Foto: PantherMedia/Scanpix
Hormoni tiešā veidā ietekmē mūsu izskatu, aktivitātes līmeni, kā arī pašsajūtu. Šie ķīmiskie ziņneši ir vareni atjaunināšanas palīgi: ja visi hormoni ir savstarpēji sabalansēti, tad āda ir tīra un mirdzoša, mati un nagi - spīdīgi, bet ķermenis - slaids. Taču, tiklīdz šis līdzsvars zūd, jūsu ķermenis strauji gāžas novecošanas bezdibenī - palielinās svars, āda kļūst grumbaina, miegs - nemierīgs. Jūs jūtaties nomocīts un sākat izskatīties daudz vecāks nekā esat patiesībā.

Atjaunināšanai vissvarīgākie ir insulīns, stresa hormoni adrenalīns un kortizols, kā arī vairogdziedzera hormoni, kas kontrolē vielmaiņu. Šos hormonus ietekmē uzturs, īpaši ogļhidrātu un tauku patēriņš.

Dzimumhormoniem (estrogēnam, progesteronam, testosteronam) arī piemīt spēcīgs atjaunināšanas potenciāls. Tie ne tikai nosaka ķermeņa attīstību pubertātes laikā, menstruāciju norisi, grūtniecības gaitu, menopauzi, andropauzi (vīriešu menopauze) un citas norises, bet arī palīdz uzturēt ādu, kaulus, locītavas, saistaudus un zobus veselus un spēcīgus. Dzimumhormonu līdzsvara trūkuma sekas var mazināt, izvēloties pareizo uzturu.

Hormonu līdzsvara trūkuma pazīmes

Pieminot hormonus, mēs uzreiz atceramies ikmēneša garastāvokļa svārstības. Taču hormoni nosaka ne tikai dzimumfunkcijas, tie dienu un nakti strādā, lai uzturētu praktiski jebkuru ķermeņa funkciju.

Tie regulē temperatūru, nodrošina, lai muskuļi un smadzenes saņemtu nepieciešamo uzturu, kontrolē ēstgribu, cukura līmeni asinīs, vielmaiņu, kā arī to, kur jūsu ķermenis uzkrās taukus un cik ātri varēs no tiem atbrīvoties. Hormoni ietekmē garastāvokli un kompensē stresu, palīdzot kārtīgi izgulēties, saglabā mieru un koncentrēšanās spēju.

Stresa hormonu adrenalīna un kortizola līdzsvara trūkums var izraisīt grumbas, tauku uzkrāšanos uz vēdera, miega traucējumus, trauksmi, straujas garastāvokļa svārstības, alerģijas, galvassāpes, vāju spēju pretoties infekcijām, muskuļu vājumu, kāri pēc cukura/alkohola, gāzes un vēdera uzpūšanos, sirdsklauves, testosterona un libido trūkumu.

Vairogdziedzera hormonu līdzsvara trūkums var izraisīt vājumu, ādas sausumu, sirds pārsitienus, plaukstu un pēdu aukstumu, matu izkrišanu, nagu trauslumu, aizcietējumu, svara pieaugumu/nespēju zaudēt svaru, neregulāras menstruācijas, libido zudumu.

Pārāk daudz insulīna var izraisīt celulītu, ļenganu ādu, tauku uzkrāšanos uz vēdera, strauju pieaugumu, vājumu, sliktu atmiņu, kāri pēc ogļhidrātiem, nemierīgu miegu, garastāvokļa traucējumus, paaugstinātu tauku līmeni asinīs, insulīna rezistenci, diabētu.

Atjauninošais līdzsvars

Tā kā hormoni cits ar citu mijiedarbojas ļoti sarežģītā veidā, kādā hormona ilgstošs trūkums vai pārprodukcija, ko bieži izraisa slikts uzturs vai augsta stresa līmenis, var ierosināt citu hormonu pārmērīgu reakciju.

Veselīgs, labi līdzsvarots uzturs palīdzēs kontrolēt hormonus, lai kādā dzīves posmā jūs atrastos - stabilizēsies insulīna līmenis un samazināsies hormonu ierosinātās straujās garastāvokļa svārstības, trauksme un depresija.

Stresa līmeņa samazināšana ar pilnvērtīgu uzturu un miegu ietekmēs garastāvokli, libido un dzimumhormonus, pastiprinot dzimumtieksmi. Kad visi šie aspekti līdzsvarosies, tie savukārt regulēs vairogdziedzera hormonus. Un, kad hormonālajā sistēmā būs iestājies līdzsvars, jūsu ķermenis darbosies efektīvi, pilnībā izmantojot savu atjaunināšanās potenciālu.

Testosterona līmenis sievietēm pazeminās menopauzes laikā, izraisot muskuļu masas zudumu un papildu tauku uzkrāšanos ap vidukli. Ēdiet daudz brokoļu un kāpostu - tie ir labi produkti testosterona līmeņa uzturēšanai (kāpostu dzimtas dārzeņi gan nav piemēroti cilvēkiem ar vairogdziedzera hormonu trūkumu).

Ja hormoni būs līdzsvarā, jūs izbaudīsiet jauneklīgu, ķermenī kūsājošu enerģiju!

Atjaunināšanās un tauki uz vēdera

Ja jums ir grūti tikt vaļā no taukiem uz vēdera, iespējams, ka pie vainas ir pārāk augsts insulīna un kortizola līmenis. Pārāk daudz insulīna (tas rodas, ja pārāk aizraujaties ar ogļhidrātus saturošiem, cukurotiem produktiem) liek neizlietotajai glikozei pārvērsties par taukiem uz vēdera un neļauj šos taukus izmantot enerģijas ieguvei.

Pārāk daudz kortizola (to rada stress, tostarp izsalkums un satraukums) liek enerģiju iegūt no muskuļiem, nevis taukiem, tādēļ taukus "dedzinošo" muskuļu kļūst mazāk un vielmaiņa vēl vairāk palēninās.

Turklāt abi hormoni pastiprina ēstgribu un liek kārot produktus, kuri satur lielu daudzumu ogļhidrātu, un arī šie ogļhidrāti galu galā kļūst par taukiem uz vēdera. Tas ir gluži kā apburtais loks, taču no tā var izlauzties, ja izdodas līdzsvarot hormonu līmeņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!