Foto: PantherMedia/Scanpix
Gan mūsu uzturā, gan apkārtējā vidē sastopamas ķimikālijas, kas ietekmē cilvēka veselību, kā arī hormonālo līdzsvaru organismā. Hormonu izmaiņas savukārt var radīt dažādas veselības problēmas. Turpinājumā portāla mnn.com apkopotās ķīmiskās vielas, kas bīstamas mūsu organismam.

BPA jeb bisfenols-A

Šī viela ir viena no bīstamākajām endokrīnās sistēmas darbībai un var izraisīt krūts vēzi, reproduktīvās sistēmas problēmas, aptaukošanos, astmu, sirds slimības un pāragru pubertāti. BPA sastopams plastmasas izstrādājumos, kā arī kontracepcijas līdzekļos esošajā estrogēnā.

Dioksīns

Dioksīns ir blakusprodukts, kas rodas industriālo procesu rezultātā, kā arī var tikt radīts dabiskā veidā, piemēram, izvirstot vulkāniem un plosoties mežu ugunsgrēkiem. Šī viela uzkrājas dzīvnieku taukaudos un cilvēka organismā nonāk, uzturā lietojot gaļu. Dioksīna pārmērīgs daudzums organismā var izraisīt neauglību, centrālās nervu sistēmas traucējumus, ādas lobīšanos un vēzi.

Atrazīns

Atrazīnu lieto nezāļu iznīcināšanā lauksaimniecībā, un tas ir plaši izplatīts gan augsnē, gan ūdenī. Pētījumos atklāts, ka palielināts vielas daudzums organismā spēj vīriešu dzimuma vardes pārvērst mātītēs. Tas izraisa dzemdību traucējumus, prostatas traucējumus un pubertātes problēmas.

Ftalāti

Ftalāti sastopami gan nagu lakās, gan logu ailēs un citur. Tā ir plaši izplatīta ķimikālija, kas nodrošina plastmasas elastību, kā arī kaitē cilvēka veselībai, izraisot paaugstinātu asinsspiedienu, neauglību, aptaukošanos un diabētu.

Svins

Uz atsevišķu, vecāku māju sienām joprojām atrodams krāsu sastāvā esošais svins. Tā ir indīga viela, kas izraisa smadzeņu bojājumus, pazeminātu IQ, dzirdes zudumu, spontānos abortus, centrālās nervu sistēmas un aknu bojājumus.

Lai izvairītos no tā nonākšanas organismā, jārūpējas par mājas tīrību, likvidējot putekļus, kā arī jālieto ūdens filtri, kas atbrīvos no tā dzeramo ūdeni.

Dzīvsudrabs

Dzīvsudrabs atrodams jūras veltēs, un, kā liecina pētījumi, tas sastopams 84 procentos pasaules zivju. Tā ir sevišķi bīstama viela, kas var izraisīt aknu bojājumus, matu izkrišanu un hronisku muskuļu vājumu.

Šai sakarā ieteicams uzturā lietot ekoloģiski audzētas zivis, kā arī tās pienācīgi pagatavot.

Etilēnglikols

Etilēnglikols atrodams krāsās, tīrīšanas līdzekļos, kā arī kosmētikā. Tas izraisa vīriešu neauglību, astmu un dažādas alerģijas. Lai pasargātu organismu no vielas uzkrāšanās, ieteicams izvairīties no produktiem, kas satur tādus ingredientus kā EGBE (2-butoxyethanol) un DEGME (methoxydiglycol).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!