Foto: Shutterstock

Ziemas aukstākais periods ir liels pārbaudījums mūsu rokām, sejas ādai, lūpām un matiem, kas zem sitiena nonāk katru dienu. Turpinoties salam un vējam, sasprēgājušo lūpu un raupjās ādas sezonai pielikt punktu nav iespējams... Vai arī ir? Lai šo laiku izturētu godam, esam sagatavojuši padomu ābeci, kuru ieteicams izlasīt no sākuma līdz beigām.

Lai izvairītos no lūpu sprēgāšanas, tās nekādā gadījumā ziemas laikā nedrīkst aplaizīt – arī tad, ja pašam šķiet, ka šādā veidā tās mitrini. Realitātē siekalas ātri vien izžūst, bet lūpas kļūst sausākas. Ja no sasprēgāšanas izvairīties nav izdevies un plēkšņainā āda radījusi milzīgu kārdinājumu atlupušos gabaliņus noplēst, ātri jāķeras klāt skrubim. Pretējā gadījumā no asiņošanas un sāpēm izvairīties nevarēs.

Skrubīšus var nopirkt veikalā vai arī pagatavot pats, piemēram, sajaucot medu, cukuru un olīveļļu. Ar to vajag maigi iemasēt lūpas, bet pēcāk noskalot ar ūdeni. Rezultātā tās būs maigas, attīrītas un mitrinātas. Vairāk lasi šeit.

Savukārt, ja rokas ātri vien kļūst sausas, paradumam "uzvilkt cimdus" jābūt tikpat svarīgam kā "uzvilkt bikses". Nākamā veikala apmeklējuma laikā neaizmirsti nopirkt krēmu, kuru mazās porcijās ieteicams turēt ne tikai somā, bet arī pie katras izlietnes mājās. Kāpēc? Jo ūdens ir viens no lielākajiem ādas sausinātājiem.

Rūpējies par savu ādu un skaistumu pienācīgi!

Seši soļi cīņā ar sasprēgājušām lūpām

Foto: Shutterstock

Ziema ir laiks, kad daudzi cilvēki cīnās ar vienu un to pašu problēmu – sasprēgājušām lūpām. Tās nerodas tikai no skūpstīšanās aukstumā un ne vienmēr pietiek ar jaunu lūpu balzamu, lai lūpas nesprēgātu, nebūtu sausas un neradītu diskomfortu. Lūpu stāvokli ietekmē dažādi faktori, ieskaitot gaisu tavā mājoklī.

Lasīt vairāk

Sausa āda – galvenie iemesli un ieteikumi cīņai ar to

Drēgnais ziemas laiks ir īsts pārbaudījums pat veselai ādai, taču visvairāk no nelabvēlīgiem laikapstākļiem cieš jutīga un sausa āda. Turklāt ne vienmēr paši zinām, kā sausai ādai palīdzēt. Lai rastu vispiemērotāko risinājumu sausas un jutīgas ādas problēmai, jāsāk ar iemeslu izprašanu. "Benu Aptiekas" pieaicinātā eksperte, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dermatoveneroloģe Inta Kusiņa skaidro galvenos iemeslus un dalās padomos sausas ādas kopšanai.

Lasīt vairāk

Plāni, nespodri mati: vai ziemā tas ir normāli un kā novērst to izkrišanu

Foto: Shutterstock

Mati ir sievietes dabīgā rota, bet ko darīt, ja tā nebūt nav tik skaista, kā vēlētos, proti, mati ir plāni un pastiprināti izkrīt? Iemesli var būt dažādi – gan iedzimtība, gan uzturs, gan dzīvesveids un pat tas, cik daudz satraucamies. Jāpiebilst, ka ziemā pastiprināta matu izkrišana nav nekas neparasts, jo to var veicināt D vitamīna, ko mums palīdz sintezēt saules gaisma, trūkums. Tā kā matus plānus un nespodrus var padarīt dažādi faktori, arī problēmas novēršanai ir dažādi līdzekļi.

Lasīt vairāk

Ieteikumi cīņai ar sausu un raupju roku ādu

Foto: Shutterstock

Sausa un raupja roku āda ir problēma, ar ko bieži saskaras cilvēki, kas ikdienā dara fizisku darbu. Ādu kairina un sausina arī trauku vai veļas mazgāšana ar rokām un ļoti daudzas citas ikdienišķas darbības. Tāpat šai problēmai ir arī nedaudz sezonāls raksturs, proti, aukstā laikā roku ādai var būt nepieciešamas papildu rūpes.

