Foto: PantherMedia/Scanpix
Vasara ir ne tikai gadalaiks, kad baudām saules siltos pieskārienus ādai, bet arī krietni biežāk ciešam no dažādām tās problēmām, ko rada karstums, ultravioletais starojums un citi faktori. Turpinājumā portāla "Redbook" apkopotās ādas problēmas un padomi, kā tās novērst.

Izsitumi bikini zonā

Āda intīmo zonu apvidū ir īpaši jutīga un viegli kairināma. Epilācijas, vaksācijas vai skūšanas rezultātā matiņu folikulos iekļūst mikrobi, radot niezi, iekaisumu un veicinot matiņu ieaugšanu. Tāpat skūšana rada ādas virsējo slāņu nolobīšanos, padarot to īpaši jutīgu pret saules starojumu.

Lai izvairītos no iepriekš minētajām problēmām, speciālisti iesaka no matiņiem atbrīvoties vismaz dienu pirms došanās saulē, un, ja izvēlēta skūšanās, veikt to matiņu augšanas virzienā, nevis pretēji, kā pieņemts uzskatīt līdz šim.

Tāpat matiņus aizliegts skūt sausā veidā, bet, veidojoties ādas apsārtumam, to ieteicams apstrādāt ar alveju un mitrinošiem līdzekļiem.

Izsitumi un nobrāzumi krūtīs

Cītīgi nodarbojoties ar sportu un treniņu laikā valkājot īpašo sporta krūšturi, īsā laikā vari iedzīvoties ādas izsitumos un nobrāzumos, ko rada auduma rīvēšanās pret ķermeni.

Lai no tā izvairītos, pievērs uzmanību pareiza izmēra krūštura iegādei, bet, ja kaitējums jau nodarīts, apstrādā kairināto ādu ar dziedējošiem līdzekļiem un izvairies no pastiprinātas svīšanas, pirms brūces ir sadzijušas.

Sviedri

Protams, fiziskās aktivitātes ievērojami uzlabo mūsu veselības stāvokli, tomēr, ādai svīstot, ar sviedriem izvadītie toksīni, kā arī ķīmiskās vielas, ko satur mūsu apģērbs, nokļūst atpakaļ porās.

Šai sakarā speciālisti iesaka, cik ātri vien iespējams, atbrīvoties no sasvīdušā apģērba, kā arī pēc treniņa nekavējoties noskaloties dušā.

Akne

Tā kā karstumā baktērijas vairojas krietni ātrāk, arī aknei ir tendence saasināties tieši vasarā. Nav noslēpums, ka tā var attīstīties ne tika uz sejas, bet arī citām ķermeņa daļām, un pieguļoša apģērba valkāšana šo procesu veicina.

Lai no tā izvairītos, lieto antibakteriālas ziepes, kā arī ādu dezinficējošus gēlus un izvēlies apģērbu no materiāla, kas ādai ļauj elpot.

Indīgi augi

Kā izrādās, arī piemājas parkā un dārzā, pašai nezinot, vari sastapties īpaši indīgu augu – indīgo efeju. Tās saskaršanās ar ādu rada tūlītēju niezi un čūlainus izsitumus. Ja pamani šādus simptomus, ādu ieteicams nekavējoties noskalot zem tekoša ūdens strūklas, bet nopietnākos gadījumos, alerģijai izplatoties pa ķermeni, konsultējies ar ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!