Foto: PantherMedia/Scanpix
Jau kopš pasaules pirmsākumiem cilvēku fizisko labsajūtu apgrūtinājusi visai delikāta kaite – kaunuma utis. Nu pētnieki noskaidrojuši iemeslu, kas senākajai seksuālas dabas saslimšanai licis iet mazumā, vēstī ārvalstīs populārais medijs "Bloomberg.com".

Kā izrādās, kaunuma utu mazināšanos radījusi bikini zonas vaksācija, kas kopš deviņdesmitajiem gadiem, kad to kādā Manhetenas skaistumkopšanas salonā ieviesa tā īpašnieces - brazīliešu izcelsmes māsas, kļuvusi arvien populārāka.

"Bloomberg.com" aptaujātie mediķi atzinuši, ka brazīliešu vaksācija, kas paredz visa kaunuma apmatojuma likvidēšanu, radījusi ievērojamu kaitīgo parazītu izmiršanu un attiecīgi – cilvēku veselības uzlabošanos, jo kaunuma utis pārnēsā virkni veselībai bīstamu infekciju.

Vairāk nekā 80 procentu koledžas vecuma sieviešu Amerikā veic brazīliešu vaksāciju, šai intīmās higiēnas kopšanas tendencei strauji izplatoties arī pārējā pasaulē, liecina jaunākie pētījumi. Jāpiebilst, tā kļūst arvien populārāka vīriešu vidū.

"Kaunuma utis agrāk bija plaši izplatīta parādība, bet nu ar šiem parazītiem sadzīvo vien retais," savus novērojumus pasludinājuši vadošie nozares speciālisti.

Jāpiebilst, ka kaunuma utu likvidēšana, atņemot tām dabisko vairošanās vidi un mājvietu, ir cilvēka veselībai un labsajūtai krietni draudzīgāka – nesenā pagātnē asinis sūcošie kukaiņi tika likvidēti ar indīgu aerosolu un ziežu palīdzību, kas nereti vēl vairāk pastiprināja ādas niezi un apsārtumu.

Šobrīd ar kaunuma utīm visā pasaulē sadzīvo aptuveni 2 līdz 10 procenti planētas cilvēku, informē Pasaules Veselības organizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!