Lasīt vairāk

Īsi, atlauzti un saplaisājuši nagi – efektīvi knifi, kā tos stiprināt

Foto: Shutterstock

Lai cik vilinoši varētu likties savus vājos, plānos un saplaisājušos nagus paslēpt zem glīta manikīra, ir svarīgi par tiem pienācīgi rūpēties un saudzēt gluži tāpat, kā rūpējamies par savu ķermeņa ādu. Tikai nedaudz piedomājot par nagu kopšanas līdzekļu izmantošanu un pavisam nedaudz pamainot ikdienas paradumus, nagus iespējams atkal atgriezt to stiprajā un skaistajā veidolā.

Lasīt vairāk

Speciālistes padomi ādas kopšanai gada aukstākajos mēnešos

Foto: Shutterstock

Ziemas mēnešos pastiprināta uzmanība ādas kopšanai ir jāpievērš gan sievietēm, gan vīriešiem. Mainīgie laikapstākļi un sausais gaiss iekštelpās pasliktina ādas stāvokli un var radīt diskomfortu. Sausa āda un nieze ir biežākās cilvēku sūdzības ziemā – šie simptomi var liecināt arī par nopietnākām problēmām un ādas paātrinātu novecošanos.

Lasīt vairāk

Pārtikas produkti, kas palīdz cīņā ar sausu ādu

Foto: Shutterstock

Pēc ziemas perioda mūsu āda ir kļuvusi sausāka un raupjāka, tāpēc pavasaris ir īstais laiks, kad ādu pabarot ne tikai ārēji, bet arī parūpēties par to, izvēloties pareizu uzturu.

Āda vēlas tikt palutināta ar kaut ko svaigu un vitamīniem bagātu, tāpēc, ja vēlies saglabāt vispārējo veselību, tai skaitā savas ādas veselību, pievērs uzmanību vitamīnu uzņemšanai.

Lasīt vairāk

Kā rīkoties, lai roku āda nesāpētu pēc biežas mazgāšanas un dezinfekcijas

Laikā, kad sabiedrība tiek aicināta pastiprināti ievērot higiēnu – regulāri mazgāt un dezinficēt rokas, cilvēkiem ar problemātisku ādu var rasties papildu problēmas. Cītīgās mazgāšanas rezultātā āda var kļūt sausa, sprēgāt un sāpēt. Kā no tā izvairīties un kam jāpievērš uzmanība ziepju un dezinficējošo līdzekļu sastāvā, vaicājām dermatoloģei Elīnai Ozolai.

Lasīt vairāk

Padomi sevis pasargāšanai no apsaldējumiem gada aukstākajā laikā

Foto: Shutterstock

Uzturēšanās svaigā gaisā ir neatņemama veselīga dzīvesveida sastāvdaļa arī ziemā, tomēr, iestājoties īpaši aukstam laikam, ir jāievēro piesardzība. Nepārdomāta rīcība un neatbilstošs apģērbs lielā salā var radīt nopietnas sekas, proti, apsaldējumus gan pieaugušajiem, gan bērniem. Kā no tā izvairīties un kā pareizi rīkoties apsaldējumu gadījumā – konsultē "Benu" aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Lasīt vairāk

Ieteikumi, kā kopt sasprēgājušas lūpas

Foto: Shutterstock

Sasprēgājušas lūpas daudziem ir aktuāla sāpe ne tikai gada aukstajos mēnešos, bet arī vasarā, jo faktori, kas ietekmē lūpu sprēgāšanu, ir dažādi, ieskaitot sauli un lielu karstumu. Tomēr viens ir skaidrs – šādas lūpas gan neizskatās pievilcīgi, gan rada diskomfortu un, iespējams, arī sāpes.

Lasīt vairāk

Izplatītākās skaistumkopšanas problēmas ziemā un to risinājumi

Foto: Shutterstock

Aiz loga iestājusies kāda ilgi gaidītā vai, tieši pretēji, peltā ziema ar sniega kupenām, leduspuķēm un, iespējams, arī nezināšanu, kā rūpēties par savu skaistumu aukstajā laikā. Šķiet, par skaistumkopšanu ziemā viss jau sen zināms, taču ik gadu mēs saskaramies ar vienām un tām pašām problēmām: sejas ādas lobīšanās, vēja aprautas rokas, trausli nagi un matu galu šķelšanās...

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!