Foto: Shutterstock
Ikdienā sastopamies ar visdažādākajām baktērijām, kas atrodas gan apkārtējā vidē, gan mūsu organismā. Tiesa, ne visas no tām ir kaitīgas veselībai, tieši otrādi, vairums baktēriju sekmē veselīgu organisma darbību un ir neaizstājamas. Turpinot tematiskās nedēļas "Lai prieks vēderam un pašam!" rakstu sēriju, piedāvājam iepazīties ar organismam draudzīgākajām probiotiskajām baktērijām.

L. acidophilus

Šī baktērija ir pastāvīgais iemītnieks kuņģa zarnu traktā. Optimālie dzīves apstākļi - 35 - 38°C temperatūra un skābekļa trūkums.

Acidophilus novērš kuņģa mikrofloras bojāšanos antibiotiku lietošanas un nervu stresa rezultātā. Tā ir visizplatītākā no baktērijām, ko satur skābpiena produkti, un tā ražo pienskābi, vairojoties skābā vidē un aizsargājot zarnu traktu no kaitīgām vielām.

Acidophilus galvenie veselību veicinošie iedarbības efekti ir imūnsistēmas un gastrointestinālās darbības uzlabošana, holesterīna līmeņa samazināšana un zarnu trakta darbības normalizēšana.

Bifidobacterium longum

Anaeroba nūjiņveida baktērija. Viena no galvenajām cilvēka kuņģa zarnu traktā mītošajām baktērijām, nodrošina normālu gremošanas sistēmas darbību, aizkavē kaitīgo baktēriju augšanu un stimulē organisma imūno sistēmu, tiek lietota kā pretcaurejas līdzeklis pēc antibiotiku lietošanas.

Tā sastopama arī skābajos piena produktos, skābētos dārzeņos. Fermentē cukuru pienskābē un samazina pH līmeni zarnu traktā, samazina holesterīna līmeni organismā.

Bifidobacterium longum ir viena no pirmajām baktērijām, kas sastopama jaundzimušo un ar krūti baroto zīdaiņu zarnu traktā. Japānā tiek veikti plaši pētījumi par tās pielietojumu pretvēža terapijā.

Streptococcus Thermophilus

Anaeroba pienskābes baktērija, kas tiek izmantota daudzu piena produktu ražošanā un atrodama gan jogurtu, gan mozzarella siera sastāvā.

Streptococcus Thermophilus tiek lietota laktozes nepanesības un citu zarnu trakta saslimšanu, tai skaitā hroniska gastrīta, ārstēšanā.

Bifidobacterium Lactis (B.animalis)

Anaeroba baktērija, kas sastopama kuņģa zarnu traktā un ražo pienskābi organismā, samazina pH līmeni, ir izturīga pret skābu vidi, uzlabo zarnu trakta darbību, novērš aizcietējumus, palīdz caurejas gadījumos, īpaši zīdaiņiem.

Bifidobacterium animalis palielina zarnu gļotādā ražotā IgA līmeni, kas darbojas pret rota vīrusu. Tāpat tā samazina iekaisuma procesus, uzlabo imunitāti un organisma reakciju uz patogēnām baktērijām.

Lactobacillus rhamnosus 

Sastopama kuņģa zarnu traktā, ir izturīga pret skābu vidi. Stabilizē pH līmeni, kavē patogēno mikroorganismu attīstību, samazina iekaisuma procesus , samazina caureju, rota vīrusa izraisītos traucējumus un aizcietējumus.

Ieteicams lietot arī laktozes nepanesības gadījumos. Uzlabo imunitāti, tiek izmantota arī uroģenitālā trakta infekciju ārstēšanā. Ir pētījumi par lietošanu onkoloģisko slimību gadījumos.

Pienskābo un bifidobaktēriju kompleksa Lactobex viena paciņa satur ne mazāk kā 1,0 miljardu (1x109) pienskābo un bifidobaktēriju kolonijas formējošās L. acidophilus, B. longum, S. thermophilus, B. lactis, L. rhamnosus – aizsargātas ar unikālu patentētu tehnoloģiju Duolac®, kas būtiski uzlabo baktēriju kultūru stabilitāti un nokļūšanu zarnu traktā, aizsargājot tās no ārējās vides negatīvās ietekmes, kā arī no kuņģa skābes. Produkta sastāvā ir iekļautas tās pašas baktērijas, kas mīt cilvēka kuņģa-zarnu traktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!