Foto: PantherMedia/Scanpix
Mēdz teikt, ka acis ir mūsu dvēseles spogulis. Savukārt nagi, kā izrādās, teicami atspoguļo cilvēka veselības stāvokli. Jebkādas nagu struktūras un izskata izmaiņas liecina par iespējamām veselības problēmām, raksta portāls "Mnn".

Dzelteno nagu sindroms

Ja nagi ir dzeltenīgā krāsā, viegli lūzt un aug lēni, iespējams, ciet no kādas elpceļu kaites. Savukārt, ja nagi ir dzeltenīgi, bet aug samērā ātri, tā var būt diabēta pazīme.

Slimības rezultātā organismā esošā glukoze uzbrūk nagos esošajiem kolagēna proteīniem, tos iekrāsojot dzeltenus. Tādēļ, ja novēro arī citas diabēta pazīmes, piemēram, pastiprinātas slāpes un vēlmi biežāk apmeklēt tualeti, mediķi iesaka nekavējoties vērsties pēc palīdzības un veikt nepieciešamās analīzes.

Karotes forma

Ja nagi augot liecas projām no pirksta, tiecoties augšup un radot karotes formu, organismā, iespējams, trūkst dzelzs, vai arī sirgsti ar aknu kaiti vai hipertireozi – vairogdziedzera saslimšanu.

Sarkanbrūnas līnijas zem nagiem

Ja nagu pamatnē redzamas sarkanas vai brūnas līnijas, kas patiesībā ir asinis, bet atgādina šķembas, vari sirgt ar kādu no kardiovaskulārām saslimšanām. Tāpat par nopietnu sirds kaiti liecina nagi, kas šķiet kustīgi, nevis ir cieši piestiprināti pirksta pamatnei.

Nagu ziedēšana

Valda uzskats, ka balti pleķi uz nagiem jeb tā dēvētā „nagu ziedēšana” ir pazīme kalcija deficītam. Patiesībā baltā krāsa liecina par nesen pieredzētu infekciju vai traumu, kas ikdienā palikusi nepamanīta, bet tomēr ietekmējusi nagu stāvokli.

Trausli nagi

Cilvēkam novecojot, samazinās arī nagu cietība, tiem kļūstot plānākiem un trauslākiem. Tomēr arī jaunībā nereti piedzīvojam šādu problēmu. Tās var būt sekas pārāk ilgai roku atrašanai ūdenī, kam pievienotas ziepes vai pulveris, tomēr var liecināt arī par kādu saslimšanu. Gadījumā, ja nagu trauslumam nav konkrēta iemesla, speciālisti iesaka konsultēties ar mediķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!