Foto: Shutterstock

Teju katra dāma vismaz reizi dzīvē ir saskārusies ar dedzinošajām sāpēm urinēšanas laikā. Akūts cistīts jeb urīnpūšļa iekaisums, lai arī ārstējams salīdzinoši viegli, allaž izraisīs nepatiku. Kā to vislabāk ārstēt un ko iespējams darīt profilaksei, lai cistīts turētos pa gabalu, bet kad bažas par ko nopietnāku?

Kāpēc rodas?

Evita Biseniece, "Veselības centra 4" ginekoloģe, stāsta, ka sievietes bieži vien nezina, kāpēc rodas cistīts. "Viņām šķiet, ka cistīts rodas tāpēc, ka kājas nosalušas, bet apmēram 90 procentos gadījumu iemesls akūtam cistītam ir baktērija "Escherichia coli". Visbiežāk ir trīs klīniskās pazīmes: sāpīga un bieža urinēšana, sāpes urīnpūšļa rajonā un nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra." Vismaz vienreiz katra sieviete ir piedzīvojusi šo urīnceļu infekciju.

Ir vai nav cistīts?

Eksperte stāsta, ka cistīta diagnozi nosaka, balstoties uz pacienta sūdzībām, bet jāveic arī urīna analīze ar testa strēmeli. Urīna uzsējumu veic tikai tad, ja ir aizdomas par akūtu pielonefrītu jeb nieru iekaisumu. Taču pārsvarā pietiek ar pacienta sūdzībām, lai ginekologs noteiktu – ir vai nav piemeklējis netīkamais cistīts.

Kā ārstē?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!