Foto: F64
Kā informē izdevums "Realbuzz", uzmanīgi izpētot lielveikalā iegādāto pārtikas produktu sastāvdaļas, ikdienā nemaz neaizdomājamies, ka savā uzturā lietojam vēl pāris "produktu", pat nenojaušot par to esamību. Turpinājumā pieci no tiem.

Arsēns

Vairums no mums rīsus uzskata par veselīgu un samērā drošu ēdienu, ar ko iespējams uzņemt arī organismam nepieciešamās barības vielas. Bet, kā atklāts pētījumos, rīsu sastāvā patiesībā ir arī veselībai un pat dzīvībai bīstama viela - arsēns.

Kā vēstī izdevums "Realbuzz", tas atrodams vidēji vienā no piecām rīsu pakām, kā arī pienā un mazuļiem paredzētajos maisījumos, un atklāts, ka to cilvēku organismā, kas savā uzturā regulāri lieto rīsus, atrodams par četrdesmit četriem procentiem vairāk ķīmiskās vielas.

Lai izvairītos no papildu arsēna uzņemšanas un iespējamas kaitēšanas organismam, speciālisti iesaka uzturā lietot gargraudu vai tvaicētos rīsus, kas satur arī vairāk vērtīgo uzturvielu.

Kukaiņi

Vairums no mums savā ēdienkartē apzināti neiekļauj kukaiņus vai citas lietošanai pārtikā nepiemērotas vielas, tomēr, kā informē "Realbuzz", cilvēks gadu gaitā norij ne tikai dažādu insektu daļas, bet arī māju apdzīvojošo grauzēju spalvas.

Vairākos Amerikas štatos šie "produkti" pat tiek dēvēti par "pieļaujamu ēdiena defektu", reglamentējot arī potenciālo svešķermeņu daudzumu porcijās. Piemēram, simts gramu smaga šokolādes tāfelīte drīkst saturēt sešdesmit kukaiņu ķermeņa daļas un vienu grauzēja spalvu, savukārt uz divsimt mililitriem citrusaugļu sulas pieļaujams viens kāpurs.

Svins

Sieviete, kura lieto kosmētiku un lūpu krāsu vai spīdumu atjauno vairākas reizes dienā, dzīves laikā apēd vidēji četrus kilogramus minēto līdzekļu. Jāpiebilst, ka divdesmit astoņos procentos lūpu krāsu atrodamas vēzi izraisošas kancerogēnas vielas, kā arī citas veselībai kaitīgas ķimikālijas.

Savukārt aptuveni puse lūpu kopšanas līdzekļu satur svinu, tādēļ speciālisti aicina zīmolu kosmētikas vietā lietot organiskos un dabiskas izcelsmes skaistumkopšanas līdzekļus.

Koksne

Sākot ar ēdiena gatavošanas piederumiem un beidzot ar krēsliem un galdiem, koksne ir viena no izplatītākajām apkārtējās vides sastāvdaļām, un, kā izrādās, tā sastopama arī ēdienos.

Arvien biežāk pārtikas produktiem tiek pievienota celuloze, lai veidotu ēdienu tekstūru, aizstājot dārgākas pārtikas izejvielas, piemēram, miltus un eļļu. Pētnieki uzskata, ka šī sastāvdaļa nav kaitīga cilvēka veselībai, tomēr fakts, ka sabiedrība tērē līdzekļus ēdieniem, kas gatavoti no koksnes, ir gana pārsteidzošs, vēstī "Realbuzz".

48 tējkarotes cukura

Ievērojot veselīga uztura paradumus un izvairoties no cukura piesātinātiem našķiem, piemēram, šokolādes, konfektēm un desertiem, kā arī aizstājot to ar dabiskiem saldinātājiem, uzskatām, ka cukura patēriņu izdevies samazināt līdz minimumam, tomēr pētījumi pierādījuši pretējo.

Pārtikas ražotāji atsevišķiem pāstrādātajiem ēdieniem pievieno papildu cukuru, lai padarītu tos gardākus, neuzrādot patieso cukura daudzumu noteiktos produktos un tādējādi maldinot patērētājus.

Tā rezultātā cilvēki nereti patērē pat par četrdesmit sešām tējkarotēm vairāk cukura dienā nekā iedomājas, ievērojami palielinot dažādu slimību risku, brīdina "Realbuzz".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!