Foto: AFP/Scanpix
Arvien biežāk publiskās tualetes aprīkotas ar modernu roku žāvētāju, kas sola pasargāt tā lietotāju no mikrobiem, kā arī krietni atvieglo roku žāvēšanas procesu. Tomēr pētījumos atklāts, ka roku žāvētājs negatīvi ietekmē cilvēka dzirdi, radot troksni, kas pielīdzināms ceļu remonta laikā dzirdamajām skaņām. Turpinājumā "Daily Mail" apkopotie fakti par roku mazgāšanu publiskajās tualetēs, fiksējot tās priekšrocības un trūkumus.

Papīra dvieļi pret roku žāvētājiem

Baktērijas izplatās ātrāk, kad tavas rokas ir slapjas, tāpēc, nenogaidot, līdz rokas ir nožāvētas pilnībā, tiek zaudēts arī mazgāšanā gūtais efekts, mikrobus nelikvidējot. Uz mitrās roku ādas tādējādi tiek pārnēsāti pat tūkstoš reižu vairāk mikrobi nekā, ja rokas būtu sausas.

Saskaņā ar pētījumiem, ieteicamāks roku žāvēšanas veids ir papīra dvieļu izmantošana, jo tie ļauj rokas noslaucīt pilnībā, tomēr pētnieki uzskata, ka arī žāvētāji, ja vien rokas tiek nosusinātas pilnībā, ir noderīgi.

Rokas nedrīkst berzēt

Vairums no mums rokas berzē, turot tās žāvētājā, lai paātrinātu procesu. Tomēr šādi tiek palielināts uz rokām nokļuvušo mikrobu skaits, uzskata zinātnieki.

Tāpat speciālisti iesaka izvairīties no pieskaršanās žāvētāja iekšpusei, jo tā esot īsts baktēriju perēklis.

Skaiti līdz 20

Pētījumos atklāts, ka neviens žāvētājs rokas patiešām sausas nenožāvē solītajās desmit sekundēs. Aptuveni divdesmit sekundes ir krietni ieteicamāks laiks, tomēr cilvēkiem visbiežāk pietrūkst pacietības tik ilgai roku žāvēšanai. Kā alternatīvu eksperti iesaka roku žāvēšu noslēgt ar papīra dvieļa izmantošanu.

Troksnis

Skaļais žāvētāja troksnis traumē vecākus cilvēkus, bērnus, kā arī cilvēkus ar dažādām nervu slimībām. Speciālisti uzskata, ka žāvētāju troksnis krietni pārsniedz tiem piedēvēto skaņas līmeni, kaitējot arī dzirdei, tāpēc, ka sākotnēji tiek testēts laboratorijās, nevis noslēgtā telpā. Valda arī pieņēmumi, ka žāvētāji ir tik skaļi, lai atturētu sievietes no ilgākas uzkavēšanās tualetēs, tur pļāpājot.

Svarīgākā ir mazgāšana

Lai iznīcinātu mikrobus, svarīgākā, protams, ir roku mazgāšana. Tomēr vien retais to dara pareizi. 2008. Gadā Anglijā tika veikts pētījums, fiksējot 200 000 cilvēku roku mazgāšanas paradumus, un tikai 32 procenti vīriešu un 62 procenti sieviešu lietoja ziepes.

Speciālisti pareizai roku mazgāšanai aicina atcerēties kādu triku – darīt to tik ilgi, nomazgājot arī pirkstu starpas un apvidu ap nagiem, kamēr pie sevis divreiz nodziedāta slavenā dzimšanas dienas apsveikuma dziesmiņa no sākuma līdz beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!