Foto: Privātais arhīvs
Ceru, ka pēc šo padomu izlasīšanas jutīsies mazāk nobažījies un gatavs iekarot trenažieru zāli! Zinu, ka tas var būt biedējoši, bet atceries, ka zālē atradīsies tādi paši cilvēki, kas reiz bija iesācēji.

1. Izvērtē ģeogrāfisko novietojumu. Tam jābūt pietiekami ērti sasniedzamam ikdienas maršrutā – sarežģīta nokļūšana nebūs labākā motivācija. 

2. Izpēti piedāvājumu. Izpēti sporta kluba mājaslapu! Kādas ir cenas, darba laiks, īpašie piedāvājumi, treneri. Vai tiek piedāvātas grupu nodarbības? Tā kā pati biju nolēmusi sportot tieši no rītiem, pirms darba, man bija svarīgi, vai izvēlētajā sporta klubā būs piedāvājums ar zemas intensitātes slodzi rīta stundām. Pirms abonementa iegādes nekautrējies un palūdz sporta kluba darbiniekiem izvadāt nelielā ekskursijā.

3. Parūpējies par savu pašsajūtu pirms treniņa. Pirmkārt, tā ir atpūta, otrkārt - ēšana. Nedodies uz sporta zāli izsalcis, jo tad nebūs spēka un nevarēsi trenēties ar 100% atdevi. Iesaku paēst 30 - 90 minūtes pirms treniņa un izvēlēties kādu viegli sagremojamu produktu.

4. Ko ņemt līdzi? Ūdens pudele, ērti apavi (pilates, body art un jogas nodarbībās tie gan nebūs nepieciešami, jo mēdz vingrot ar basām kājām vai zeķēs), ērts sporta apģērbs, matu gumija vai sprādze, dvielis, visas nepieciešamās higiēnas un kosmētikas lietas (dušas želeja, šampūns, kondicionieris, dezodorants, kosmētika, ķemme), čības dušai un saunai. Ja izvēlētais sporta klubs piedāvā arī saunu - peldkostīms. Ir cilvēki, kuriem trenējoties patīk klausīties motivējošu mūziku, kā arī trenažieru zāles apmeklētāji mēdz ņemt līdzi pierakstu blociņu, lai fiksētu paveikto vingrinājumu skaitu un slodzi. Manā "must have" sarakstā ir arī trenera izveidota treniņu programma, kurā secīgi uzskaitīti katras dienas vingrojumi un vēlamā slodze.

5. Ko darīt ierodoties? Pirmā lieta, ierodoties sporta klubā, ir ceļš uz ģērbtuvi. Tātad ir jau mērķis, un pa ceļam vari "noskanēt" situāciju - kur ir nodarbību zāles, kā iekārtota trenažieru zāle - kur atrodas kardio trenažieri, svari, cits ekipējums. Personīgi es izvēlējos šādu taktiku - pirmos trīs mēnešus piecas reizes nedēļā apmeklēju grupu nodarbības, kurās visi vingrinājumi ir veidoti, lai apvienotu spēku, lokanību un līdzsvaru, kā arī uzlabotu kustību koordināciju, precizitāti, nostiprinātu ķermeņa dziļo muskulatūru un pozitīvi ietekmētu stāju (pilates, body art, joga). Pēc šī perioda biju nobriedusi trenažieru zāles apmeklējumam un gatava savu slodzi palielināt, bet mani nepameta nedrošības sajūta - jutos nepiederīga un apjukusi, un, lūk, sekoja patiesi labākais lēmums tādam iesācējam kā es - individuālā treniņu programma un treniņš personīgā trenera vadībā. 

6. Jautā! Nekautrējies un jautā sporta kluba darbiniekiem, ja nezini, kā lietot kādu no trenažieriem. Viņi būs priecīgi palīdzēt.

7. Notīri un sakārto! Sporta zālē atradīsi papīra dvieļus un dezinfekcijas šķidrumu - neaizmirsti notīrīt trenažieri pēc tā lietošanas. Tas pats attiecas arī uz jogas paklājiņiem. Pēc vingrinājuma izpildes noliec vietā ekipējumu.

8. Neaizmirsti elpot! Seko līdzi tam, lai kardio treniņos ieelpa un izelpa nav pārāk saraustīta un sekla. Velti laiku sava ritma atrašanai, savukārt spēka treniņos koncentrējies uz izelpu grūtākajā brīdī, piemēram, izelpo brīdī, kad, ceļot hanteles, roka tuvojas plecam. Stiepšanās treniņos nepieciešama lēna un regulāra elpošana, koncentrē savu ieelpu vēderā, nevis plecos vai krūtīs.

8. Dodies kopā ar draugu! Arī tas var būt ļoti motivējošs elements jaunās dzīves sākumā - kopīgi treniņi var būt lielisks laika pavadīšanas veids.

9. Uzmanies ar uzkodām pēc treniņa!

Lūk, kā mēs gatavojāmies treniņam:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!