Foto: Shutterstock
Daudzi vecāki vēlētos, lai viņu bērns allaž ir priecīgs un paklausīgs, taču realitātē tas ir tālu no patiesības. Gluži kā mums, pieaugušajiem, arī bērniem mēdz būt "sliktās" dienas, kad kreņķis sirsniņā ir pārāk nobriedis, tādēļ tas jāpalaiž ārā.

Atkarībā no vecumposma vecākiem jāapzinās, ka bērnam ir tiesības dažādos veidos izpaust emocijas, jā, arī raudot, kliedzot vai pat krītot zemē. Pieaugušajam ir jābūt gudrākam, palīdzot bērnam tikt galā ar šīm emocijām. Saprotams, ka arī vecāki ikdienas skrējienā ir pārguruši, nereti pašiem gribas kliegt, taču tāpēc jau tu esi vecāks – tev ir jāuzņemas atbildība ne tikai par sevi, bet arī to mazo cilvēciņu.

Viens ir, kad bērns histēriju piedzīvo mājās, bet vēl "sāpīgāka" šī situācija, ja tas notiek sabiedriskā vietā. Tad vecākiem vēl jātek galā ar apkārtējo acu skatieniem, komentāriem.

Te zemāk būs tev palīgmateriāls – 25 portāla "Delfi Life" arhīva raksti, kā iemācīties veiksmīgāk pārdzīvot tos brīžus, kad jūti – tūliņ, tūliņ histērija būs klāt vai arī tad, kad jau šis pirmstermiņa laiks ir nokavēts, un lielā kliegšana jau rit pilnā sparā. Ir noteiktas frāzes, apskaušanās tehnikas, kas noteikti palīdzēs, tikai tev ir jāgrib izprast savs bērns, un viss būs labi!

Ko nedarīt vecākiem, kad bērns uzvedas neizturami

Foto: Shutterstock


Bērns var kliegt uz tevi veikalā, var ar kājām spārdīt zemi, viņš var pat nokrist zemē ielas vidū, it kā signalizējot par savu protesta gājienu. Taču tu kā vecāks nekad nedrīksti atbildēt ar līdzīgiem izgājieniem.

Lasīt vairāk

Kā panākt paklausību no bērna bez kliegšanas un skandāliem

Foto: Shutterstock


Vecāki bieži vien paceļ balsi, lai panāktu disciplīnu. Jo vairāk esam pakļauti stresam, nogurumam un spriedzei, jo biežāk kliedzam uz bērniem, cenšoties viņus saukt pie kārtības. Diemžēl, kliegšana ir iedarbība tikai uz laiku. Ilgtermiņa perspektīvā šis ir neracionāls audzināšanas veids, kas noved pie tā, ka bērns pārstāj uztvert mūsu vārdus un prasības, kuras mēs izsakām paaugstinātā tonī.

Lasīt vairāk

Mamma netiek galā ar trīsgadnieka niķiem un histērijām pirms miega

Foto: Shutterstock


Trīs gadu vecums ir posms, kad, pēc speciālistu teiktā, mēdz būt krīze. Tā saistīta ar straujo bērna attīstību, taču bieži vien vecāki nespēj tikt galā ar šim vecumposmam atbilstošo krīzi jeb uzvedības izmaiņām. Pēc padoma, kā tikt galā ar trīs gadus vecā dēla niķiem un histērijām, kas galvenokārt parādās laikā, kad jāiet pagulēt, taujā kāda mamma. Atbildi sniedz psiholoģe Aiga Ukstiņa.

Lasīt vairāk

Efektīvi veidi, kā tikt galā ar bērna histērijām


Ar drebošu sirdi gaidi nākamo bērna histēriju un neieredzi tos brīžus, kad tavs mazais atkal taisa kaprīzes un niķojas? Bērni ir eņģelīši, taču tad, kad viņiem zūd kontrole, nemaz vairs tā neliekas, vai ne? Ļoti bieži notiek tā, ka šādos brīžos kontroli pār sevi zaudē arī vecāki, tomēr tā tam nevajadzētu būt, jo ir taču pat teiciens, ka "ļaunu ar ļaunumu neuzvarēsi".

