Foto: Shutterstock
Nelielu telpu iekārtošana ir izaicinājums, jo visbiežāk gribas panākt plašu un gaišu efektu, radīt ilūziju, ka vieta ir lielāka nekā patiesībā. Piemēram, lai maldinātu par telpas izmēru, tumšu un piesātinātu krāsu izvēle var šķist biedējoša. Taču nerakstītie interjera dizaina noteikumi ir, lai tos pārkāptu, tāpēc palūkosim, kurus teju reliģiozi ievērotos interjera dizaina noteikumus ļauts ignorēt, iekārtojot vai pārkārtojot mazas telpas.

Izvairīšanās no tumšām krāsām


Viens no populārākajiem un izplatītākajiem viedokļiem ir izvairīšanās no tumšām krāsām, taču patiesībā tās mazai telpai var piešķirt dziļumu un ar pareizo apdari un tekstūru (piemēram, satīna) atstarot gaismu.

Tumšās krāsas tandēmā ar gaišām mazā telpā var būt mājīgas un dramatiskas, tās interjeru spēj radīt interesantāku, ar raksturu.

Mazas mēbeles


Vietu taupošas mēbeles var palīdzēt radīt ilūziju par lielāku telpu (jo īpaši "peldošas" mēbeles, kas ļauj acīm redzēt grīdu zem tām). Tomēr tas nenozīmē, ka vajadzētu sevi ierobežot tikai ar mazu mēbeļu izvēli. Patiesībā tieši otrādi.

Liela izmēra mēbeļu iekļaušana interjerā rada diženuma un drāmas sajūtu, kas savukārt palielina telpas kopējo estētiku. Piemēram, ja tiek izvēlēts liels rakstains stūra dīvāns, tas piešķirs telpai greznības pieskaņu, īpaši, ja tiks izvēlēti augstas kvalitātes audumi un gaumīgi raksti. Vizuāli liela izmēra mēbeles var radīt kontrastu pret mazās telpas proporcijām, tādējādi radot dziļuma sajūtu.

Izvēloties neliela izmēra mēbeles, kompakta telpa var šķist vēl mazāka un piebāzta, tāpēc labāks risinājums būtu izvēlēties mazāk priekšmetus, bet lielāka izmēra. Piemēram, liela izmēra dīvāns vai sekcija var radīt mājīgu un aicinošu dzīvojamo zonu, savukārt liela gulta vai kumode var piešķirt guļamistabai vērienīgāku un plašāku sajūtu.

Atvērti plaukti, nevis skapīši ar durvīm


Nelielas virtuves, kuru sienas pārpildītas ar skapīšiem, radījušas negatīvu viedokli par šāda tipa mēbeļu izvēli, kā rezultātā priekšroka dota alternatīvai – atvērtiem plauktiem. Tomēr labi izstrādāti galdniecības izstrādājumi var radīt vēlamo efektu – ilūziju par lielāku telpu. Īpaši, ka skapji un plaukti ir ar stikla vai matētām durvīm, jo tie atstaro dabisko gaismu.

Salīdzinājumā ar atvērtiem plauktiem, skapīši ar durvīm nodrošina vairāk vietas uzglabāšanai un, lai gan atvērtie plaukti var būt lielisks veids, kā nelielā telpā demonstrēt savu personību un izrādīt skaistus priekšmetus, tie var radīt nesakārtotu iespaidu, ja plaukti netiek uzturēti kārtībā. Turklāt skapji un plaukti ar durvīm telpai var piešķirt vajadzīgo pievilcību, īpaši, ja patīk eksperimenti ar dažādām krāsām, apdari vai stiliem.

Atstāt neaizklātus logus


Atklāti logi bez aizkariem vai žalūzijām pareizajā telpā un interjerā var izskatīties stilīgi, bet, neprasmīgi izmantoti, var arī piešķirt skarbu un nepabeigtu noskaņu.

Dažādie logu pārsegumi ievieš krāsas, raksturu un siltumu, tie kontrolē telpā ieplūstošās gaismas daudzumu un nodrošina privātumu, kā arī palīdz panākt vēlamo noskaņu – mājīgu, formālu, mūsdienīgu, klasisku vai kādu citu.

Aizkarus arī var izmantot, lai panāktu iespaidu, ka griesti ir augstāki nekā patiesībā – piekarinot tos apmēram 2/3 attālumā starp loga malu un griestiem. Gaisīgu efektu var panākt, izvēloties vieglāku materiālu un krāsu.

