Foto: Shutterstock
Sasprēgājušas lūpas, piesārtuši un piepampuši vaigi, nokarena kakla āda – pārmērīga alkohola lietošana svētku sezonā nozīmē ne tikai paģiras, bet arī pašrocīgi veicinātu ādas novecošanos. Pazīmes un iespējamie risinājumi, kad svinēts ir par daudz.

Rozācija, bāla, nokarena un neelastīga āda ir pieskaitāma pie novecošanās pazīmēm, kas veicina smalku līniju un grumbu veidošanos. Ne velti aktrise un mūziķe Dženifera Lopeza, kurai skaistums ir amata (bankas konta) priekšnoteikums, ādas stāvokļa uzlabošanas dēļ atsakās no grādīgo dzērienu lietošanas. Tā kā tas ne visiem ir pa spēkam, izdevumā "The Sun" ādas speciāliste, estētiķe Emma Vedžvuda ir konsultējusi, kā saudzēt savas ādas skaistumu laikā, kad to ir nogurdinājušas svētku ballītes.

Vīns. "Pateicoties vīnā esošajam histamīnam, šim dzērienam ir īpaša ietekme uz ādu. Histamīns veicina apsārtumu un pietvīkumu, potenciāli saasina rozācijas stāvokli," skaidro Vedžvuda, "turklāt alkohola saturs dehidratē ķermeni un veicina ādas sausumu un blāvumu."

Alus. Speciāliste skaidro: "Alū esošais rauga daudzums izraisa iekaisuma reakcijas, apsārtumu un kairinājumu. Bet alkohols veicina dehidratāciju, kas, ja pārmērīgi lietots, – sausu ādu. Dažos alos esošais ogļhidrātu daudzums īpaši bojā ādas veselību tiem, kuriem ir nosliece uz pūtītēm."

Spirtu saturošie, stiprie dzērieni. "Tādos dzidrajos dzērienos kā degvīns parasti ir mazāks histamīna salīdzinājumā ar vīnu, tāpēc mazākas iespējas izraisīt ādas apsārtumu, pietvīkumu. Tomēr kopējais alkohola saturs dehidratē, izraisa sausu ādu un veicina priekšlaicīgu novecošanos," atkārto Vedžvuda.

Bezalkoholiskie un gāzētie dzērieni. "Augstais cukura daudzums bezalkoholiskajos un gāzētajos dzērienos ir saistīts ar iekaisumiem, kas var saasināt piņņu un rozācijas apstākļus. Turklāt gāze veicina vēdera pūšanos un ietekmē ādas elastību. Mākslīgās piedevas un konservanti dažiem izraisīs ādas jūtīgumu."

Piere

Pazīmes: Stipras galvassāpes nav vienīgā bēda, alkohols kavē kolagēna ražošanu, tāpēc piere ir īpaši pakļauta pamanāmāku grumbu un smalku līniju parādīšanai.
Risinājums: Ātra problēmas risinājuma nav, bet samazināt sekas palīdzēs regulāras ādas atjaunošanas un kopšanas procedūras. "Pierei īpaši noderīgi būs anti-eidžinga līdzekļi, kuru sastāvā ir retinols," iesaka Vedžvuda.

Acis

Pazīmes: Nakts nomoda simptomi ir tumši loki, taču miega trūkums nav vienīgais iemesls: "Alkohols dehidratē ķermeni un izraisa blāvu sejas krāsu, pietūkumu un apsārtumu ap acīm."

Risinājums: Pēc pamatīgas ballēšanās ir svarīgi atkārtoti, regulāri mitrināt ādu (kas nav tikai ūdens dzeršana). "Noderēs mitrinoši acu krēmi ar hialuronskābi," tā ir mitrinoša un tāpēc būtiska pietūkušām, nogurušām acīm.

Vaigi

Pazīmes: Piesārtuši vaigi ir viena no redzamākajām alkohola lietošanas pazīmēm. Alkohols paplašina asinsvadus un tas izraisa pietvīkušu izskatu.

Risinājums: Ja ir nosliece uz iekaisumiem, īpaši būtiska ir ādas "nomierināšana": "Indivīdiem ar jau esošām ādas slimībām var pasliktināties simptomi un laika gaitā pastiprināties apsārtumi un iekaisumi." Tātad – pēc bargas nakts ir nepieciešami ādas mitrinātāji jūtīgai ādai.

Mute

Pazīmes: Novecojot, lūpas un āda ap tām dabiski zaudē elastību un pašas lūpas kļūst plānākas. Alkohols šo procesu paātrina, un tāpēc ir svarīgi mutes zonu uzturēt labi "pabarotu" un mitrinātu.

Risinājums: "Pēc dzeršanas ir ļoti svarīgi saglabāt mitrinātas lūpas ar kvalitatīvu lūpu balzamu," Vedžvuda apstiprina, ka par lūpu barošanu pastiprināti ir jārūpējas ne tikai ziemā, bet arī pēc jaudīgi svinētiem svētkiem.

Kakls

Pazīmes: Tītara ādu atgādinoša kakla zona neizskatās svinīgi. Nepārtraukta alkohola lietošana pasliktina ādas dabisko atjaunošanās spēju, un kakls lieliski demonstrē ādas elastības zudumu.

Risinājums: Vairums rūpējas par sejas ādu, bet, krēmus un serumus klājot, aizmirst produktus izlīdzināt zemāk, uz kakla. "Lai novērstu alkohola ietekmi, mērķtiecīga ādas kopšana ir būtiska, tāpēc ir ieteicams paplašināt savu rutīnu līdz pat kaklam," speciāliste atgādina, ka viss, kas tiek klāts uz sejas, ir jāklāj arī uz kakla zonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!