Foto: Delfi kolāža
Pirmssvētku jezgā kādā spāņu mazpilsētā vietvarai papildu galvassāpes sagādājuši iedzīvotāju protesti par Ziemassvētku rotājumiem. Gaismas virtenēs, kas rotāja Tordesijas pilsētas centrālo laukumu un tuvējās ielas, bija attēloti taureņi un fejas, ko nācies noņemt, jo "fejām esot krūtis", vēsta spāņu mediji.

Kā vēsta medijs "El Pais", notikums guva plašu rezonansi, pateicoties mūsdienu iespējām dalīties ar viedokļiem sociālajos tīklos. Izrādījās gan, ka tie, par kuriem visvairāk rūpējās pilsētas vecajie, nemaz īsti nebija pamanījuši jautras fantāzijas rosinošās apgaismojuma virtenes. Ļaudis tīklos sprieda, ka tauriņi un fejas vispār nav Ziemassvētku rotājumi, daži uzskatīja, ka feju figūras esot "pārāk erotiskas". Pilsētas padome beigās pakļāvās spiedienam un lika par rotājumiem atbildīgajai kompānijai noņemt sabiedrību kairinošās gaismas virtenes, kas neatbilstot Ziemassvētku idejai.

Jāpiebilst, ka arguments par neatbilstību Ziemassvētku garam netika piemērots citām gaismas virtenēm, kuras rotāja paralēlās ielas. Kā norāda vietējie, pilsētas ieliņas joprojām rotā zvīļojošas maskas un spīguļojoši ūsainu vīriešu silueti ar katliņu galvā. Nekur neesot manāmi ne ziemeļbrieži, ne Santa Klauss, ne mirdzoša Jēzus figūra. Arī pilsētas galvenā egle esot iegūlusi starp skandu rindām, no kurām plūst dīvains Ziemassvētku korāļu, bolero un salsas kliedzienu mikslis.


Pievilta jutusies kāda Tordesijas iedzīvotāja Marija, kura dievinot taurenīšus un bijusi ārkārtīgi iepriecināta, ka šie krāsainie kukaiņi bija iekļauti arī dažās Ziemassvētku gaismas virtenēs, pamīšus gozējoties līdzās pasaku feju siluetiem. Sievietes svētku ilūziju sagrāva valdošā partija "Partido Popular", kura absolūtā vairākumā pārstāv pilsētas padomi. Vietvara, ieklausoties pilētas iedzīvotāju sūdzībās, galu galā nolēma šos rotājumus novākt, aizbildinoties ar to, ka tie neatbilst Ziemassvētku garam un burvīgā pasaku būtne, kas sēž uz zieda, demonstrē savas krūtis. "Ir cilvēki, kuri ir apveltīti ar pārlieku bagātu fantāziju un vienmēr pārspīlē," "El Pais" sūkstījās sieviete.

Svētku apgaismojumu aizstāv arī vietējā beķere Marija del Soto. Rosoties starp smaržīgajiem maizes kukuļiem un apetītlīgām kūkām, Marija steidz dalīties ar pamatzināšanām anatomijā: "Mums visām ir divas krūtis! Tās taču ir tikai gaismiņas!" Sieviete nebija ievērojusi tādu iedzīvotāju neapmierinātību, kuras dēļ vajadzētu demontēt fejas, tāpēc uzstāda sociālo diagnozi tam, kādi iemesli ir ļaužu neapmierinātībai: "Cilvēki ir glupi! Un sliktākais ir tas, ka viņus kāds arī klausa!" Sievietei piekrīt arī daži garāmgājēji, kuri atzīst, ka katram ir tiesības kritizēt jebko, kas nepatīk, bet tas nenozīmē, ka pilsētas padomei ir uz šo kritiku jāreaģē.


Tauriņu un feju gaismas virtenes tika noņemta un to vietā uzstādīta sievietes seja un dažas sniegpārslas. Kā skaidroja pilsētas mērs Migels Anhels Oliveira: "Mēs, kā katru gadu, bijām noslēguši līgumu par Ziemassvētku apgaismojuma uzstādīšanu visā pilsētā. Kad darbi tika pabeigti, informējām kompāniju, ka neesam apmierināti ar rezultātu un lūdzām nomainīt dažas gaismas virtenes, jo sapratām, ka tauriņi un fejas nav Ziemassvētku simboli."

Kā apgalvo pilsētas mērs, vietējie iedzīvotāji esot viņam pateicīgi par šo lēmumu, jo "pa ielu, kur bija uzstādīts šis apgaismojums, katru dienu pārvietojas bērni."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!