Jautājums: Lūdzu, pastāstiet tuvāk par pigmenta plankumu rašanās cēloņiem sievietēm pēc 30 gadu vecuma (man ir 32). Vai tas ir saistīts ar pavasara intensīvo sauli? Man pirmie pigmenta plankumiņi parādījās aptuveni pirms gada, pēc intensīvā solārija apmeklējuma.

Vai tas ir saistīts ar hormonālām izmaiņām (jūtos ļoti labi)? Es neesmu ne albīna, ne gaišmate, arī dzimtā ne vienam vasaras raibumi nav pēkšņi parādījušies. Plankumiņi ir ap acu zonu un mute daļu (tur nav veikta epilācija, jo nav vajadzība). Lietoju krēmus ar aizsargfiltriem SPF 15.

Man ir bērni skolas vecumā (to rakstu tāpēc, ka dažām sievietēm pigmentplankumi parādās pēc dzemdībām). Pastāstiet, lūdzu, tuvāk par manu problēmu. Es zinu, ka man var palīdzēt ādas lobīšana ar augļskābēm, bet to var darīt tikai rudenī vai agrā pavasarī, lai gan arī nav zināms, vai nākošajā gadā pigmentācija neparādīsies no jauna.

Atbild “Veselības centra 4” dermatoloģe Linda Kapteine:

Hloazma jeb melazma ir dzīves laikā iegūta, atgriezeniska sejas ādas hiperpigmentācija. Tas nozīmē to, ka pigmentācija arī pati no sevis var izzust. To tiešām vairāk novēro sievietēm pēc 30 gadu vecuma un tumšākam ādas tipam. Piemēram, 3. ādas tipam ar normālu ādu, brūniem matiem, pelēkām vai brūnām acīm, (vidējs jutīgums pret saules apdegumiem), kā arī 4. ādas tipam ar gaiši brūnu-olīvkrāsas ādu, tumšiem matiem un acīm (minimāla jutība pret saules apdegumiem).

Pigmentācijas plankumi parasti ir brūni, pelēki vai brūnpelēki ar asu, neregulāru robežu, simetriski, pārsvarā pieres, deniņu un mutes rajonā. Tie, tāpat kā vasaras raibumi, kļūst intensīvāki saskarē UV starojumu.

Pigmentācijas veidošanās iemesli pilnībā nav izpētīti, taču vidēji 30% gadījumu pigmentācijai ir ģenētisks raksturs. Daudzos gadījumos pigmenta plankumi uz sejas un noteiktās ķermeņa vietās parādās grūtniecības laikā. Tomēr pēc bērniņa piedzimšanas un barošanas ar krūti tā parasti izzūd.

10-20%, lietojot kontraceptīvās tabletes, vai atsevišķu olnīcu audzēju gadījumā veidojas pigmentācija. Pigmenta plankumi var veidoties atkarībā no individuālas ādas reakcijas pret dažādiem kosmētiskiem līdzekļiem. Novērots, ka pigmentāciju izraisa vazelīnu un parfīmu saturoši kosmētiskie līdzekļi, nonākot tiešā saskarē ar ādu.

Atsevišķu medikamentu lietošana, piemēram, hlorpromazīns, hidantions un organisma novājēšana tuberkulozes, audzēju gadījumos var izraisīt pigmentācijas plankumus. Pigmentāciju nereti var iegūt traumatisma - ilgstoša spiediena, berzes (pīlingi), aukstuma (apsaldējuma), karstuma rezultātā.

Ir dažādas iespējas kā mazināt pigmenta plankumus, taču pirms tam vēlams noskaidrot izraisītājfaktorus. Turklāt jākonsultējas ar dermatologu un jāveic dermaskopija, lai pielāgotu efektīvāko pigmenta plankumu novēršanas metodi - speciālas balinošas procedūras, ko veic kosmetologs, vai lāzerterapiju, ko veic kvalificēts dermatologs, kad ar atbilstošas intensīvi pulsējošās gaismas lāzeriekārtas palīdzību tiek sašķelts pigments.

Ikdienā jālieto kosmētiskie līdzekļi, kuru sastāvā ir 40-60 SPF (saules aizsargfiltrs) un jāizvairās no pārmērīgas saules (UV staru), tai skaitā solārija, iedarbības.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!