Foto: PantherMedia/Scanpix
Mūsu ķermeņa aromāts ir visai delikāta lieta, par ko nerunājam, tomēr rūpējamies, lai tas netraucētu ne mūs, ne apkārtējos. Šai sakarā portāls "Women's Health" apkopojis septiņus faktus par sviedriem un ieteikumus, kā veselībai draudzīgi novērst to smaržu.

Sviedru dziedzeri

Pastāv divi sviedru dziedzeru tipi – ekrīnie un apokrīnie. Ekrīnie atrodas visā ķermenī un rada ūdeņainus izdalījumus, lai uzturētu ķermeni vēsu, savukārt apokrīnie sviedru dziedzeri koncentrējas vietās, kurās ir matiņi, un izdala biezākas konsistences sekrētu.

Matiņi un smarža

Jo vairāk matiņu ir uz tavas ādas apokrīno sviedru dziedzeru vietās, jo spēcīgāks būs sviedru aromāts, matiņos krājoties smaku izraisošām baktērijām.

Piemērots dezodorants

Smakas likvidēšanai piemērots būs dezodorants – antipersiperants, kas mazinās aromātu un neļaus vairoties baktērijām.

Medicīniski līdzekļi

Ja pārmērīga svīšana patiesi būtiski traucē dzīves kvalitātei, to iespējams novērst ar botoksa injekcijām. Tās gan darbojas tikai padušu reģionā un jāveic reizi trīs mēnešos.

Aromāts un ēdienkarte

Ķiploki, sīpoli un karijs ir izplatītākie produkti, kas saasina sviedru aromātu, padarot to ievērojami nepatīkamāku.

Nepārcenties

Protams, vari lietot antibakteriālas ziepes un skrubjus, rūpējoties par ādu, tomēr nekādā gadījumā netīri paduses ar spirtu saturošiem līdzekļiem – tas sausinās ādu, un liks organismam radīt vēl vairāk sviedru.

Stress

Satraukums patiešām palielina svīšanu, kā arī liek to aromātam būt izteiktākam un nepatīkamākam. Rūpējies par savu higiēnu pirms svarīgiem notikumiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!