Foto: LETA

Modes lietpratēja Šeila Vanaga pārtraukusi svaigēdājas dzīvesveidu, kuru piekopa daudzus gadus un ar to bija zināma pašmāju sabiedrībā. Otrdienas vakarā TV3 sarunu šovā "Zilonis studijā" modes māksliniece atklāja, ka pēc astoņiem gadiem atkal atgriezusies pie silta ēdiena baudīšanas.

Raidījumā modes māksliniece atklāja, ka nu jau kādu laiku atvadījusies no svaigēšanas – tieši ar to viņa kļuva slavena Latvijā. 2017. gadā prese vēstīja, ka viņa vegānismam pakļāvusi arī savu suni.

"Svaigēšana ir gavēšana, es gavēju astoņus gadus. Esmu mainījusi savus ēšanas ieradumus. Tāds ekstrēmisms ir pārāk ildzis, šobrīd jau sāku lietot silto ēdienu," viņa kautrīgi atzīst.

Svaigēšana, ko pazīst arī kā "raw food", ir neapstrādāta uztura prakse, kas paredz ēst tikai svaigus, termiski neapstrādātus produktus.

Lindas Abu Meri vadītais raidījums bija veltīts badošanās tēmai, un Šeilai šajā ziņā ir liela pieredze, daudz sakāmā. Sākotnēji cerot tikt galā ar artrītu, viņa badojusies vairākkārt. Bijuši pat centieni veselu nedēļu ne ēst, ne dzert. Šeila tagad aizstāv organisma attīrīšanu, taču ar badošanos iesaka būt uzmanīgam, jo ļoti viegli varot iziet ārpus kontroles. Piemēram, nesagatavojies cilvēks saskaroties ar sliktu dūšu, galvassāpēm un izsitumiem, turklāt ļoti bieži ļaudis informāciju par attīrīšanos smeļas "YouTube". Šeila rekomendē iesācējiem doties pie speciālista un tikai tad sākt attīrīšanos.

Studijā Šeila arīdzan veltīja skarbus vārdus produktiem ar glutēnu, kā arī asi iestājās pret nakteņu lietošanu uzturā. Tam nepiekrita ārste Ilona Vilkoite, apgalvojot, ka tā nav taisnība un šajos produktos ir arī daudz labuma.

Runājot par pievēršanos dažādām tievēšanas metodēm, Šeila rekomendē: "Nekad nevajag to darīt ar domu "es kaut ko sev atņemu!", jo tas ne pie kā nenovedīs. Vajag sev iedot: šodien iedodu sev atpūtu, skaistumu, mirdzošas acis," saka dizainere, kura jau vairākus gadus saimnieko vegānu kafejnīcā "Nirvana". Viņa arī uzskata, ka ir svarīgi sevi ar kaut ko apbalvot, piemēram, nopērkot jaunu krūšturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!