Foto: PantherMedia/Scanpix
Pamazām krītoties arī Latvijā audzēto zemeņu cenām, gardās ogas kļūst arvien pieejamākas. Zināms, ka tās lieliski garšo gan svaigi rautas no dobes, gan kā dažādu desertu sastāvdaļa, un, lai vēl vairāk palielinātu tavu vēlmi uzņemt zemenēs esošo vitamīnu bumbu, piedāvājam piecus chatelaine.com apkopotus faktus par zemeņu vērtīgo pienesumu veselībai.

Zemenēs esošās vielas, īpaši, folijskābe, ievērojami samazina risku saslimt ar aterosklerozi, reimatoīdo artrītu, kā arī uzlabo mūsu kognitīvās spējas, kas savukārt nodrošinās aktīvāku smadzeņu darbību vecumdienās.

Tāpat regulārs zemeņu patēriņš ikdienas uzturā novērš kardiovaskulārās saslimšanas, liecina pētījumi. Tām arī piemīt unikāla spēja mazināt iekaisuma procesus organismā un novērst hipertensiju.

Zemenes vari ēst arī tad, ja vēlies mazināt stresa nodarīto kaitējumu organismam. Tajās ir vairāk nekā 100 procenti organismam nepieciešamās dienas C vitamīna devas, kas ir vitāli svarīgs cīņā ar stresu un nepieciešams normālai nervu sistēmas darbībai.

Tāpat saldajās ogās ir daudz kālija, kas nepieciešams kaulu stiprumam un novērš to blīvuma samazināšanos vecumdienās, locekļiem attiecīgi paliekot trausliem.

Zemenes ir arī lieliska antioksidantu krātuve, kas ir vitāli nepieciešami organisma spējā pretoties apkārtējās vides kaitīgajai ietekmei. Pierādīts, ka ar tām uzņemtie antioksidanti pret brīvajiem radikāļiem, kas savukārt rada novecošanās procesus, cīnās vēl 24 stundas pēc zemeņu ēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!