Lasīt vairāk

Kā panākt, lai bērns dzirdētu vecāku teikto?

Foto: PantherMedia/Scanpix


Dažreiz vecākiem nākas atkārtot vienu un to pašu, lai bērns sadzirdētu teikto un izdarītu to, ko no viņa vēlas panākt. Tas ļoti nogurdina vecākus. Gribas, lai bērns tevis teikto sadzirdētu ar pirmo reizi, nu vismaz ar otro, nevis septīto vai astoto. Lūk, portāls Ihhappymama.ru piedāvā iepazīt 15 veidus, kā šajā jautājumā sasniegt labus rezultātus!

Lasīt vairāk

Bērnu histērijas priekšvēstneši: sešas pazīmes potenciālai katastrofai


Aurojošs bērns, kuru nav iespējams nomierināt, pārvēršas īstā monstriņā. Brīdī, ko tautas valodā mēdz apzīmēt arī ar vārdu savienojumu "čp", mammai ir gluži vienalga, kāds ir skandāla iemesls. Vēlēšanās ir tikai viena – ātrāk nokļūt mājās, prom no citu cilvēku acīm.

Lasīt vairāk

Kā koriģēt izlutināta bērna uzvedību: deviņi soļi ceļā uz pozitīvu rezultātu

Foto: Shutterstock


Izlutinātam bērnam bieži šķiet, ka visa pasaule griežas ap viņu. Viņš ir pieradis iegūt vēlamo pēc pirmā pieprasījuma – bet pretējā gadījumā var sarīkot histēriju. Taču līdzīga situācija ir labojama. Šādam bērnam ir iespējams attīstīt empātiju un cieņu pret citu cilvēku interesēm, iemācīt mīlestību pret darbu. Tālāk iepazīsties ar speciālistu ieteiktām rekomendācijām, kā "izlabot" izlutinātu bērnu.

Lasīt vairāk

Kā nomierināt kaprīzu bērnu


Nav izstāstāms, kā jūtas tās mammas, kuru bērni veikalā vāļājas pa grīdu, lejot gaužas un skaļas asaras. Vai arī – ar bērnu it kā pošaties pastaigā, bet pēkšņi viņš sarīko histēriju, jo nevēlas vilkt zābaciņus vai uzlikt cepuri. Bet pēcāk – pusstundu mēģini viņu aizvest mājās, kad viņš no jauna sarīkojis traci, tikai šoreiz jau rotaļu laukumā...

Lasīt vairāk

Ak, atkal sakliedzu uz bērniem... Kā turēties tam pretī

Foto: Shutterstock


Tev ir gadījies uz savu bērnu sakliegt? Pandēmijas laikā, iespējams, tas notiek biežāk nekā agrāk? Vecāki sevi vaino par bērnu problēmām un savu vainu tajā. Un var kļūt bail – vai bērnam uz mūžu nebūs emocionāla trauma, ja uz viņu uzkliedzu?

Lasīt vairāk

Efektīvāk par kliegšanu – frāzes bērna uzvedības koriģēšanai

Foto: Shutterstock


Bērni bieži vien ar savu uzvedību mēdz sadusmot vecākus. Tādās situācijās pieaugušie nereti arī neiztur un pāriet uz kliegšanu kā komunikācijas veidu. Tomēr kliegt par bērna slikto uzvedību nav vērts. Daudz efektīvāk būs lietot frāzes, kas mudina bērnu uzvesties vispārpieņemto normu robežās.

Lasīt vairāk

Katram vecumam savi aizliegumi jeb kā nepieļaut bērna pārvēršanos tirānā

Atceries, ka komunikācijā ar bērnu ir jāsaglabā vecāku autoritāte... Bet kā tas izskatās praksē? Burvju receptes nepastāv, bet, cerams, dažas idejas tev varētu noderēt.

