīni, tu, iespējams, nekļūdies: Austrijas pētnieki no Eiropas personības psiholoģijas asociācijas (European Association of Personality Psychology) apstiprina, ka sievietes ir biežāk noskaņotas satikties ar vīriešiem, kuriem ir narcistiskas personības iezīmes, vēsta "Woman`s Health".

Bet tas nav narcisms, kas patiesībā tevi piesaista, liecina pētījumi.

Pētnieki aptaujāja cilvēkus, lai noteiktu viņu personības iezīmes, pēc tam lika viņiem doties uz virkni ātrajiem randiņiem. Pēc katra randiņa sievietes novērtēja to, vai viņas gribētu redzēt puisi atkal.

Sievietes ievērojami labvēlīgāk bija noskaņotas satikties ar vīriešiem, kuriem ir narcistiskas personības iezīmes, kuri bija iedomīgi un vēlējās atrasties uzmanības centrā. Puiši, kam nepiemita šīs iezīmes, palika otrajā plānā.

Foto: Shutterstock
Kad zinātnieki pārbaudīja ekstravertas personības iezīmes – kā pašpārliecinātību un neatlaidību, minētā sakarība pazudusi. Tas nozīmējot, ka narcisi, kuri piesaista sievietes, nevar tikt attaisnoti ar savu izrādīšanos - ne ar viņu iedomību, egocentrismu, saka pētnieki.

Narcisi bieži rada labu pirmo iespaidu, tāpēc ka viņi izrādās, piemēram, uzņemas līdera lomu sarunā, cenšoties ietekmēt cilvēkus un gūt uzmanību. Tas var likt viņiem šķist šarmanti, mēģinot iepazīties ar kādu jaunu cilvēku, skaidro pētnieki.

Tomēr ar laiku tas liek vilties. Citi pētījumi no Vācijas liecina, ka narcisi kļūst mazāk pievilcīgi cilvēkiem, esot ilgtermiņa attiecībās, apgalvo pētnieki.

Tas tomēr nenozīmē, ka esi nolemta vienmēr kāpt uz viena un tā paša grābekļa. Pa īstam par sevi pārliecināti un stipri džeki, kas spēj piesaistīt sieviešu uzmanību, arī randiņu pasaulē pārtrumpos kretīnus un parastus narcisus, cerību vieš Emanuels Džauks, Austrijas Grācas Universitātes psiholoģijas profesors.

Vairāk par pētījumu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!