Foto: AFP/Scanpix
Ja hormoni atrodas pilnīgā līdzsvarā, visas organisma sistēmas darbojas labi. Uzlabojas ne tikai dzimumdzīve – āda ir veselīga, bez defektiem; mati ir spoži; imūnsistēma, asinsspiediens un cukura līmenis tiek rūpīgi kontrolēti; tauki uz vēdera izzūd; enerģija un izturība ir augsta, garastāvoklis – labs, un jūs spējat gāzt kalnus. "Sagremot var jebko, pat "The Sunday Times", ja vien ir pietiekami daudz ķiploku," reiz izteicās žurnaliste Džeina Filimora.

Kā sasniegt šo jauneklīgo stāvokli? Es sāku ar ķiploku, jo tas ir universāls hormonu līdzsvarotājs. Ķiploks palīdz detoksicēt aknas, uzlabot gremošanu, pazemināt holesterīna līmeni un asinsspiedienu. Tas ir antioksidants, līdzeklis pret baktērijām, vīrusiem un sēnēm. Vārdu sakot, ķiploks balsta un spēcina gandrīz visas orgānu sistēmas, būtiski pastiprinot atjaunināšanas intensitāti un samazinot pat tos simptomus, ko rada novecojot neizbēgamā estrogēnu un testesteronu līmeņu pazemināšanās.

Ķiploki labi atjaunina ādu. Laboratorijas testi liecina, ka tas palīdz pagarināt fibroblastu (šūnu, kas saglabā ādas strukturālo integritāti) mūžu un uzlabo to dalīšanos, veidojot elastīgāku un mīkstāku, labākas kvalitātes ādu.

Lai izvairītos no ķiplokainas elpas, uzdzeriet ķiplokam nelielu daudzumu piena (riekstu, aitas vai kazas), pakošļājiet fenheli, apelsīnu miziņu vai dažas zariņus pētersīļu, baziliku vai piparmētras.

Efektīva hormonālā sistēma

Ķiploks hormonu līdzsvaru var uzlabot dažādi. Tas satur B6 vitamīnu, kurš ir nepieciešams seretonīna ražošanai, kā arī pazemina kortizola līmeni, kas ir viens no nemierīga miega cēloņiem. Zemāks kortizola līmenis palīdz labāk cīnīties ar stresu, kārtīgi izgulēties (bet tas atjaunina) un vairot enerģiju.

Ir atklāts, ka ķiplokos esošie sulfīdi paaugstina adrenalīna un noradrenalīna līmeni. Šie hormoni palīdz pārvarēt briesmas vai aizbēgt no tām un stresa situācijās tērē mūsu tauku krājumus, nevis novājina muskuļus, kā to dara kortizols. Pētījumi turpinās, taču eksistē teorija, ka ķiploku ēšana var atvieglot svara zaudēšanu un muskuļu attīstīšanu.

Grupa kanādiešu zinātnieku analizēja 121 bieži lietotu pārtikas produktu un konstatēja, ka ķiploks ir viens no desmit bagātākajiem dabisko fitoestrogēnu avotiem. Fitoestrogēni organismā darbojas līdzīgi cilvēka estrogēniem, tāpēc tie var palīdzēt sievietēm gan menopauzes laikā, gan pēc tās izvairīties no svara pieauguma, karstuma viļņiem, krasām garastāvokļa svārstībām un nemierīga miega, kā arī koncentrēšanās un atmiņas problēmām. Turklāt ķiploks veicina kalcija absorbciju zarnās, saglabājot kaulu stiprumu.

Ķiplokos esošais allicīns kopā ar B1 vitamīnu (tiamīnu) stimulē aizkuņģa dziedzeri izdalīt insulīnu, kas var palīdzēt regulēt cukuru līmeni asinīs, nonākt kāri pēc saldiem un trekniem produktiem, kā arī aizsargāt pret insulinējamu diabētu.

Ķiploks būtībā stimulē visu endokrīno sistēmu, palielinot vitalitāti, izturību un spēju koncentrēties, kā arī pastiprina dzimumtieksmi.

Ķiploku lietošanas pozitīvās sekas

  • Labāka gremošana
  • Veselīgāka āda
  • Vieglāk attīstīt muskuļus
  • Vieglāk zaudēt taukus
  • Mazāka kāre pēc saldā un treknā
  • Spēcīgāks libido, labāks sekss
  • Stiprāka imūnsistēma
  • Vairāk enerģijas un vitalitātes
  • Labāks garastāvoklis
     

Daiviņas spēks

Svaigam ķiplokam ir spēcīgāka terapeitiskā iedarbība nekā kaltētam. Ir jācenšas apēst pa daiviņai dienā; to saspaida un atstāj uz 10 minūtēm, lai pēc tam pievienotu gatavojamam ēdienam. Šādi tiek aktivizēts sēru saturošais savienojums allicīns, un atjauninošā iedarbība ir spēcīgāka. Ķiploka smalkā, papīram līdzīgā miziņa satur sešus antioksidantus: dažas nemizotas daiviņas var apcept kopā ar citiem dārzeņiem vai vienas pašas un apēst ar visu miziņu.

Ķiploks ir antikoagulants, pazemina asinsspiedienu, kā arī cukura un holesterīna līmeni asinīs. Ja lietojat zāles kādu no šiem vai tiem līdzīgiem stāvokļiem, ieskaitot diabētu, aprunājieties par ķiploku lietošanu ar ģimenes ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!