Foto: Shutterstock
Daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem ar balkonu vai lodžiju ir savas priekšrocības – šo zonu var izmantot rīta kafijas laiskai baudīšanai, literatūras lasīšanai, zaļumu audzēšanai vai omulīgas pasēdēšanas iekārtošanai. Smelies idejas un atdzīvini piebūvi ar glanci!

Jau stāstījām, kādi noteikumi attiecināmi uz daudzdzīvokļu namu balkonu un lodžiju iestiklošanu, taču šoreiz ne tik daudz par krasām pārmaiņām ar remontu un pārbūvi, bet gan par viltīgiem iekārtošanas paņēmieniem, kā var pilnībā mainīt noskaņu šajā šaurībā.

Pirms ķeries klāt pie balkona apdzīvošanas, vispirms šī nelielā piebūve pelnījusi ģenerālo tīrīšanu, gluži tāpat kā iekštelpas. Nepietiks vien ar to, ka grīdu atbrīvosi no pilsētas putekļiem, tā pelnījusi arī slapjās slotās klātbūtni, tāpat nomazgā margas, sienas, kas pēc ziemas sezonas noteikti vairs nav pirmā svaiguma paskatā. Nospodrini logus no abām pusēm, noslauki visas virsmas un tikai tad ķeries klāt pie iekārtošanas.

Uz balkona, kur vietas pietiek vairāk kā vienam beņķītim, vērts apsvērt domu par kāda neliela dārza mēbeļu komplekta izlikšanu. Nebūt nav jāaizraujas ar lielu galdu un masīviem krēsliem, izvēlies kompaktāko risinājumu, bet, lai kokainās vai cietās metāla mēbeles būtu ērtas sēdēšanai, papildini tās ar mīkstiem spilveniem vai speciāliem polsterētiem paliktņiem.

Pavisam praktisks iekārtojums būs, ja krēslus izvēlēsies salokāmus, lai tos lietus laikā var ienest istabā vai nepieciešamības gadījumā neizmantot.

Ja balkons ir pavisam šaurs un tas vairāk kalpo mantu glabāšanai, tad kādu brīvo sienu atvēli vertikālās dobes izveidei. Izmanto koka paleti, uz tās ar āķīšiem nostiprini puķu podiņus un audzē zaļumus vai puķes.

Ja netīk ideja par vertikālo dārzu, izmanto kādu brīvo laukumu un izkārto vietām puķu podos iesētus zaļumus un iestādi dažādus krāšņumaugus.

Balkonu apzaļumošanā nevajadzētu aizmirst par iekarināmajiem augiem, kas iestādīti puķupodos ar ieklātu kokosa šķiedru. Šajā ziņā izvēlies puķupodus iekarināšanai dažādos līmeņos, piemēram, uz margām un augstāk pie griestiem. Noderīgus padomus par balkona apstādījumiem smelies šeit.

Ja balkons ir drošībā no lietus, tad šeit var izklāt kādu paklāju, nolikt mīkstu atpūtas krēslu, bet, lai saule tik ļoti nežilbinātu, var iekārt aizkaru, kā tas gaumīgi izdarīt šajā mājoklī.

Outdoor reading balcony

Balkonam nebūt nav jākalpo kā noliktavai, lūk, ļoti radoši iekārtota piebūve izskatās gluži kā dzīvojamā zona. Vieta atrasta gan plauktam, gan beņķītim, ko var pārvietot pēc sirds patikas, turklāt zaļo augu klātbūtne vienmēr zonu spilgti atdzīvina.

West 2nd Street, North Vancouver

No mitruma un citiem nevēlamiem apstākļiem pasargātus balkonus var iekārtot gluži kā viesistabu – ar paklāju, stilizētu dīvānu un dekoratīviem spilveniem un pat kādu oriģinālo apzaļumojumu pie brīvās sienas.

The Shelby Residences - 303

Ja vien nav žēl aizpildīt šo zonu ar apzaļumojumiem, balkons vai lodžija var kalpot par personīgo oranžēriju.

ROSE

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!