Foto: PantherMedia/Scanpix
Ikvienai sievietei, kurai rūp sava veselība, ir savs ginekologs. Ginekologam sievietes dzīvē ir nozīmīga loma, tas risina intīmas dabas jautājumus par sievietes veselību, pārrunā kontracepcijas jautājumus, ir klāt īpašajā bērna gaidīšanas laikā. Tikai katra sev varam atbildēt, vai man ir savs ginekologs, kuram varu uzticēties, no kura, iespējams, mazliet ir neērti, bet tikai mazliet. Galvenais ir vismaz reizi gadā, teikt savam ārstam "Labdien, dakter!" un veikt visas nepieciešamās pārbaudes.

Vizītes laikā ginekologs paņems nepieciešamās analīzes, kā arī veiks krūts vēža profilaktisko pārbaudi (iztaustīs krūtis), kas ir ārkārtīgi svarīgi, jo krūts vēzis var skart sievieti jebkurā vecumā. Ja ārstam būs aizdomas par krūts vēzi, viņš nosūtīs uz papildizmeklējumiem - jaunākām sievietēm uz ultrasonogrāfiju, pēc 50 gadu vecuma - uz mamogrāfiju. Reizi trīs gados pie ginekologa nepieciešams veikt arī dzemdes kakla vēža pārbaudi. Pie sava ginekologa noteikti dodies arī brīdī, ja jūti kādas nepatīkamas sajūtas vai sāpes vēdera lejasdaļā, ja ir pastiprināti izdalījumi, kā arī situācijā, ja kontracepcija, ko izmanto, ir izraisījusi blakusparādības. Konsultācija pie ārsta palīdzēs saprast, kādi ir nepatīkamo sajūtu iemesli un ko darīt, lai tos novērstu.

Ja savu ginekologu vēl meklē vai vēlies to mainīt, portālā www.tikaisievietem.lv ir iespēja atrast Latvijā praktizējošo ginekologu sarakstu, kurā apkopota informācija par vairāk nekā 300 ārstiem un to darbavietām 36 Latvijas pilsētās.  Vienlaikus šis ārstu ginekologu saraksts tiek papildināts,  jo nereti ārstu prakses vietas mainās, tālab, ja jums ir zināma papildinoša informācija, lūdzu, sūtiet to uz portāla Tikaisievietem.lv redakciju.

Tām sievietēm, kurām rodas jautājumi par savu veselību, bet nav iespēja uzreiz doties pie ārsta, Tikaisievietem.lv piedāvā iespēju izmantot jautājumu un atbilžu krātuvi par sievietes veselību, kā arī uzdot sev interesējošus jautājumus sadaļā "Jautā ārstam" un saņemt speciālista, piemēram, ginekologa, neauglības ārstēšanas speciālista, ārsta psihoterapeita, ārsta seksologa un pat plastikas ķirurga, atbildes uz tiem.

Sievietes, kuru pirmā vizīte pie ginekologa nav noritējusi visai veiksmīgi vai ginekologu nekad nav apmeklējušas, aicinām tieši šobrīd būt drosmīgām un pierakstīties pie ginekologa, jo runa ir par sievietes veselību, kas ir jāsargā. Nav viegli sevi pārvarēt, bet, kā atzīst ginekoloģe Dace Matule, galvenais ir uzreiz atklāt ārstam savas bailes, tad vizīte noritēs tā, lai iedrošinātu un mazinātu radušos aizspriedumus.

Gunas jautājums www.tikaisievietem.lv par bailēm doties pie ginekologa

Labdien! Esmu jau tūlīt 24 gadus  jauna, bet tikai vienu reizi esmu bijusi pie ginekoloģes (tikai tad, kad pēc skolas vajadzēja obligāti iet visām meitenēm). Saprotu, ka tas ir tikai priekš manas veselības, man arī ir vēlēšanās pārbaudīties, bet manī ir šīs bailes no pirmās reizes pie ginekologa. Kā jau lauku ciematiņā, kur kādreiz dzīvoju, iespējas izvēlēties šo ārstu nebija, bija tikai tā, kas atbrauca. Šī ārste mani nopratināja kā policijā, it kā es būtu ko noziegusies. Viņa man visu laiku - Tev ir bijušas seksuālas attiecības, kāpēc es meloju, nemelo man te utt.

Tajā laikā man bija 16 gadi (varbūt domāja, ka jaunieši uzsāk agri attiecības, ka visi tādi), bet seksuālās attiecības man vispār sākās tikai 21g. un vēl joprojām ir šis partneris. Mans draugs uztraucas par mani, jautājot, vai esmu bijusi pie ārsta, ir arī jautājumi, ka varbūt derētu kādu kontracepcijas metodi izmantot, vai vienkārši zināt, ka esmu pilnīgi vesela, ja plānojam ģimeni, bet kā man pārvarēt šīs bailes? Esmu vairākas reizes gājusi, bet tikusi tikai līdz durvīm, tad apgriežos un savas bailes nepārvaru... es nevēlos saņemt nosodījumu... Jau iepriekš paldies Jums!

Uz jautājumu atbild Dr. Dace Matule

"Sveika, Guna!!! Nu ko lai saka- Jums laikam tomēr nepaveicās ar pirmo ginekologu. Ja Jums ir attiecības ar puisi, pie ginekologa tomēr jāiet. Varu Jums ieteikt ļoti jaukas un taktiskas manas kolēģes medicīnas sabiedrībā ARS- dakteres- Ieva Baidekalna vai Liāna Gavare. Un tad ir jādara tā- kad Jūs tomēr saņemsieties un ieiesiet pa kabineta durvīm, ievelkat gaisu un tūlīt sakiet- BET MAN IR ĻOTI BAIL NO GINEKOLOGA. Neviens Jūs nepratinās vai nez par ko nekauninās Un sakiet, ka tādēļ Jūs baidījāties apmeklēt ārstu. Man kā ārstam noteikti kļūst daudz vieglāk sarunāties un iztaujāt pacienti, ja zinu kā viņa jūtas. Mēs, sievietes esam tik atšķirīgas, tādēļ iepriekš un, īpaši pirmajā reizē tomēr labāk zināt, pie kura speciālista doties. Lai Jums izdodas!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!