Foto: Vida Press
Pienācis laiks, kad šorti no džinsa vairs neapsedz tikai aizmugurējos vaigus, bet gan (līdzīgi kā vīriešu garderobē) beidzas garumā ap celi. Tas ir 1990. gadu artefakts – "jort" – jeb "jeans" (džinss) sakausējums ar "shorts" (īss) un tie ir jāvalkā šovasar.

Augumam piegulošās "skinny" bikses sen vairs nav vienīgais, universālais un neapstrīdamais džinsu modelis, ko pieļaujams valkāt teju vienmēr un visur. Ar zemu vai augstāku vidukļa daļu, uzlocītiem vai nelocītiem galiem, liels un brīvs izmērs ir vasaras komforta, un brīvības jaunais sinonīms. Turpinājums plato un garo bikšu tendencei, ir to nogriešana līdz ceļgalam vasaras bikšu versijā.

Mode kā pulkstenis

Džorti nav jauns izgudrojums. Šādi džinsa šorti bija populāri 1990. gados, granža mūzikas laikā. Tad tie bija kā DIY jeb "dari pats" dumpinieciskais uzsaukums, ko aizņēmās arī meinstrīma modes tirgoņi.

Foto: Vida Press
Ērtas, relaksētas, daudzpusīgas, nostaļģiskas un stilīgas – tāpēc pat vairāk nekā 40 gadus vēlāk nav aizmirstas. "Max Mara" 2022. gada rudenim piedāvāja tumši zilus un valkājamus ar pogājamu kreklu, "Ann Demeulemeester", "Coach", "Louis Vuitton" un "Ksenia Schnaider" versijās kā kostīms ar saskaņotas krāsas krekliem. Arī 2023. gada pavasarī/vasarā "Louis Vuitton" aicina piemērīt saskaņotus komplektus, "Givenchy" ar bītlenēm, "Natasha Zinko" ar kontrastējošām, košām žaketēm. "Gucci" 2023. gada kūrorta kolekcijā džorti ir mirdzoši un valkājami ar pogājamu kreklu, melnu žaketi un zābakiem.

Formula

Atšķirībā no 1990. gadu versijām, šogad uz džortiem attiecas sauklis – jo platākas, jo labākas. Bet garumā ir jābūt vismaz līdz celim. Ignorējot nosaukumu, kas norāda uz materiālu, tas nav pats būtiskākais. Adījums, kostīma audums – viss ir gana labs.

Valkājamības formulas ir vienkāršas. Izsmalcinātam biroja darbam piemēroti būs komplekti ar klasiskiem snīkeriem un pogājamu kreklu. Relaksētam brīvdienu tēlam – ar vienkāršu, aiz bikšu jostas liekamu t-kreklu. Sportiskam efektam – augumam piegulošu bezpiedurkņu kreklu un brīvu, sportisku jaku. Šikāk jau būs smalks bodijs, blūze, bleizeris un pat korsete, un kājās apavi uz augstiem papēžiem. Džortu komplektos galvenais ir līdzsvara jautājums – tas nozīmē, kamēr šorti ir tik plati, cik plaša sirds, ķermeņa augšdaļas tērpam jābūt piegulošākam vai stila ziņā sievišķīgākam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!