Foto: Shutterstock

Skaidrs, ka interjera iekārtošanas principi krietni atšķiras starp tiem, kam tā ir vien aizraušanās, un cilvēkiem, kam tas ir darbs un ikdiena. Tā kā dizaineri ik dienas veido, plāno un iekārto dažādas mājvietas, viņiem ir radies priekšstats par tām lietām, kas ir bieži novērojamas, tomēr kaitinošas, un tās apkopojis portāls Elledecor.com.

Pārāk daudz dekoratīvo spilvenu

Aizņemoties idejas no smalkiem interjeriem, var novērot to, ka tur prasmīgi izmantoti dekoratīvie spilveni, taču nereti, atdarinot šo interjeru, tiek panākt pretējs efekts, jo - kas par daudz, tas par skādi. Ir gaumīgi dīvānu, mīkstos krēslus vai gultas klājumu papildināt ar dekoratīviem spilveniem, taču to nedrīkst būt pārāk daudz, citādi sēdēt tur vairs nebūs ērti, turklāt mājīguma sajūta tiks pārvērsta par nelielu nekārtību. Ja sēdēšanas brīžos spilveni tiek izņemti no dīvāna vai krēsla, tad zini – tie ir lieki un nav nepieciešami!

Kurpes skapja apakšā

Mājokļos, kas papildināti ar lieliem skapjiem vai skapju istabām, tiek izmantota iespēja tur glabāt arī apavus, taču to izkārtošana zem drēbēm nav tā labākā doma. Vēl jo vairāk, ja kurpes tiek saliktas viena virs otras - šādi skati dizaineros iedves šausmas, jo ir tik daudz praktisku risinājumu, kā atvieglot apavu glabāšanu. Ievies skapī speciālus plauktus, stieņus, uz kuriem uzlikt apavus, vai sliktākajā gadījumā glabā tās kastēs ar uzlīmētiem attēliem, lai apavus būtu vieglāk atrast.

Dažādi trauki

Skaidrs, ka smalko, mantoto porcelāna servīzi nedrīkst tā vienkārši izmest, taču vienlaikus galda klājumam izmantot dažādu krāsu un stila traukus arī nav prāta darbs. Lai arī cik saskaņots un rūpīgi iekārtots būtu interjers, trauki to visu itin viegli var sabojāt. Tas attiecas uz plauktiem, kur glabājas dažādu krāsu un apdrukas krūzītes, gan dekoratīviem traukiem, kas stāv uz galda, gan arī ēdamajiem traukiem, ar ko tiek servēts galda klājums.

Nepareiza krāsu izvēle

Bieži vien cilvēki rada vēlmi interjerā mainīt krāsas, lai ieviestu pārmaiņas, taču nereti izvēlētā krāsa nav bijusi tā labākā izvēle. Vairumam šķiet, ka gaiši zila krāsa varētu lieliski piestāvēt guļamistabas noskaņai, taču retais zina, ka tā ir vēsa krāsa, līdz ar to, esot šajā telpā, šķiet vēsāk nekā ir patiesībā. Ar krāsu izvēli jābūt uzmanīgam, dažkārt krāsa uz papīra izskatās pilnīgi citādi un, iespējams, nemaz nav piemērota konkrētajai telpai.

Raibums telpā

Telpā ir nepieciešami kādi ornamenti, raksti vai motīvi, kas bagātinātu interjeru, un to var panākt ar apdruku paklājos, mākslas darbos, aizkaros, dīvāna audumos un citos aksesuāros, tomēr, tā kā šo lietu ir tik daudz, cilvēki bieži vien neaizdomājas par to saskaņošanu. Tā rezultātā interjers ir pārlieku piesātināts un telpa šķiet pārlieku raiba. Tāpat jāpievērš uzmanība tam, ka katrs sienas laukums un vieta uz grīdas nav ar kaut ko jāaizņem. Dizaineri pat izteikušies, ka 10 procentiem no telpas ir jābūt brīvai.

Nokrāmēti plaukti

Jebkurš plauktiņš, kas atrodas mājoklī, tā vien vilina kaut ko uz tā nolikt, taču dizaineriem, redzot, cik ļoti tie piekrāmēti, gluži vai iesāpas sirds. Plaukti nav paredzēti tam, lai tie pilnībā tiktu nokrāmēti ar mantām, jo tie nepilda skapja funkciju. Tiem jākalpo arī kā dekoratīvam papildinājumam, tāpēc bez aksesuāriem un dizaina priekšmetiem uz plauktiem jāatstāj arī tukšas vietas, citādi tas viss, kas tur nolikts, kļūst nepamanāms uz raibā fona.

Nevajadzīgas mantas

Pat vispedantiskākajiem saimniekiem mājās noteikti ir kāda lieta, priekšmets, mēbele, kas godam netiek izmantota un tikai krāj putekļu kārtas. Vieniem tādu lietu ir vairāk, citiem mazāk, bet visiem ir, tāpēc katram pašam ir svarīgi izvērtēt, vai tik tiešām visām mantām ir jābūt telpā un vai viss tiek izmantots. Varbūt tas nav viegli, taču izvērtējot to, kad pēdējo reizi lietas tikušas izmantotas, arī var lemt par to tālāko likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!