Foto: PantherMedia/Scanpix
Guļamistaba ir telpa, kurā pāris var ne tikai izbaudīt netraucētus tuvības brīžus, bet arī spēcinošu naktsmieru. Tomēr, kā vēstī izdevums "Daily Mail", nereti šī miera sala pārvēršas par vietu regulāriem ik nakts cīniņiem, kurus izraisa krākšana.

Kādā nesen veiktā pētījumā noskaidrots, ka konfliktos, kuru pamatā ir krākšanas dēļ traucēts naktsmiers, iesaistās aptuveni četrdesmit viens procents pāru. Cenšoties mazināt nepatīkamo troksni, gultas biedri tiek bakstīti un purināti, reizēm pat sagādājot fiziskas sāpes, savukārt divdesmit astoņi procenti pāru krākšanas dēļ guļ atsevišķās istabās.

Tāpat divdesmit septiņi procenti no vairāk nekā tūkstoš aptaujātajiem pētījuma dalībniekiem atzina, ka regulārās neizgulēšanās dēļ jūt pastāvīgu miegainību, savukārt divdesmit viens procents cīnās ar hronisku nogurumu, bet sešpadsmit procentiem cilvēku būtiski kritušās darba spējas.

Izjautājot pētījuma dalībniekus par krākšanas iemesliem, kā arī iespējamo tās likvidēšanu, vairāk nekā puse cilvēku atklāja, ka ne reizi nav centušies risināt šo problēmu, savukārt ceturtdaļa aptaujāto sieviešu un puse vīriešu sevi nodēvēja par regulāriem krācējiem, bet puse cilvēku krāc vien epizodiski.

Kā informē speciālisti, krākšana vērtējama kā nopietns drauds veselībai, jo elpošanas traucējumi var radīt krietni bīstamākas problēmas, piemēram, sirds mazspēju un paaugstināt insulta risku, kā arī būtiski ietekmēt pāra attiecību kvalitāti.

Lai no tā izvairītos, iespējams apmeklēt ne tikai speciālistu, bet ieviest noteiktu savas dzīves paradumu maiņu, kas ietver izvairīšanos no liekā svara, alkohola nelietošanu pirms došanās gulēt un, visbeidzot, gulēšanu uz vienas ķermeņa puses, nevis muguras. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!