Lasīt vairāk

Psihologu padomi nogurušām mammām, kurām viss krīt uz nerviem, pat pašas bērns

Foto: Shutterstock


Mammas reti kad atzīstas, ka viņām ir grūti būt māmiņām un ka aiz laimīgām fotogrāfijām sociālajos tīklos slēpjas vienveidīga ikdiena, dusmas bērna kliegšanas un mūžīgās nekārtības dēļ, un pat īgnums par to, ka bērns pretendē uz simtprocentīgu tavu laiku.

Lasīt vairāk

Skaidro speciālists: kā tikt galā ar bērna dusmu izvirdumiem


Gluži tāpat, kā mazuļi mācās staigāt, tā arī bērndārznieki – valdīt pār savām emocijām. Pie portāla "Cālis" anonīmi vērsās kāda mamma, kura meklē padomu, kā palīdzēt bērnam tikt galā ar pēkšņiem dusmu izvirdumiem un agresiju pret tuviniekiem, lai situāciju risinātu pēc iespējas saudzīgāk. Konsultāciju sniedza nodibinājuma "Centrs Dardedze" sociālā darbiniece Janeta Bokaldere.

Lasīt vairāk

Nelūgtie padomi. Kā nenokaitināt mammu, kad viņas bērns kritis histērijā

Foto: Shutterstock


Kā līdz histērijai nenovest māti, kuras bērns taisa histēriju? Varētu šķist, ka atbilde uz šo jautājumu varētu būt visai vienkārša – nelien ar saviem padomiem pie mammas, kura cenšas nomierināt savu bērnu. Bet, ņemot vērā sabiedrības tendenci – šādos brīžos ielīst pa vidu ar savu pedagoģisko pieredzi, šī doma ir jāattīsta.

Lasīt vairāk

Bērns histērijā zaudētas galda spēles dēļ – kā iemācīt neveiksmi pieņemt mierīgi

Cik gan labi viss iesākās – beidzot ir brīvs vakars, izkārtotas galda spēles, visi priecīgi satraukti... Bet, lūk, bērns zaudējis partiju, un sākusies īsta vētra – apvainošanās, kliegšana, raudāšana. Gandarījums par spēli ir sabojāts, bet vecāki cenšas saprast, kā iemācīt zaudēt ar cieņu.

Lasīt vairāk

'Lūdzu, lūdzu, varam nopirkt?' – frāzes, kas apslāpēs skandālus un nerimstošo lūgšanos


Vienalga, lai arī cik mājās būtu daudz mantu un cik reižu tu pēc kārtas censtos bērnam paskaidrot, ka šodien pietiks skatīties multfilmas, mazajiem ķipariem ir gluži vai iekodēts sev vēlamo lūgt vēl desmitiem reižu. Šajos brīžos bieži vien pieaugušais vai bērns neiztur, attiecīgi paceļot balsi vai sarīkojot pamatīgu scēnu. Taču no netīkamā jampadrača iespējams izvairīties, piemeklējot atbilstošus vārdu virknējumus.

Lasīt vairāk

Iejūtīgi, bet bez garām runām: septiņas frāzes, kas palīdzēs bērna disciplinēšanā

Foto: Shutterstock


Nenoliedzami, ar bērniem ir regulāri jāpārrunā dažādas ikdienas situācijas – gan prieka brīži, gan arī reizes, kad mazais rīkojies nepareizi. Lai gan garai audzināšanas stundai ir savi plusi, daudzi bērni informāciju uztvers labāk, ja vārdu un teikumu kaudzi aizstāsi ar kādu trāpīgu frāzi. "Parents" iepazīstina ar septiņiem ieteikumiem, kas sarunu laikā palīdzēs bērnu disciplinēt.

Lasīt vairāk

Profesore Gunta Ancāne: tāds fenomens kā bērna 'niķi' nepastāv


Bieži vien, runājot par bērniem, dzirdams: viņš atkal "niķojas" vai arī – tas bērns ir pārpilns "niķu"! Tādēļ pamatots ir jautājums: vai eksistē tāds fenomens kā "niķi"? Un atbilde ir – nē!

