Foto: PantherMedia/Scanpix
Labdien! Mani nomoka un bojā izskatu izteiksmīgie vasaras raibumi. Kāds ir efektīvākais veids, lai tiktu no tiem vaļā?

Atbild Veselības centra 4 Dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas dermatoloģe Linda Kapteine

Ar vasaras raibumiem tikpat kā nevar cīnīties, jo tie ir iedzimti. Šiem cilvēkiem ģenētiski ādā ir vairāk un aktīvākas pigmenta šūnas. Tiklīdz āda nonāk saskarē ar sauli, tās sāk spēcīgi darboties un parādās vasaras raibumi. Tie ir raksturīgi gaišajam ādas tipam ar rudiem un blondiem matiem.

Ja jūs esat saņēmusi šo "sauleszaķa buču", tad to jāpieņem kā īpašu un vienreizēju dabas dāvanu, kas nav citām. Tomēr, ja ļoti, ļoti vēlas esošos vasaras raibumus mazināt, var apmeklēt sejas un ķermeņa estētikas speciālistu un veikt tieši jums piemērotas ādas balinošās procedūras.

Iespējams veikt arī lāzerprocedūras, kas atšķirībā no parastajām skaistumkopšanas procedūrām, kuru laikā tiek apstrādāts ādas virsējais slānis, ļauj panākt efektīvāku risinājumu, veicot dermoabrāziju vai lāzerabrazīvo slīpēšanu. Tomēr tās nav ieteicamas jaunām meitenēm un vasaras sezonā, jo tad āda pret sauli kļūs vēl uzņēmīgāka.

Mājas apstākļos lietošanai tiek piedāvāti arī dažādi kosmētiskie līdzekļi pigmentācijas mazināšanai. Taču kosmētiskie līdzekļi un skaistumkopšanas procedūras ne vienmēr pilnībā novērš tos. Ja vēlas izvairīties no vasaras raibumiem, tad nāksies atteikties pilnībā no saules "peldēm" un aizmirst arī par solāriju! 

Pat ziemā, slēpojot kalnos un nonākot kārtējā saskarē ar sauli, vasaras raibumi atkal var atgriezties. Tā kā pigmentācijai var būt ģenētiski iedzimts raksturs un to var izraisīt hormonālie traucējumi, lai sekmīgi ar to cīnītos, svarīgi atrast vasaras raibumiņu cēloni.

Lai neiedzīvotos jaunos pigmenta plankumos un tie nekļūtu tumšāki, no pavasara līdz rudenim jālieto speciāli augstvērtīgi saules aizsargkrēmi. Piemēram, Institut Esthederm divu veidu saules aizsargkrēmi īpaši noderēs vasaras raibumu gadījumā, jo vienlaicīgi palīdz ādai adaptēties saulē un pasargā no pigmentācijas plankumu pastiprināšanās saules staros. 

Lietojot Photoreverse ar augstu ārējo saules staru aizsardzību, ādā esošie pigmentācijas plankumi tiks balināti un vasaras raibumu intensitāte nepastiprināsies, savukārt, lietojot PhotoRegul, ādas pamatstruktūras tiks pasargātas, neļaujot kļūt intensīvākiem esošajiem vasaras raibumiem vai citiem pigmentācijas plankumiem – līdz ar to āda iegūs veselīgu un vienmērīgu iedegumu.

Protams, var lietot standarta saules aizsargkrēmu, taču tam jābūt ar maksimālo saules aizsardzību (SPF 50+), jo pretējā gadījumā šis līdzeklis nesniegs vēlamo efektu. Šajā gadījumā gan jārēķinās, ka seja vispār neiesauļosies, tāpēc, ja tomēr vēlas nedaudz ietonētu sejas ādu bez kaitīgās saules iedarbības, ieteicams ir BIODERMAPhotoderm MAX tonētais saules aizsargkrēms ar ļoti augstu aizsardzību, SPF 50+/ UVA 38. 

Šis krēms ir radīts tieši ādai, kas nepanes saules iedarbību; kas ir ļoti bāla ar vasaras raibumiem; gadījumos, kad āda tiek pakļauta maksimālai saules iedarbībai (kalni, tropu josla utt..). Pateicoties ekskluzīvai anti-UVA/anti-UVB dermatoloģisko filtru kombinācijai, aizsargkrēms nodrošina optimālu aizsardzību pret UV starojumu uz ādas virsmas apvienojumā ar iekšēju bioloģisko aizsardzību - CELLULAR BIOPROTECTION® patentu. 

Šis patents aktivizē šūnu dabiskās aizsargspējas, aizsargā šūnu DNS pret UV starojuma izraisīto bojājumu un aizkavē ādas novecošanos saules starojuma ietekmē. Krēma zeltainais tonis palīdz izlīdzināt sejas krāsu, padarot vasaras raibumus mazāk pamanāmus.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!