Ja vēlies ietaupīt, remontējot, iekārtojot jaunu dzīvesvietu vai vienkārši atsvaidzinot jau esošo, bet nevari izlemt, par kurām mājokļa lietām vērts tērēt lielu naudu un par kurām ne, talkā nāk interjera dizaineri, kas to pasaka priekšā.

Tendences


Tendences ir pārejošas, tās nāk un iet, tādēļ, ja esi kādu iecienījis un vēlies iekļaut savā dzīves telpā, nav vērts ieguldīt pārāk lielus līdzekļus. Izvairies pirkt lielas mēbeles, piemēram, dīvānu vai gultu, kas atbilst konkrētai aktualitātei, lai pēc pāris gadiem nesanāk nožēlot leoparda raksta dīvānu, kas maksājis veselu bagātību.

Paklāji


Paklāji nekalpos mūžīgi, īpaši zonās, kur ir intensīva satiksme, piemēram, priekšnamā. Dizaineri dārga paklāja vietā iesaka izmantot tādas alternatīvas kā pinumi un dabisko šķiedru paklāji. Bet, ja tomēr vēlies ieguldīt līdzekļus noskatītā paklājā, kas zini, patiks gadiem ilgi, ieteikums zem tā ir paklāt tāda paša izmēra lētāku variantu, lai samazinātu dārgā nolietojumu.

Rāmji, vāzes un citi mazi dekora elementi


Vāzes, rāmji un citi mazi dekori ir lietas, kuras var bieži mainīt, lai atsvaidzinātu telpu, turklāt gadu gaitā tās mainās. Tāpēc dizaineri iesaka šāda veida priekšmetus iegādāties lietoto preču veikalos vai antikvariātos, lai piešķirtu interjeram personību, nevis izvēlētos to pašu, ko citi pērk masu interjera priekšmetu veikalos.

Foto: Shutterstock

Tā saucamās "kafijas galdiņa grāmatas"

Grāmatas, kas labi izskatās, novietotas redzamā vietā un kalpo kā atsevišķs interjera elements, dēvē par "kafijas galdiņa grāmatām" (angliski "coffee table books"). Pēdējos gados šāda tipa grāmatas kļuvušas ne tikai populāras, bet diezgan dārgas, tāpēc ieteikums ir paciesties un iegādāties tās izpārdošanu laikā (piemēram, tik ļoti populārajā "Melnajā piektdienā", kad visā pasaulē veikalos ir ievērojamas atlaides).

Antīkas reprodukcijas

Mantoti priekšmeti, senlietas un antīkas mēbeles mājokli var padarīt unikālu un mājīgu, tomēr, ja vien šīs lietas nav nodevusi vecmāmiņa, nereti tās maksā ļoti daudz. Ir interjera dizaineri, kas atzīst, ka paši nekad nepirktu mākslīgu antikvariātu, jo neuzskata, ka iespējams atjaunot oriģināla kvalitāti un skaistumu.

Saskaņoti mēbeļu komplekti


Lai gan iegādāties vienotu mēbeļu komplektu var šķist ērti un savulaik tādi bija stilīgi, tagad interjera dizaineri atzīst, ka nav vērts maksāt lielu naudu par šādu komplektu, jo tie izskatās pārāk vienveidīgi. Īpaši to svarīgi ievērot tiem, kas vēlas radīt unikālu, personalizētu un vizuāli interesantu telpu, kas atspoguļo individualitāti. Alternatīva ir ieguldīt līdzekļus dažās mēbelēs, kas ir unikālas, bet tāpat saskan un iederas telpā. Tādējādi var sajaukt dažādus stilus no dažādiem laikmetiem, radot eklektisku un vienlaikus harmonisku izskatu.

Lieli atpūtas krēsli


Lai gan lieli atpūtas krēsli ir ērti, tie nav estētiski pievilcīgi un viegli iekļaujami telpas dizainā, jo ir tik apjomīgi un nemoderni, ka grūti saskaņojami ar citiem polsterētiem elementiem.

Darba virsmas no kvarca


Kvarcs ir populārs materiāls, ko izmanto darba virsmām, taču nav lielās naudas vērts. Šis ideāli noslīpētais mākslīgais akmens nav salīdzināms ar dabīgo akmeni, kas nekad neizies no modes.

Augi


Pēdējos gados augi kļuvuši par nopietnu elementu telpas iekārtošanā, lai dzīvesvietu padarītu mājīgāku. Bet aizraušanās ar daudzu puķupodu sagādāšanu var pārtapt par dārgu prieku, jo augi, īpaši neparasti, eksotiski un jau pieauguši, var maksāt diezgan dārgi. Arī grieztie ziedi, ja tos maina regulāri, veido prāvu summu.

Lai budžetam draudzīgāk sagādātu sev istabas augus, ieteicams ir pašam tos pavairot no jau esošajiem vai aizņemoties no kaimiņiem, draugiem un radiem, savukārt svaigu griezto ziedu vietā izvēlēties kaltētos, kuri, pareizi kopti, kalpos gadiem ilgi.

Izmantotie avoti:
"Homes and Gardens"/ 5 items interior designers say you should never invest in
"Southern Living" / 6 Things Interior Designers Would Never Buy
"Country Living" / 5 pieces you should never splurge on, according to an interior designer

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!