Foto: PantherMedia/Scanpix
Nodarbošanās ar fiziskām aktivitātēm, protams, ir apsveicama, kaut vai tāpēc, ka uzlabo mūsu pašsajūtu. Tomēr, kā teic eksperti, bieži vien nezināšanas dēļ varam kaitēt ne tikai veselībai, bet arī ārējam izskatam. Šai sakarā piedāvājam ārzemju ekspertu ieteikumus, kā fizisko aktivitāšu laikā mazināt dažus nelāgus ieradumus, kas bojā matu struktūru un to izskatu.

Matu mazgāšana pēc katra treniņa

Intensīva slodze liek mums svīst, radot sajūtu, ka netīra ir arī galvas āda un mati. Tomēr eksperti aicina no pārāk biežas matu mazgāšanas, to darot pēc katra treniņa, jo kosmētikas līdzekļi, attīrot matus un ādu no sviedriem, iznīcinās arī dabiskās eļļas, kas tos aizsargā.

Tā vietā centies matus mazgāt reizi trīs dienās, pēc treniņiem izmantojot sauso šampūnu, kas būs galvas ādas dabiskajai videi draudzīgāks.

Matu nemitrināšana

Ja trenējies sporta zālē, kur gaiss ir kondicionēts un sauss, arī mati zaudēs tiem nepieciešamo mitrumu. Lai izvairītos no to sausināšanas, laiku pa laikam izmazgā tos ar īpaši mitrinošu šampūnu, ieliekot arī tāda paša veida masku. Tāpat rūpējies par tiem ikdienā, īpašu uzmanību pievēršot matu galiem.

Aizsargājoša līdzekļa nelietošana, trenējoties brīvā dabā

Trenējoties svaigā gaisā, mati tiek pakļauti UVA starojumam, kā arī gaisa piesārņojumam. Lai tie nekļūtu sausi un lūstoši, pirms treniņa iesmidzini matos kondicionieri, kas nav jāizskalo, tā nodrošinot tiem nepieciešamo aizsardzību, līdzīgi ādai, par kuru rūpējies ar aizsargfiltrus saturošiem krēmiem.

Nepareiza matu griezuma izvēle

Ja tavi mati ir gari, to gali var kļūt poraini, tā uzsūcot sevī visas kaitīgās vielas no gaisa piesārņojuma un spēcīgāk reaģējot uz saules nodarītajiem bojājumiem. Ja dzīvo patiesi aktīvu dzīvesveidu, izvēlies īsāku griezumu, kas ne tikai atvieglos matu „savākšanu” sportošanas laikā, bet arī saīsinās to mazgāšanai nepieciešamo laiku un ļaus kļūt veselīgākiem.

Cieša matu sasiešana astē vai copē treniņa laikā

Nav noslēpums, ka treniņa vidū nejauši izjukusi aste vai matu šķipsnas, kas krīt acīs, ir sevišķi kaitinoša parādība, tomēr atceries, ka pārāk stingra to sasiešana zirgastē vai copē var veicināt matu izkrišanu.

Rezultātā var atkāpties tava matu līnija, tāpēc ciešas astes vietā pin bizes vai veido vaļīgus matu mezglus, mazos matiņus nofiksējot atsevišķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!