Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā izrādās, lauzta sirds var būt termins, kas raksturo ne tikai mīlas mokas, bet arī reālas sirds veselības problēmas, vēstī "Daily Mail".

Pētnieki atklājuši, ka, pārciešot sāpīgu šķiršanos, tās pirmajos mēnešos ir krietni lielāka iespēja rasties sirds lēkmei. Tas konstatēts, veicot eksperimentu, kura piedalījušies 30000 dalībnieku, apstiprinot jaunatklāto "lauztās sirds sindromu".

Jāpiebilst, ka sindromu provocē arī mīlas moku radītā aizmāršība, kuras rezultātā tiek aizmirsts iedzert zāles, kas jālieto cilvēkiem, kuriem jau iepriekš tikusi konstatēta nepietiekama sirds veselība.

Pētījuma vadītāji, komentējot iegūtos rezultātus, skaidro, ka lauzta sirds pasliktina organisma fizioloģisko stāvokli, rosinot asinsspiediena paaugstināšanos, artēriju nosprostošanos un trombu veidošanos. Tāpat organismā paaugstinās stresa līmenis, radot sirdsdarbības traucējumus un galvassāpes. Tas savukārt var rezultēties arī letālā iznākumā, cilvēkam piedzīvojot sirds lēkmi vai insultu.

Jāpiebilst, ka līdzīgas sekas izsauc arī tuva cilvēka vai dzīves drauga nāve, īpaši cilvēkiem cienījamā vecumā. Agrāk veiktos pētījumos atklāts, ka cilvēkiem vecumā no 60 līdz 89 gadiem ir divreiz lielāks risks iegūt sirds lēkmi pirmajās trīsdesmit dienās pēc partnera nāves nekā cilvēkiem, kuri ir tai pat vecumā, bet nav zaudējuši mīļoto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!