Foto: PantherMedia/Scanpix
Daudzi no mums ir piedzīvojuši, ka dzīvojot daudzdzīvokļu mājā, agri vai vēlu kāds kaimiņš dimdina savu mīļoto "Latvijas radio 2", rīko ballītes un uz pilnu klapi skatās "Terminatoru", taču ko darīt ja tu esi tas "ļaunais kaimiņš"? Ir pāris ieteikumi, kas var palīdzēt justies komfortablāk un negaidīt niknus klauvējienus.

Diemžēl, pavisam izolēt skaņu ne vienmēr izdodas pat publiskām iestādēm, turklāt arī tām tas iespējams vien tad, ja ēka celta ar mērķi izolēt skaņu starp stāviem vai kaimiņiem, raksta portāls "Life Hacker". Ne padomju laiku blokmājas, ne mūsdienu riģipša izoderētās būves tādas gan parasti nav. Līdz ar to ir iespējams skaņu samazināt, bet bez kompromisiem tomēr nevarēs iztikt.

Sākotnēji aprunājies ar kaimiņiem

Ja vien jums attiecības nav jau nokaitētas līdz baltkvēlei, vēlams aprunāties ar pašiem kaimiņiem, jo dažu skaļa mūzika netraucē nemaz, cits sliktās dzirdes dēļ nemaz nezina, ka aiz sienas kāds dzīvo, bet vēl kādam pietiek ar to, ka uzvedies klusāk pēc pusnakts.

Visbiežāk no kaimiņiem uzzināsi, ka nemaz tik skaļi tu neuzvedies, jo iespējams viņiem pašiem no rīta līdz vakaram ieslēgts radio vai televizors vai arī sienas izrādās biezākas nekā tu domā.

Taču, ja tavu rokenrolu kaimiņi dzird visai labi, pārrunā, kurā laikā tas noteikti ir izslēdzams.

Izveido skaņas izolāciju pats

Kā jau minēts iepriekš, diemžēl pilnīgai skaņas kontrolei nepieciešams par to domāt jau māju būvējot vai arī pēcāk veikt pamatīgu rekonstrukciju. Tomēr ir daži veidi kā savu dzīvesvietu izolēt ar katram daudzmaz pieejamiem līdzekļiem.

Viens no tiem ir biezu, pūkainu un lielu audumu izvēle, iegādājoties gultas vai dīvānu pārvalkus un aizkarus, kā arī biezu paklāju izklāšana pa maksimāli lielu grīdas laukumu. Tie absorbēs skaņu, neļaujot tai atbalsoties telpā.

Ja ir vēlme veikt nopietnākus mājokļa uzlabojumus, varētu palīdzēt akustisku sienas un griestu paneļu izveidošana. Viss, kas jādara - uz sienas vai griestiem jāpiestiprina ar audumu pārvilkti koka rāmji līdzīgi kā tas ir kinoteātros vai ļoti lielās biroja telpās.

Tāpat iespējams izolēt durvju un logu ailes, tajās ielīmējot lentu, kas paredzēta siltumizolācijai. Uz durvju sliekšņiem, ja tie ir augstāk par grīdu, arī iespējams gaumīgi pielikt paklāju, bet, lai izolētu skaņu uz kāpņu telpu, palīdzēs pat durvju paklājiņš.

Mēģini ierobežot savu trokšņošanu

Protams, mūzika ir tāpēc, lai viņu klausītos, bet mazos dzīvokļos ar papīra sienām ir jāpieņem arī dažādi kompromisi.

Viens no kaimiņus kaitinošākajiem trokšņu radītājiem ir sabvūferi, kuru radītie basa tembri var būt dzirdami visā mājā pat ja citas skaņas nenonāk pat kaimiņu dzīvoklī. Lai to izolētu, ieteicams zem sabvūfera palikt putuplasta gabalu vai papildu paklāja kārtu.

Ja tas nepalīdz, samierinies ar likteni un nogriez sabvūfera skaņu vismaz līdz tādam līmenim, lai to nedzird kaimiņi. Ja ar to nepietiek, nogriez klusāk arī pārējo. Kā alternatīvs līdzeklis var būt arī austiņu lietošana. Ērtas un ļoti augstas kvalitātes austiņas var sniegt pat lielāku baudījumu, skatoties filmu vai klausoties savu iemīļotāko mūziku, turklāt tās ir arī ievērojami lētākas par profesionālu, kaimiņus tracinošu skaņu sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!