Foto: Shutterstock
Vēlējos uzināt, vai no veģetatīvās distonijas ir iespējama atmiņas pasliktināšanās un cik stipri? Trīs mēnešus man ir šī diagnoze, un visus šo mēnešu laikā mana galva ir kā spainis. Man citreiz liekas, ka es dzīvē nevis augu uz priekšu, bet notrulinos vairāk, jo es sāku pilnībā degradēties. Vārdu krājumi panīkst, un es nespēju dažbrīd atcerēties, ko darīju pirms pusstundas. Tapēc vēlējos uzzināt vai ir iespējams, ka tas ir no VD vai tomēr cita vaina?
Atbild Guna Berga, "Kalna prakse", SIA

Veģetatīvā distonija nozīmē to, ka veģetatīvai nervu sistēmai ir funkcionāli traucējumi. Šī sistēma ir saistīta ar visu organismu, ar cilvēka psihi, tai skaitā arī ar kognitīvo sfēru. Respektīvi, ja vienotā sistēmā kāda tās daļa ir izmainīta, tad attiecīgi izmaiņas notiek arī citās tās daļās.

Iesaku Jums pievērsties minētās diagnozes ārstēšanai, sevis kā vienota veseluma līdzsvarošanai. Es kā psihoterapeits varu teikt, ka psihoterapija ir palīdzoša.

Atbild Ingrīda Cera, ārste-psihiatre, Ceras I. prakse psihiatrijā

Pati veģetatīvā distonija nevar pasliktināt atmiņu. Drīzāk Jums ir trauksmains garastāvoklis, daudz nepatīkamu izjūtu ķermenī, ne visai kvalitatīvs miegs, tas kopumā izsauc uzmanības koncentrācijas pasliktināšanu, spēju uztvert informāciju. Diez vai tieši atmiņas process cietīs.

Janormalizē garastāvoklis, jāuzlabo miegs, jānoņem trauksmi vai spriedzi un tad Jūs varat saprast, vai tiešam ir slikti ar atmiņu, vai viss normalizējas.

Atbild Inita Goldšteina, Goldšteinas I. ārsta - psihoterapeita prakse

Veģetatīvās distonijas diagnozi var uzstādīt, ja izslēgtas citas iespējamās diagnozes. Ieteiktu Jums vispirms aiziet uz konsultāciju pie neirologa. Ja neiroloģiskus traucējumus Jums nekonstatēs, tad varat vērsties pie psihoterapeita. Tad būtu svarīgi paanalizēt, ko tieši Jūs aizmirstat un vai nav tā, ka patiesībā aizmirstat to, ko nevēlaties atcerēties.

Tā mūsu psihe nereti rīkojas, lai aizsargātos pret pārāk spēcīgiem, nevēlamiem kairinātājiem (stresiem, pārdzīvojumiem). Varbūt Jums pārlieku lielu pārdzīvojumu rada uzstādītā diagnoze;ir grūti to pieņemt?

Atbild Dr.G.Bērziņa, neirologs, fizikālās medicīnas ārsts, rehabilitologs, "Sanare KRC Jaunķemeri", SIA

Veģetatīvā distonija vai somatoformi veģetatīvi traucējumi var veicināt atmiņas un citu jau esošo simptomu pieaugumu! Taču 3 mēnešos Jūsu aprakstītā situācija nav skaidra. Ir speciālistu konsultācijas: ģimenes ārsts, neirologs, jāveic izmeklējumi pēc viņu ieteikuma.

Neatkārīgi no vecuma (kuru Jūs neuzrādiet) - lūdzu griezieties pie ārsta. Ja veselības stāvoklis citādi stabils - lietojiet pilvērtīgu pārtiku, sabalansējiet garīgās un fiziskās slodzes, veiciet pastaigas, nūjošanu.

Neatstājiet savas sūdzības bez speciālista konsultācijām. Lai veicas!

Atbild Ilze Treimane, psihiatrs, "Neirožu klīnika", SIALabdien!

Atmiņas traucējumi ("pseidodemence") var rasties pie depresīva stāvokļa un tādā gadījumā tie vairāk saistīti ar koncentrēšanās grūtībām, nevis ar sliktu atmiņu kā tādu. Vēl ir iespējams, ka atmiņas traucējumi rodas ilgstošas trankvilizatoru ( nomierinošu līdzekļu) lietošanas dēļ.

Jūs rakstāt, ka trīs mēnešu Jums ir veģetatīvās distonijas diagnoze, taču nezinu, kā Jūs ārstējaties. Ieteiktu Jums konsultēties klātienē pie psihiatra, lai varētu izvērtēt precīzāk, kas tieši ir Jūsu aimiņas traucējumu pamatā, un vai ir vajadzīgi papildus neiroloģiski izmeklējumi.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!