Foto: AFP/Scanpix
Zinātniski pierādīts - cilvēks, kas ļaujas skūpstiem, parasti dzīvo par 12 gadiem ilgāk un izskatās par pieciem gadiem jaunāks. Skūpsts neapbruņo, bet atjauno - nostiprinās imūnitāte. Izskan arī pretējs viedoklis - skūpstīšanās laikā infekcijas viegli var nodot citiem. Kā ir patiesībā?

Kas ir filematoloģija

Pētnieki ir norūpējušies par skūpsta radītajām psiholoģiskām un fizioloģiskām īpatnībām, tāpēc radās un attīstās jauna zinātnes disciplīna - filematoloģija. Amerikas Zinātnes progresa asociācijas rīkotajā kongresā 2009. gadā tika oficiāli paziņots par šīs nozares izveidi. Filematoloģijas balstās uz pētījumiem, ko veic biologi un seksologi.

Kāda saistība ir skūpstam ar hormonu aktivizāciju

Zinātnieki pierādīja galveno - skūpsts rada hormonālās izmaiņas. Skūpstīšanās brīdī kortizola līmenis asinīs samazinās. Tas ir hormons, kas izraisa stresu. Savukārt, oksitocīna hormona ietekmē rodas vēlme uzticēties, drošības sajūta, jo palielinās tā koncentrācija. Balstoties uz pētījumā gūtiem rezultātiem, var pieņemt, ka skūpstīšanās ir kā zāles.

Britu pētnieki aprēķināja - persona, kas tiek sabučota, izskatās par pieciem gadiem jaunāka. Kā tiek panākts atjaunojošs efekts?

Psiholoģiskā palīdzība

Skūpsts ir dziļāko jūtu, uzticības izrādīšana - nevis tāds šmaks un cauri! Apskāvieniem un skūpstiem ir spēja mazināt saspringumu, nomierināt, atslābināt, piešķirt īpašu nozīmi partnerim. Tādejādi ceļot viņam pašapziņu.

Pētnieki uzsver skūpsta nozīmi ne tikai laulātā pāra starpā, buča būtu jāiedot arī tuviniekiem, sevišķi bērniem. Zinātnieki pierādīja, ka bērni, kas no vecākiem netiek sabučoti un apskauti, agri vai vēlu secina, ka to nav pelnījuši. Viņiem pieaugot, veidojas zema pašapziņa un viņi ieslīgst kompleksos.

Darbs muskuļiem

Cilvēka seja sastāv no 46 muskuļiem. Tos nenodarbinot, muskuļi zaudē elastību, sejas audi pamazām sāk slīdēt uz leju. Atslābinoties vaigu, zoda un žokļa līnijas muskuļiem, veidojas grumbas, noslīd vaigu muskuļi. Savukārt, kakla muskuļu tonusam atslābstot, veidojas dubultzods.

Skūpstīšanās stimulē 34 sejas muskuļu darbību - uzlabojas perifēriskā asinsapgāde un paātrinās vielmaiņa. Ādā tiek ienesti nepieciešamie vitamīni, aminoskābes un mikroelementi.

Antibakteriālais efekts

Žurnālā Medical Hypotheses pētnieki norāda, ka dažādu ķīmisku reakciju kopuma dēļ, skūpstīšanās laikā tiek neitralizētas infekcijas. Tomēr šī likumsakarība darbojoties tikai gadījumā, ja abu partneru starpā pastāv jūtas.

Tāpēc ir jāizvērtē ar ko mesties kaislīgā skūpstā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!