Foto: Shutterstock
Palielināts ķermeņa svars ir gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju, tai skaitā 13% jeb aptuveni 263 tūkstošiem cilvēku konstatēta kāda no aptaukošanās stadijām. Palielinātu ķermeņa svaru iespējams ārstēt ķirurģiski. Liepājas reģionālās slimnīcas ķirurģijas nodaļas vadītājs Dr. Viesturs Rozītis, kas specializējies bariatriskās ķirurģijas jomā un veic svara samazināšanas operācijas, stāsta, ka bariatrija ir aptaukošanās ārstēšana ar ķirurģiskām metodēm, samazinot lieko svaru. Galvenais ieguvums: dzīves kvalitātes uzlabošanās un rezultāta noturība.

Līvija savos 50 gados svēra 220 kilogramus, un milzīgā svara dēļ gulēja sēdus, jo guļus vairs nevarēja paelpot. Diabēts, sāpes locītavās, depresija. Viņa vairs neietilpa vannā, vairs negāja ārpus mājas. "Pēc bariatriskās operācijas esmu zaudējusi 70 svara kilogramus, diabēts ir pazudis un esmu atsākusi smaidīt," saka Līvija.

Bariatrisko operāciju ideja – panākt, lai pacients var apēst pēc iespējas mazāk, vienlaikus nodrošinot organismu ar nepieciešamajām uzturvielām.

Bariatriskās operācijas pasaulē zināmas kopš 1954. gada. Latvijā pirmo kuņģa apvada operāciju 2006.gadā veica ķirurgs Dr. Viesturs Rozītis, tā palīdzot kādam sev tuvam cilvēkam, kurš milzīga liekā svara dēļ bija zaudējis gan dzīvesprieku, gan dzīvotgribu. "Veiksmīgi veiktas operācijas rezultātā cilvēks zaudē no 60 – 80% sava virsnormas svara," stāsta Dr. V. Rozītis.

Lai arī maksimālais svara zudums ir pēc diviem gadiem no operācijas veikšanas brīža un pēc tam vērojams dažu kilogramu svara pieaugums, bariatriskās metodes lielākais ieguvums ir paliekošs svara zudums.

Ārsti iesaka izvēlēties bariatriju, ja ķermeņa masas indekss pārsniedz 35 ar blakus saslimšanām (hipertonija, cukura diabēts, sāpes locītavās, u.c.) vai 40 bez blakus saslimšanām, un to nevar samazināt ar diētu un fiziskām aktivitātēm.

Ķermeņa masas indeksu aprēķina, dalot svaru (kg) ar auguma garumu (m), kas kāpināts kvadrātā – aprēķina kalkulators šeit.

Mazākā kuņģītī mazāk ēdiena

Ir trīs galvenās bariatrijas metodes: kuņģa tilpuma samazināšanas operācijas (visbiežākā ir mainīgās kuņģa saites metode); malabsorbtīvās metodes – samazina barības vielu uzsūkšanās zarnās (Scopinario operācija, u.c.); un kombinētās metodes, kuras ietver abas iepriekš minētās (visbiežākā ir kuņģa apvada operācija).

Dr. V.Rozītis Liepājas reģionālajā slimnīcā veic kuņģa apvada operācijas – kuņģi tā augšdaļā pārdala, izveidojot 20 – 30 ml mazu kuņģīti, bet arī atlikusī kuņģa daļa paliek vēdera dobumā.

Pie mazā kuņģīša piešuj apmēram pusotru metru garu tievo zarnu, līdz ar to iespējams uzņemt mazāk barību, tās uzsūkšanās tiek kavēta un sāta sajūta iestājas ātrāk.

Operācija ilgst 1,5 – 2 stundas. Pēc operācijas ir jāuzturas slimnīcā divas līdz trīs dienas. Atveseļošanās process ir ļoti individuāls, kas var ilgt no dažām nedēļām līdz diviem - trim mēnešiem. Atgriešanās darbā atkarīga no veicamā darba un atveseļošanās procesa.

"Janvārī svēru 190 kilogramus, bet tagad – vasarā – sveru jau par 40 kilogramiem mazāk. Domājot par bariatrijas operāciju, domāju, kas notiks ar manu ādu pēc svara samazināšanās.

Uzzināju, ka gados vecākiem pacietiem lieliski palīdz plastiskā operācija, bet gados jaunākie var iztikt bez tās. Tā arī notika – esmu jauns, man ir 21 gads, un mana āda savilkās pati," atceras Aldis.

Arī tu vari svērt mazāk

Bariatriju var veikt 18 līdz 60 gadu veciem cilvēkiem, kam ķermeņa masas indekss ir lielāks par 35 ar blakus saslimšanām vai sākot no 40 bez blakus saslimšanām.

"Svarīgs ir cilvēka vispārējais fiziskais un garīgais stāvoklis, ko izvērtē ārsti pirms operācijas. Ja vispārējais fiziskais un garīgais stāvoklis tiek vērtēts kā atbilstošs operācijas veikšanai, tad bariatriju drīkst veikt. Būtiski izvērtēt, vai pacients būs spējīgs pārvarēt atveseļošanās procesu, jo tajā nedrīkst lietot alkoholu vai būt kā citādi atkarīgs," skaidro Dr. V. Rozītis.

Pirms operācijas jāizvēlas bariatrijas ķirurgs, kuram pacients pilnībā uzticas, kopā tiek atrasta vēlamā operācijas metode un sīki pārrunāti jautājumi par pēcoperācijas diētām un atveseļošanās procesu kopumā.

Pēc operācijas veikšanas pacientam jālieto medikamenti pēc ārsta norādījuma, stingri jāievēro norādītā diēta, jāievēro kustību režīms.

Ķirurga izvēle ir paša pacienta ziņā, bet noteikti jāpatur prātā: jo ilgāk ārsts veic šīs operācijas, jo lielāka ir viņa pieredze. Papildus slimnieku pirms operācijas konsultē vairāki ārsti (ģimenes ārsts, anesteziologs, u.c.), taču gala lēmumu pieņem bariatrijas ķirurgs.

Ja iespējams, pirms operācijas ieteicams samazināt svaru par 10 – 15 kg un noteikti jāatsakās no alkohola lietošanas un smēķēšanas.

Latvijā bariatriju veic Liepājas Reģionālajā slimnīcā, Rīgas rajona slimnīcā Siguldā, Jūrmalas slimnīcā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas slimnīcā "Bikur Holim" un citur. Maksa par operāciju ir atkarīga no katras slimnīcas cenrāža, bet tā svārstās no Ls 1500 līdz 3500.

Bariatrijas veikšanas gadījumā pirmajā gadā ir divas līdz trīs vizītes pie bariatrijas ķirurga (pirmā vizīte - mēnesi pēc operācijas veikšanas), pēc tam – vienu reizi gadā.

Plaša informācija par liekā svara ārstēšanu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!