Foto: PantherMedia/Scanpix
Valda uzskats, ka regulāra saules aizsargkrēma lietošana pilnībā pasargā ādu no saules kaitīgā starojuma un, attiecīgi, ādas vēža riska. Tomēr nesen veiktā pētījumā atklāts, ka tas nebūt nav tik efektīvs līdzeklis, kā pieņemts uzskatīt, vēstī "Daily Mail'.

Lielbritānijas pētnieki atklājuši, ka pat ar augstāko saules aizsargfiltru apveltītie krēmi ādu nespēj pasargāt no kaitīgā UV starojuma, tam neatgriezeniski bojājot ādas šūnas.

"Cilvēki, paļaujoties uz aizsargkrēmu ar augstu SPF indeksu, pavada saulē vairākas stundas, tā neatgriezeniski kaitējot savai veselībai. Šai sakarā ieteicams ņemt vērā, ka pilnībā droša uzturēšanās saulē ir vien tad, ja esat apģērbts no galvas līdz kājām vieglā un gaišas krāsas tērpā, kā arī valkājat cepuri un saulesbrilles.

Krēmi šādu aizsardzību diemžēl nespēj nodrošināt, neraugoties uz to noturību pret sviedriem un ūdeni, kā arī augsto aizsargfiltru," komentē pētnieki.

Saules radiācija izraisa mutācijas ādu "sargājošos"gēnos, kas rada proteīnus, lai pasargātu to no UV starojuma, un aizsargkrēmi pret šo mutāciju veidošanos ir bezspēcīgi.

Rezultātā āda kļūs uzņēmīgāka pret saules stariem, un attīstās arvien augstāks ādas vēža rašanās risks.

Pētījuma ietvaros 110 peles tika pakļautas saules starojumam, kas ekvivalents stundai, kas reizi nedēļā pavadīta, saulainā laikā veicot dārza darbus, 15 mēnešu garumā. Pusei no pelēm tika regulāri uzklāts aizsargkrēms ar SPF faktoru 50.

Rezultātā pelēm, kurām krēms netika uzklāts, pēc 5,3 mēnešiem attīstījās ļaundabīgi ādas audzēji savukārt nākamo septiņu mēnešu laikā ādas vēzis tika konstatēts katrai pelei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!