Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir zināms, ka mūsu menstruālo ciklu var ietekmēt kontracepcijas līdzekļi, grūtniecība un noteikti veselības stāvokļi. Tomēr, ir arī citi iemesli, kuriem ikdienā pat nepievēršam uzmanību, kas arī var būt vainojami pie izmaiņām ciklā. Lai uzzinātu, kas ietekmē tavu menstruālo ciklu, ieskaties Shape sagatavotajā informācijā.

Stress

Viens no galvenajiem ikdienišķajiem iemesliem, kas var ietekmēt tava menstruālā cikla raitu darbību, ir stress. Tiesa, ciklu iespaidos nevis trauksme, kas rodas ikdienas notikumu rezultātā, piemēram, ja tuvojas dedlaini, bet vienreizēji stresaini notikumi, piemēram, tuva ģimenes locekļa nāve, darba zaudējums, šķiršanās vai kādas smagas slimības atklāšanana.

Stresa radītajām hormonālajām izmaiņām ir pat zinātnisks izskaidrojums. Proti, kad tev ir nepieciešams izdzīvot, tavs ķermenis un smadzenes pārstāj darbināt ovulācijai domātus hormonus, lai novērstu to, ka trauksmainajā, bīstamajā vidē rodas jauna dzīvība.

Pārlieku ilga vingrošana

Mnestruāciju ciklu var aizkavēt treniņi, ko pildi katru dienu vairāku stundu garumā. Tavs ķermenis virs normas esošos vingrojumus uztver kā milzīgu stresa izraisītāju un var apturēt producējošo hormonu darbību.

Mūsu ķermenim ir vajadzīgs noteikts daudzums ķermeņa tauku, lai ovulētu, tādēļ, ja tev tie ir pārāk maz, ovulācijas process var apstāties - tu vari ievērot, ka mēnešreizes vispār neparādās vai arī tās ir neregulāri un dažas reizes gadā.

Alkohols

Pāris vētrainas uzdzīves naktis uz tevi var atstāt krietni lielāku efektu, kā paģiru laikā pārdzīvotās sajūtas. Izrādās, ka pat neliela deva alkohola, kas neskars citus tavus orgānus, var izraisīt neregularitāti menstruālajā ciklā.

Alkohols uz laiku palielina organismā estrogēna un testosterona līmeni, kas var ietekmēt tavu hormonu darbību, kā rezultātā mēnešreizes kļūst neregulāras vai pavisam pārtrūkst.

Pētnieki nevar precīzi pateikt, cik daudz alkohola ir nepieciešams, lai izjauktu tavu menstruālo ciklu – daudzums katrai sievietei var būt atšķirīgs. Tomēr tajā pašā laikā ir skaids - viena glāze dienā tomēr ir labākais veids, kā justies labi, bet arī nekaitēt savam ciklam.

Pieņemšanās svarā

Strauja pieņemšanās svarā dažu mēnešu laikā var izraisīt pārmaiņas hormonu darbībā. Līdz ar svara pieaugumu, tavas olnīcas sāk ražot papildus testosteronu un tas var kavēt ovulāciju, tāpēc ir iespējams, ka tavs menstruālais cikls velkas ļoti ilgi vai vispār iztrūkst.

Infekcijas

Infekcijas nevar ietekmēt tavu hormonu līmeni un mainīt menstruālo ciklu, taču tās var radīt papildus asiņošanu un likt tev domāt, ka tev ir mēnešreizes krietni biežāk, kā tam vajadzētu būt.

Baktēriju izraisītas infekcijas, iekaisis iegurnis vai seksuāli transmisīvās slimības var izraisīt dzemdes iekaisumu un asiņošanu. Rezultātā tev vēl joprojām būs normāls hormonālais cikls, taču tu vari asiņot arī pa vidu tam infekcijas dēļ. Ja pamani asiņošanu laikā, kad tev nav mēnešreizes, kā arī piedzīvo vēl citas pazīmes, kas liecina par infekciju, piemēram, drudzi, vemšanu, sāpes vai niezi intīmajās zonās, sāpes vai sāpīgumu vēdera dobumā, dodies pie savas ginekoloģes.

Smēķēšana

Sievietēm, kuras smēķē, pirmsmenstruālais periods ir krietni nepatīkamāks un smagāks kā sievietēm, kuras to nedara.

Risks paaugstināt nepatīkamas izjūtas pirmsmentruālā perioda laikā ir atkarīgs no tā, cik daudz tu smēķē un kādā vecumā to sāki darīt. Smēķēšana palielina estrogēna, testosterona un citu pirmsmenstruālajā periodā iesaistīto hormonu līmeni, tāpēc sievietēm, kuras smēķē, ir īsāks un neregulārāks menstruālais cikls, nekā nesmēķētājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!