Foto: Shutterstock
Daudzi produkti, kuri tiek cienīti Amerikas Savienotajās Valstīs, citās zemēs ir aizliegto sarakstā, vēsta portāls "The Top Information Post". Redzot vispārējo Amerikas iedzīvotāju veselības stāvokli, kurš ir daudz zemāks nekā citās valstīs, var tikai minēt, kādēļ šie produkti vēl joprojām atrodas šīs valsts veikalu plauktos.
  1. Mākslīgi audzēts lasis

Ja vēlamies gūt maksimālu labumu veselībai no zivju lietošanas, parasti izvēlamies zivis no zināmām zvejniecības vietām. Tāpēc vajadzētu izvairīties no mākslīgos apstākļos audzētām zivīm, piemēram, lašiem, jo tos baro ar cilvēkam bīstamām ķimikālijām.

Savukārt, savvaļas laši, kuri pārtiek no dabiskām barības vielām, ir vislabākie mūsu ēdienkartei. Tomēr kā var atpazīt savvaļas lasi no saimniecībā augušā? Pavisam vienkārši - savvaļas laša gaļa ir koši sarkana. Tas ir arī ļoti liess, tādēļ tauku svītras, ko var redzēt pašā gaļā, ir ļoti tievas.

Lielākā daļa restorānos pieejamo lašu ir iegūti no mākslīgām audzētavām.

Aizliegts: Austrālijā un Jaunzēlandē.

  1. Ģenētiski modificēta papaija

Lielākā daļas papaijas, kas iegūta no Havaju salām, ir modificēta, lai tās pasargātu no vīrusiem. Tomēr pētījumi rāda, ka dzīvnieki, kuri ēd ģenētiski modificētu barību, kā kukurūzu un soju, cieš no daudzām problēmām, piemēram, iekšējo orgānu bojājumiem un dažādiem audzējiem.

Aizliegta: Eiropas Savienībā.

  1. Raktopamīnu (Ractopamine) saturoša gaļa

Raktopamīnu lieto, lai palielinātu proteīna sintēzi gaļā, tādējādi palielinot dzīvnieka muskuļu daudzumu. Tas samazina tauku daudzumu gaļā un tiek lietots saimniecībās, lai "uzbarotu" un "palielinātu" masu cūkām, tītariem un vistām. Aptuveni 20 % raktopamīna paliek gaļā, kuru var iegādāties lielveikalā.

Aizliegta: 160 valstīs, tostarp Krievijā, Ķīnā un Taivānā.

  1. Slāpes remdējošie dzērieni

Ja esi bijis ASV un dzēris "Mountain Dew" vai kādu citu ar citrusu aromatizēto sodas vai sporta dzērienu, tad vari būt drošs, ka esi saņēmis pamatīgu sintētisku ķimikāliju devu. Šīs ķimikālijas satur bromētu augu eļļu un var izraisīt uzvedības un reproduktīvās veselības problēmas. Broms nomāc centrālo nervu sistēmu un endokrīno sistēmu.

Aizliegts: Eiropā un Japānā.

  1. Produkti, kuri satur māklīgās piedevas

Vairāk nekā 3000 dažādas ēdienu piedevas –  konservanti, aromatizētāji un krāsvielas, kas tiek plaši pielietotas dažādos pārtikas produktos, arī bērniem domātajos. Tikmēr daudzas no šīm piedevām ir aizliegtas citās valstīs, jo īpaši bērnu pārtikas sastāvā.

Aizliegts: Norvēģijā un Austrijā. No 2009. gada Lielbritānijas valdība iesaka kompānijām pārtraukt šo krāsvielu pievienošanu pārtikas produktiem. Eiropas Savienība kompānijām pieprasa izvietot brīdinājuma paziņojumus uz partikas produktiem, kuri satur šīs noteiktās krāsvielas.

  1. Arsēnu saturoša vistas gaļa

Šādas ķimikālijas tiek pielietotas, lai vistas augtu ātrāk un to gaļa būtu svaigāka. ASV šo metodi atzīst par drošu, jo tiek lietots dabiskais arsēns, kurš ir mazāk kaitīgs par nedabisko. Tomēr, problēma ir tā, ka dabiskais arsēns spēj transformēties nedabiskajā un tas ir atrodams lielos daudzumos vistu gaļā, ko pārdod lielveikali.

Aizliegta: Eiropas Savienība.

  1. Maize ar kālija bromātu

Par to mēs neaizdomājamies, bet gandrīz katru reizi, kad ēdam maizi restorānā, hamburgeru vai hotdogu, mēs uzņemam bromātu, kas tiek pievienots miltiem. Šādi milti ir ļoti "bagātīgi" ar kālija bromātu un pēc daudzu kompāniju viedokļa, tas padara miltus vieglāk pagatavojamus un tie tik ātri nebojājas. Tomēr šādi milti nodara lielu kaitējumu mūsu veselībai, jo kālija bromāts ietekmē mūsu nervu sistēmu un var pat sekmēt audzēju rašanos.

Aizliegta: Kanāda, Ķīna un Eiropas Savienība.

  1. Olestra tauki

Tie ir kaloriju un holesterīna nesaturoši tauki jeb tauku aizstājējs, kuri tiek pielietoti taukus nesaturošās uzkodās, kā čipsos un frī kartupeļos. Lietojot šos taukus nesaturošos produktus, cilvēki domā, ka ēd veselīgāk, tomēr tie spēj nodarīt vēl lielāku kaitējumu veselībai.

Aizliegti: Anglijā un Kanādā.

  1. Konservanti BHA un BHT

BHA un BHT ir konservanti, kuri tiek pievienoti brokastu pārslām, riekstu maisījumiem, košļājamām gumijām, margarīnam un alum. Šīs vielas ir alerģiju izraisošas un var veicināt vēža rašanos.

Aizliegti: Anglijā, Eiropas Savienībā un Japānā.

  1. Piena produkti, kas satur rBGH

rBGH ir augšanu veicinošs hormons un ir visvairāk lietotais medikaments dzīvniekiem piena lopkopībā Amerikā. Tas tiek dots govīm, lai palielinātu piena daudzumu. Var izraistīt audzēja veidošanos.

Aizliegts: Austrālijā, Jaunzēlandē, Izraēlā, Eiropas Savienībā un Kanādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!