Sveiki! Man ir 20 gadu, un puse no viena augšējā, priekšējā zoba ir nolūzusi. Tas notika, kad man bija 12 gadu. Nervs zobam ir izrauts, un apmēram reizi 2 gados man uz metāla tapiņas lipina klāt pusi zoba. Tagad pēdējo reizi pusi zoba mainīju, kad man bija 17 gadu.

Pašlaik man ir sākušas asiņot un atkāpties smaganas, un nevaru neko normāli ieēst, sakošļāt, jo sāp zobi. Pašlaik esmu Spānijā un Latvijā pie zobārsta varēšu tikt tikai pēc kāda laika. Vēlējos jautāt, ko es pagaidām varu darīt, lai situācija nepasliktinātos?

Paldies jau iepriekš!

Atbild VC 4 stomatoloģe Ilze Kuka

Labdien!

Smaganu asiņošanas iemesls visbiežāk ir smaganu iekaisums, ko savukārt var radīt zobakmens, zobu aplikums u.c. Iekaisuma rezultātā var atkāpties arī smaganas. Tādēļ vēlams pie pirmās iespējas apmeklēt zobu higiēnistu, kurš novērtēs smaganu stāvokli, noņems zobakmeni un aplikumu, ja tāds būs, un ieteiks apmeklēt zobārstu, ja tas būs nepieciešams.

Nedzīvi zobi jeb zobi, kuriem ir izņemti nervi, nereaģē uz temperatūru (karstu, aukstu), uz saldumiem vai citiem ārējiem faktoriem, tādēļ tie sāpēt nevar.

Sāpes var radīt smaganas, kas ir iekaisušas, vai iekaisums zem zobu saknes, tādēļ, iespējams, ka pēc zobu higiēnista apmeklējuma būs jāapmeklē arī zobārsts.

Ieteicams nekavēties, lai speciālisti, izvērtējot situāciju, varētu pēc iespējas ātrāk palīdzēt.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!