Foto: PantherMedia/Scanpix

Gribēju uzzināt, ja es divus mēnešus ēdīšu augļus un dārzeņus (no sava raciona izslēgšu saldumus un cepto ēdienu), vai tas palīdzēs nomest svaru, nekaitējot veselībai? Paldies.

Atbild klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce


Uzskatu, ka tas noteikti nebūtu prātīgi, jo, atkal atsākot ēst pa vecam, svars atgriezīsies ar uzviju. Ja no kaut kā atsakās pavisam, tad patiesībā sāk vēl spēcīgāk sāk darboties "gribu" mehānisms. Dārzeņi un augļi ir labi, bet jāēd arī saliktie ogļhidrāti, jo tauku šķelšanās mehānisms ir energoietilpīgs process.

Tas nozīmē, ka, lai sāktu šķelties tauki, ir vajadzīga enerģija, ko dod cieti saturoši produkti, kas palīdz arī uzturēt normālu cukura līmeni asinīs, kas ir sāta sajūtas pamatā.

Taukus, protams, vajag samazināt līdz 2 tējkarotēm eļļas vai sviesta dienā, neaizmirst arī par 2 Ca porcijām - 200 ml šķidrie piena produkti + 100 g biezpiena vai 30 g siera.

Olbaltumvielas, ko saņemam ar dzīvnieku valsts olbaltumvielām vajadzētu samazināt līdz 3 porcijām dienā, piem., 1 porcija = 50 g gatavas liesas gaļas vai 70 g zivs, vai 1 ola, vai 100 g jūras veltes.

Un, protams, neaizmirst par vismaz 4 - 6 tīra ūdens glāzēm, ko dzeram 0,5 stundas pirms ēšanas!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!