Foto: PantherMedia/Scanpix

Sveiki! Man ir 16 gadu, un mani uztrauc kāds jautājums.
Man ir ļoti neregulāras menstruācijas - tās sākās 13 gadu vecumā, sākumā tās bija neregulāras, tad aptuveni pusgadu menstruālais cikls bija stabils, bet tad atkal kļuva neregulārs. Menstruācijas man var nebūt divus līdz trīs mēnešus, un tad var būt pat veselu mēnesi no vietas. Tagad tas mani ļoti satrauc, asiņošana ir jau mēnesi, un pēdēja nedēļā tā ir ļoti pastiprinājusies. Neizskatās, ka tas drīz varētu beigties. Nekādu sāpju vai garastāvokļa maiņu man menstruāciju laikā nav bijis, un nav arī tagad. Kāds varētu būt iemesls manām problēmām?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205, www.qprakse.lv

Labdien! Normāls mēnešreižu ilgums ir 3–7 dienas, menstruālā cikla garums (skaitot no mēnešreižu pirmās dienas līdz nākamo mēnešreižu pirmajai dienai) normāli ir no 21 līdz 35 dienām.

Galvenokārt tas ir atkarīgs no meitenes sievišķo hormonu līmeņa organismā. Sākumā menstruālais cikls var būt neregulārs, arī asiņošanas stiprums un ilgums var atšķirties.

Visbiežāk menstruālā cikla ilgums un garums nostabilizējās pirmo divu gadu laikā pēc mēnešreižu sākuma. Izmaiņas menstruālajā ciklā var veicināt hormonu līdzsvara traucējumi, paaugstināta fiziska un emocionāla slodze, stress, nepilnvērtīgs uzturs, stingras diētas ievērošana, badošanās, vai pretēji - straujš ķermeņa masas pieaugums, vairogdziedziera darbības traucējumi, arī policistisku olnīcu sindroms.

Stipra asiņošana ilgāk par 7 dienām ir nopietns simptoms, tāpēc iesaku Jums pēc iespējas ātrāk doties uz konsultāciju pie ginekologa, lai noteiktu, vai izmaiņas menstruācijās ir īslaicīga reakcija uz stresu vai arī nopietna problēma.

Lai Jums veicas!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!