Tikai un vienīgi balti griesti


Pat lielās telpās cilvēki vilcinās griestiem izvēlēties citu krāsu, kas nav balta, taču velti, jo, izvēloties citu, var telpai piešķirt raksturu un piesaistīt uzmanību šai parasti ignorētajai telpas daļai.

Griestu rotājumi, piemēram, tapetes, koka paneļi, flīzes un līstes var tikt izmantoti kā dizaina elementi. Krāsas un faktūras griestos vizuāli padara tos interesantākus, bet pašu telpu – mājīgāku.

Pie sienām piestumtas mēbeles


Parasti lielas mēbeles, piemēram, dīvāni un gultas, tiek piespiesti pie sienas, lai palielinātu redzamo grīdas platību, taču, ja aiz tām atstātu nedaudz vietas, varētu panākt brīnumu lietas. Ja var ticēt interjera dizaineriem, tad nelielā telpā mēbeļu izkārtojums, atstājot brīvo telpu starp tām un sienu, rada nepiespiestu un mājīgu atmosfēru, kas veicina sarunas un socializēšanos. Mēbeles var sabīdīt tuvāk telpas centram un vismaz 30 centimetru attālumā no sienas, bet dažas, piemēram, krēslus, iegriezt leņķī.

Izvairīšanās no pārāk daudz rakstiem


Drosmīga ģeometrija vai neliela izmēra ziedi šķiet īsts tabu nelielās telpās, kuru ignorē paši dizaineri. Tiesa, ievērojot dažus priekšnosacījumus. Ar rakstiem, tekstūrām un krāsām, kas izmantoti stratēģiski izvēlētās vietās un kombinācijās, var panākt satriecošu vizuālo efektu un ļaut acīm un prātam brīvi klīst pa telpu.

Lai mazās telpās rakstu izmantošana panāktu vēlamo efektu, nepieciešams ievērot līdzsvaru un proporcijas, kā arī nepieciešama izpratne par krāsu teoriju un rakstu kombinēšanu.

Mākslas darbu daudzuma ierobežošana


Mākslas darbu izmantošana var radīt vajadzīgo atmosfēru un vairāk nekā jebkas cits liecināt par īpašnieku gaumi, personību un interesēm. Pareizi izvietoti un kopējam interjera stilam atbilstoši izvēlēti mākslas darbi var radīt izsmalcinātu efektu, tie arī nodrošina papildu krāsas, faktūru un dziļumu.

Lieli darbi var kalpot kā galvenie fokusa punkti, savukārt mazāki var tikt izmantoti tā saucamās galerijas sienas izveidošanai.

Mazi paklāji


Pretēji izplatītajam viedoklim, lielāks paklājs mazā telpā panāk labāku rezultātu, jo teju nekas cits tā vizuāli nesašaurina telpu kā mazs paklājs normāla izmēra mēbeļu vidū. Ja paklājs ir pārāk mazs attiecībā pret apkārtējām mēbelēm un telpu, tas izjauc telpas līdzsvaru, savukārt pareiza izmēra paklājs uzlabos kopējo mēbeļu mērogu un estētiku. Vai nu visām mēbelēm jāatrodas uz paklāja, vai vismaz dīvāna un krēslu priekšējām divām kājām.

Vizuāli pievilcīgi un acīm nomierinoši ir smalki raksti un mierīgas krāsas.

Mazā izmēra kompensēšana ar apgaismoju


Pat ja mazā telpa ir tumša, nav nepieciešams pārspīlēt ar apgaismojumu, mēģinot padarīt to gaišāku. Apgaismojums ir neatņemama sastāvdaļa, jo īpaši mazās telpās, kur dabiskās gaismas var būt maz, tomēr pārspīlēšana ar tās daudzumu var padarīt telpu skarbu un neviesmīlīgu.

Dizaineri iesaka gaismekļu slāņošanu. Piemēram, lustra var būt galvenais gaismas avots, bet komfortablākam apgaismojumam izmantot stāvlampu vai galda lampu.

Raksta tapšanā izmantotie avoti:
"Livingetc" / 10 outdated rules you can break when decorating small spaces, according to interior designers
"Homes and Gardens" / 8 outdated decorating rules worth breaking in small spaces – is it time to redefine the playbook?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!