Tetovējumi ir gaumes jautājums, taču liela daļa izvēlas tieši šo veidu, lai izdaiļotu savu ķermeni. 2022. gads šajā skaistumkopšanas nozarē nesis izmaiņas – lai aizsargātu Eiropas iedzīvotājus, saskaņā ar "REACH" regulu, no janvāra ES tiek ierobežoti tūkstošiem bīstamu ķīmisko vielu, kas atrodamas tetovēšanas tinšu un permanentā grima sastāvā, atsaucoties uz Eiropas Ķīmisko vielu aģentūru (ECHA), vēsta Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Skaidrots, ka riski veselībai, ko rada netīru adatu izmantošana tinšu injicēšanai, jau ilgu laiku tiek rūpīgi vērtēti. Tagad tiek analizēti arī to ar ķīmiskajām vielām saistītie aspekti, un to riski ir reglamentēti ES līmenī.

"Ierobežojums attiecas, piemēram, uz ķīmiskajām vielām, kas izraisa vēzi vai ģenētiskas mutācijas, un reproduktīvajai sistēmai toksiskām ķīmiskajām vielām, kā arī ādas sensibilizatoriem un kairinātājiem. Mērķis ir nevis aizliegt tetovēšanu, bet gan padarīt drošākas tetovēšanas un permanentā grima līdzekļos izmantotās krāsas," raksta LVĢMC.

Sagaidāms, ka līdz ar ierobežojumu ieviešanu samazināsies hronisku alerģisku reakciju un citu iekaisīgu ādas reakciju, ko izraisa tetovēšanas un permanentā grima tintes, izplatība. Ierakstā norādīts, ka varētu arī mazināties smagāka ietekme, piemēram, vēzis, kaitējums mūsu DNS vai reproduktīvajai sistēmai, ko, iespējams, izraisa tintēs izmantotās ķīmiskās vielas.

Kas ir tetovēšanas tintes un permanentā grima līdzekļi


Tetovējumu veic, ādas ārējo slāni pārdurot ar adatu un dūriena vietā zem ādas ievadot tinti, lai izveidotu zīmējumu. Ādas augšējais slānis jeb epiderma pastāvīgi atjaunojas, tāpēc, lai tetovējums būtu noturīgs, tinti ievada otrā, dziļākā ādas slānī dermā jeb īstajā ādā.

Permanentais grims ir līdzīgs tetovējumam, un to izmanto, lai veidotu zīmējumus, kas atgādina dekoratīvo kosmētiku. Piemēram, to bieži izmanto, lai imitētu acu zīmuļa efektu vai uzlabotu ādas, sejas, lūpu un plakstiņu krāsas toni.

Kādas ir bažas


Tetovēšanas tintes un permanentais grims sastāv no vairāku ķīmisko vielu maisījuma. Tās var saturēt bīstamas vielas, kas izraisa ādas alerģijas un citas nopietnākas sekas veselībai, piemēram, ģenētiskas mutācijas un vēzi.

Tintes pigmenti var arī migrēt no ādas uz dažādiem orgāniem, piemēram, limfmezgliem un aknām. Dažkārt tetovējumus noņem, izmantojot lāzeru, kas sašķeļ pigmentus un citas vielas mazākās daļiņās. Ja tās satur kaitīgas ķīmiskas vielas, tās noņemšanas procesā tiek atbrīvotas un sāk cirkulēt organismā.

Tā kā tetovēšanas tintēs un permanentā grima līdzekļos izmantotās ķīmiskās vielas var palikt organismā visu mūžu, pastāv arī potenciāli kaitīgu sastāvdaļu ilgtermiņa ietekmes iespējamība.

Ko ES ir darījusi, lai aizsargātu savus iedzīvotājus


Eiropas Komisija 2015. gadā lūdza "ECHA" novērtēt tetovēšanas tintēs un permanentā grima līdzekļos esošo ķīmisko vielu radīto risku veselībai un izvērtēt vajadzību ieviest ES mēroga ierobežojumu to izmantošanai. "ECHA" veica šo novērtējumu kopā ar Norvēģijas, Itālijas un Dānijas iestādēm. Ieguldījumu šajā darbā sniedza arī Vācijas iestādes.

Izmeklēšana attiecās uz ķīmiskajām vielām, par kurām zināms, ka tās izmanto tetovēšanas tintēs un permanentā grima līdzekļos, un kuras var būt bīstamas mūsu veselībai. Īpaša izmanība tika pievērsta ķīmiskajām vielām, kas ir kancerogēnas, mutagēnas un toksiskas reproduktīvajai sistēmai (CMR), ādas sensibilizatoriem, kairinātājiem un ādai kodīgām ķīmiskajām vielām, vielām, kas ir kodīgas acīm vai rada acu bojājumus, metāliem un citām vielām, kas minētas Eiropas Padomes Rezolūcijā par tetovējumu un permanentā grima drošuma prasībām un kritērijiem.

Iestādes pārbaudīja šo ķīmisko vielu radītos riskus veselībai un pētīja drošāku alternatīvu pieejamību. Tās arī izvērtēja to izmantošanas ierobežojuma sociāli ekonomisko ietekmi, ņemot vērā ietekmi uz ražošanu un nodarbinātību pakalpojumu nozarē.