Lasīt vairāk

Paņēmieni bērna nomierināšanai, nesagaidot histērijas sarīkošanu


Ja pieaudzis cilvēks spēj valdīt par savām dusmām, tad mazs bērns vēl neprot "nolaist tvaiku" tā, lai nekaitētu sev un apkārtējiem. Bieži vien mēs nezinām, kā pareizi nomierināt un atbalstīt bērnu, kurš tūliņ, tūliņ draud uzsprāgt no dusmām tūkstoš mazos gabaliņos.

Lasīt vairāk

Bērnam histērijas lēkmes: pieredze un ieteikumi pareizākai rīcībai


Lai gan biežāk histērijas lēkmes mēdz uznākt mazuļiem un bērnudārza vecuma bērniem, taču ir gadījumi, kad tādas sarīko arī skolēni. Šāda trakošana, protams, nepatīk nedz vecākiem, nedz apkārtējiem, ja tā notiek sabiedriskā vietā.

Lasīt vairāk

Sešas praksē pārbaudītas metodes, kas palīdzēs tikt galā ar bērna slikto uzvedību

Foto: Shutterstock


Tavs bērns taisa kaprīzes vai atklāti pārkāpj noteikumus, kurus tu viņam esi izdomājis? Regulēt bērna uzvedību jebkurā gadījumā ir sarežģīti. Lai tev palīdzētu, lūk, piedāvājam iepazīties ar sešām praksē pārbaudītām metodēm, kā bērna slikto uzvedību vērst uz labo pusi!

Lasīt vairāk

Deviņgadnieks histērijas iespaidā draud izlēkt pa balkonu – vecumposma krīze vai vecāku kļūda audzināšanā


Bērnu audzināšanu nemāca nevienā skolā, un tas patiešām ir grūts uzdevums. To zinās tikai tie, kuriem pašiem ir bērni. Citiem šis darbiņš izdodas vieglāk, citiem grūtāk. Ja dažreiz mammai bezspēcībā nolaižas rokas un jālej asaras, kur rast atbildi uz daudzajiem kāpēc – vai bērnam attiecīgā vecumposma krīze piezagusies vai vecāki pieļāvuši kādas kļūdas atvases audzināšanā

Lasīt vairāk

10 iemesli, kāpēc bērnam ļaut rīkot histērijas


Bērna sarīkota histērija vecākiem nav nekāda joka lieta. Mēs sevi uzskatām par labiem vecākiem, kad bērns ir mierīgs un smaida, bet jūtamies pilnīgi bezspēcīgi, kad bērns krīt gar zemi un sāk kliegt. Tomēr tici vai nē, bet bērna dusmu lēkmes un kaprīzes ir neatņemama viņa emocionālās veselības un labsajūtas daļa, un šādu uzvedību vecākiem vajadzētu iemācīties uztvert mierīgāk.

Lasīt vairāk

Krišana zemē, spiegšana un citi bērnu niķi veikalā – mammu pieredze

Foto: Shutterstock


Kurš gan nebūs pats piedzīvojis vai redzējis, kā vecāki veikalā aiz kauna nezina, kur slēpties, kad mazais kārtējo reizi uzrīkojis skandāliņu – nesaņemot kāroto, nogāžas zemē, spiedz, kliedz, nekust no vietas. Portāla Cālis.lv forumā mammas dalās savos bēdu stāstos un pieredzē, kā mēģinājušas tikt galā ar situāciju. Lūk, vecāki dalās pieredzē bērnu audzināšanā!

Lasīt vairāk

Bērns raud un mammai no dusmām 'mati stāvus'. Pieredzes stāstiņi


Neviens bērns nav izaudzis bez raudāšanas. Cits ir mierīgāks, cits mazāk mierīgs, bet raudāšana piedien visiem mazuļiem. Arī mammas ir dažādas. Dažai bērna raudāšana "pa nerviem nesit", cita knapi valdās, lai nenodarītu mazajam pāri.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!