Foto: Shutterstock
Tieši tāpat kā tukša lapa vai audekls, arī neiekārtota telpa vienlaikus ir gan iespēja, gan izaicinājums. Tik daudz veidu, kā to aizpildīt, bet ar ko sākt? Lūk, daži padomi, kurus ievērot, lai mēbeļu izvietojums telpā būtu loģisks un pārdomāts.

Lai gan, tiekot pie telpām bez mēbelēm, pakrūtē klusi, taču nepacietīgi pulsē vēlme to pēc iespējas iekārtot pēc savas sirds patikas, visefektīvākais un arī prātīgākais solis būs lēna un pārdomāta interjera dizaina plānošana. To vari darīt, savu telpas potenciālo izkārtojumu uzzīmējot uz baltas papīra lapas. Izmēri telpu, uz papīra izmērus attēlo milimetros, atzīmē gan logus, gan durvis, radiatorus un arī elektrības kontaktligzdu atrašanās vietu, bet pēc tam tajā iezīmē plānotās mēbeles. Tādējādi jau varēsi saprast, kurā vietā izvēles būs jāpamaina, lai telpu padarītu ērtāk lietojamu, jo tas taču galu galā ir galvenais – mājās atpūsties, nevis cīnīties, cenšoties atvērt skapi, no kura netālu novietots ārprātīgi skaists, taču attiecīgajai telpai tomēr pārāk liels dīvāns. Šim darbiņam vari izmantot arī kādu no internetā pieejamajiem digitālo telpu plānotājiem.

Plānojot telpas iekārtojumu, vispirms jādomā par to, kādu funkciju telpa pildīs, norāda portāls "Houzz". Vai tajā uzturēsies tikai tu, tu ar savu dzīvesbiedru, vai kopā ar vēl četriem bērniem? Tas noteiks gan nepieciešamo mēbeļu krāsu, to veidu un arī lielumu jeb nepieciešamo sēdvietu skaitu.

Kad esi atbildējis uz jautājumu, cik cilvēki izmantos telpu, vari domāt par galveno telpas fokusa punktu jeb to, kas telpā ieņems galveno lomu. Vai viesistabā atradīsies kamīns, kurā vērties liesmās vēsos ziemas vakaros? Vai tajā atradīsies televizors? Iespējams, ka ārā pa logu paveras skaists skats uz ezeru. Izvērtējot telpas galveno objektu, sapratīsi arī to, kur novietot dīvānus vai mīkstos krēslus.

Atceries, ja istabā galvenā loma būs televizoram, pie kura atpūsties pēc garajām darba dienām, tad starp televizoru un sēdvietu ieteicamais attālums ir trīsreiz lielāks par ekrāna izmēru. Tātad, ja televizora ekrāns ir metru plats, krēslu vai dīvānu ieteicams novietot vismaz trīs metru attālumā no tā.

Istabu sāc iekārtot ar masīvākajām mēbelēm, tātad viesistabā vispirms ievieto izvēlēto dīvānu, bet guļamistabā – gultu. Lai viesistabā būtu ērti uzņemt ciemiņus un ar tiem runāties, starp sēdvietām vēlams ieturēt vismaz divu metru atstarpi. Tāpat, ja vien telpa nav pavisam maza, izvairies no mēbeļu novietošanas pie pašas sienas.


Atceries, simetrisks izkārtojums būs izcili piemērots oficiālām telpām, bet, lai iegūtu omulīgu un nepiespiestu noskaņu mājoklī, spēlējies ar asimetriju. Izvēlies dažādu izmēru mēbeles, paspēlējies arī ar interjera stiliem un ļaujies trakākām idejām – tas viss piešķirs tavai telpai raksturu un unikalitāti.

Noteikti pārdomā satiksmes plūsmu telpā. Ja, piemēram, no dzīvojamās istabas iespējams nokļūt guļamistabā un arī virtuvē, raugies, lai ceļu uz telpām neapgrūtina mēbeles. Tāpat ceļu centies veidot ap sēdvietām, nevis tieši starp tām, lai staigāšana netraucētu pārējos ģimenes locekļus.

Kontrastam istabā apvieno mēbeles ar taisnām un izliektām līnijām. Ja mēbeles ir modernas un lineāras, tad kontrastam ievieto istabā apaļu galdu. Tāpat masīvas mēbeles atsvaidzini ar trauslāka paskata mēbelēm, piemēram, krēslu, kurš balstās uz garām, tievām koka kājām.

Viesistabā žurnālu galdiņu novieto tā, lai katra sēdvieta būtu ērti sasniedzama. No dīvāna līdz žurnālu galdiņam būtu ieteicams atstāt vismaz 40 centimetru atstarpi, lai nodrošinātu pietiekami daudz vietas kājām. Tāpat atceries par citu būtisku detaļu nepieciešamību, piemēram, pārliecinies, vai aiz atpūtas krēsla esi paredzējis vietu stāvlampai, kas ļaus mēbeli izmantot, lai brīvajā laikā lasītu grāmatu, žurnālu vai ko citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!