"ECHA" 2017. gada oktobrī iesniedza Riska novērtēšanas komitejai (RAC) un Sociālās un ekonomiskās analīzes komitejai (SEAC) ierobežojuma priekšlikumu tā izvērtēšanai. Plaša apspriešanās par priekšlikumu notika no 2017. gada decembra līdz 2018. gada jūnijam. Pēc tam no 2018. gada decembra līdz 2019. gada februārim notika apspriešanās par SEAC galīgā atzinuma projektu.

Komiteju atzinumi

Foto: Shutterstock

Konsolidētais RAC un SEAC atzinums tika nosūtīts Eiropas Komisijai 2019. gada jūnijā. RAC pētīja ķīmisko vielu radīto risku cilvēku veselībai, novērtējot pieejamos zinātniskos pierādījumus par priekšlikumā iekļauto vielu bīstamību un riskiem. SEAC izvērtēja priekšlikuma radītos ieguvumus cilvēku veselībai un ar to saistītās izmaksas, kā arī citu sociālo un ekonomisko ietekmi.

Abas komitejas vienojās, ka ierobežojuma priekšlikums ar dažām izmaiņām būtu vispiemērotākais veids, kā ES līmenī kontrolēt riskus, ko rada bīstamas ķīmiskās vielas tetovēšanas tintēs un permanentā grima līdzekļos.

RAC arī izvērtēja, vai daži pigmenti vai krāsvielas nebūtu izslēdzami no ierosinātā ierobežojuma. Tā secināja, ka nevar izslēgt vēža risku un citu negatīvu ietekmi uz veselību. RAC atzīmēja, ka apspriešanās laikā saņemtā informācija liecina, ka drošākas un tehniski piemērotākas alternatīvas pašlaik nav pieejamas tikai attiecībā uz divām krāsvielām — Pigment Blue 15:3 un Pigment Green 7. SEAC izvērtēja šo divu pigmentu ierobežošanas sociālo un ekonomisko ietekmi un ieteica sniegt nozarei papildu laiku, lai tā noteiktu piemērotas drošākas alternatīvas un pārietu uz tām.

Kopumā SEAC secināja, ka ierobežojumam nebūs būtiskas negatīvas ekonomiskās ietekmes uz piegādes ķēdēm un tas neradītu ievērojamu cenu pieaugumu patērētājiem. Komiteja arī piekrita, ka ierobežojums samazinātu nevēlamas aizstāšanas riskus.

Abas komitejas piekrita, ka ierosinātais 12 mēnešu pārejas periods nodrošinātu iesaistītajiem dalībniekiem laiku, kas vajadzīgs, lai tie pielāgotu savas darbības.

Eiropas Komisijas un ES dalībvalstu lēmums

ES dalībvalstis ierobežojumu atbalstīja 2020. gada jūlijā, un Komisija to pieņēma 2020. gada decembrī.

Ar ierobežojumu ES līmenī tiek saskaņoti pasākumi attiecībā uz bīstamām ķīmiskām vielām, ko izmanto tetovēšanas tintēs un permanentā grima līdzekļos, un tiek nodrošināts, ka visi ES iedzīvotāji ir vienlīdz aizsargāti no tām. Pirms tam nebija konkrētu ES mēroga tiesību aktu, lai gan dažās dalībvalstīs bija līdzīgi tiesību akti.

Tiks ierobežota vairāk nekā 4000 bīstamu ķīmisko vielu izmantošana tetovēšanas tintēs un permanentā grima līdzekļos. Ar ierobežojumu tiek ieviestas maksimālās koncentrācijas robežvērtības atsevišķām vielām vai vielu grupām, ko izmanto tetovēšanas tintēs vai permanentā grima līdzekļos. Ķīmisko vielu piemēri ir dažas azokrāsvielas, kancerogēni aromātiskie amīni, policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAH), metāli un metanols.

Jaunie noteikumi ir piemērojami ES/EEZ no 2022. gada 4. janvāra un — attiecībā uz Pigment Blue 15:3 un Pigment Green 7, par kurām Komisija un ES dalībvalstis vienojās par 24 mēnešu pārejas periodu — no 2023. gada 4. janvāra.

Ierobežojums arī paredz, ka maisījumiem, kas paredzēti tetovēšanas tintēm un permanentajam grimam, šo lietojumu norāda marķējumā. Marķējumā jāiekļauj arī sastāvdaļu saraksts un attiecīgie drošuma paziņojumi.

Lai nodrošinātu cilvēku aizsardzību arī ilgtermiņā, Komisija nolēma, ka ar ierobežojumu nākotnē tiks automātiski ierobežotas ķīmiskās vielas, kas:

1. ES mērogā ir klasificētas kā:

  • kancerogēnas, mutagēnas vai toksiskas reproduktīvajai sistēmai;
  • ādas sensibilizatori;
  • kodīgas ādai;
  • kairinošas ādai;
  • kairinošas acīm vai
  • acu bojājumus izraisošas;


2. ir iekļautas Kosmētikas līdzekļu regulā (KLR (EK) Nr. 1223/2009) kā:

  • vielas, kas aizliegtas kosmētikas līdzekļos, t. i., KLR II pielikums;
  • vielas/krāsvielas, kas uzskaitītas KLR IV pielikumā, ar šādiem to izmantošanas nosacījumiem:
  • neizmantot produktos, ko lieto uz gļotādām;
  • neizmantot acīm paredzētos līdzekļos;
  • atļauts lietot tikai līdzekļos, ko noskalo, un
  • citi nosacījumi, piemēram, attiecībā uz tīrību, kas uzskaitīti IV pielikumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!