Foto: PantherMedia/Scanpix
"Tas, ka cilvēkam ir daudz gadu, nenozīmē, ka viņam jāstaigā šķībam greizam un jāmokās ar kaulu sāpēm. Tikai nez kādēļ tam ir grūti noticēt," uzsver Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas (LOPIA) valdes priekšsēdētāja, osteoporozes paciente Aina Bajaruna. "Mēs varam ar šo slimību – osteoporozi - veiksmīgi sadzīvot, ja vien to gribam un protam."

Kā ik gadu 20. oktobrī tiks atzīmēta Pasaules Osteoporozes diena, vēršot uzmanību tam, cik būtiski sievietēm pēc 50 gadu vecuma ir rūpēties par savu kaulu veselību. Osteoporoze nemanāmi mazina kaulu blīvumu, kauli pastiprināti zaudē minerālvielas - kalciju un fosforu, tie kļūst poraini un dobumaini, kā rezultātā kauli kļūst trausli un būtiski pieaug lūzumu risks. 2013.gadā Pasaules Osteoporozes dienā visā pasaulē sievietes tiek aicinātas stiprināt un iedrošināt vienai otru ("Stronger Woman Makes Stronger Woman"), tādejādi kopīgi cīnoties pret trauslo kaulu slimību osteoporozi.

Aina Bajaruna ir viena no šīm stiprajām sievietēm, kura ir gatava dalīties ar savām atziņām par osteoporozi. Pasaules Osteoporozes dienas ietvaros, jau šodien, 17. oktobrī, Vidzemes priekšpilsētas pensionāru biedrībā notiks Ainas Bajarunas lekcija par osteoporozi, aicinot rūpēties par kaulu veselību, savlaicīgi veikt diagnostiku un, nepieciešamības gadījumā ārstēt osteoporozi. Aina Bajaruna sniegs praktiskus ieteikumus kā sadzīvot ar šo kaulu trausluma slimību un būt stiprām sievietēm.

LOPIA aicina arī uzņēmumus un organizācijas izrādīt iniciatīvu un rūpes par saviem darbiniekiem, rīkojot viņiem Ainas Bajarunas lekciju par kaulu veselību un osteoporozi. Uzņēmumi un organizācijas, kas vēlas izglītot un informēt savus darbiniekus par osteoporozes slimību, uzklausīt veselīgas dzīves ieteikumus un gūt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem par kaulu veselību, aicināti pieteikt lekciju, zvanot uz LOPIA tālruņa numuru 26606464.

Osteoporoze ir kaulu slimība, kas nemanāmi attīstās vairāku gadu garumā. Osteoporozes izraisīti lūzumi skar katru 3. Latvijas sievieti un katru 5. vīrieti pēc 50 gadu vecuma. Nereti osteoporozes slēpto simptomu dēļ, slimība tiek atklāta novēloti - jau pēc lūzumiem, tomēr, ja to atklāj laikus un uzsāk ārstēšanos, var mazināt kaulu lūzuma risku nākotnē. Osteoporozei raksturīgākie ir gūžas kaula, mugurkaula skriemeļu un plaukstas pamatnes locītavas lūzumi.

Lai noskaidrotu osteoporozes riska līmeni un novērtētu, vai nepieciešams veikt tālākus izmeklējumus, Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas mājas lapā var aizpildīt osteoporozes riska noteikšanas testu - http://osteo.lv/index.php?id=34. Tas izstrādāts īpaši sievietēm pēcmenopauzes vecumā. Ja riska formā atbilde norāda uz osteoporozes risku, vēlams doties pie ārsta, lai pārbaudītu kaulu blīvuma mērījumu kādā no osteoporozes diagnostikas kabinetiem.

Pirms osteoporozes diagnostikas mērījuma jādodas pie sava ģimenes ārsta, lai dakteris uzrakstītu nosūtījumu kaulu blīvuma mērījumam, ko iespējams veikt Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā un Valmierā. Ar ģimenes ārsta nosūtījumu šis izmeklējums maksā divus latus. Plašāka informācija par diagnostikas kabinetiem (medicīnas iestādes, kontaktinformācija, mērījuma cena u.c.) - http://www.osteo.lv/index.php?id=32.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!