Foto: Shutterstock

Pirms neilga laika Rutks.lv izsludināja pieteikšanos eksperimentam – sadarbībā ar Latvijā radītajiem diētas šķīvjiem "OnPlate" un veselīga uztura projektu "Foodtastic" tievēšanas un veselīgas ēšanas projektam mēneša garumā. Saņēmām brīnišķīgas motivācijas vēstules un labprāt būtu devuši iespēju viesiem, tomēr izvēlējām piecas dalībnieces.

1. Svetlana Čerkovska. Viņu eksperimentam pieteica vīrs, rakstot "Ir sanācis tā, ka mēs abi ģimenē esam resnīši. Cīņa ar liekajiem kilogramiem notiek ik dienas, taču rezultāti neiepriecina." Tādēļ nolēmām, ja viņi piekritīs, tad eksperimentā jāpiedalās abiem laulātajiem. Arī šķīvjus un konsultācijas piešķirsim abiem, jo veselīga ēšana un paradumi sakņojas ģimenē. Viens par visiem un visi par vienu!

2. Lelde Pencele pieteicās eksperimentam, lai atgūtu formu pēc grūtniecības. Viņa rakstīja: "Grūtniecības laikā piedomāju vairāk par uzturu, neēdu maizi, sāku brokastīs ēst putru. Efekts bija, un pašlaik pēc nepilniem trim mēnešiem pēc dzemdībām esmu atguvusi svaru, kāds bija, sākoties grūtniecībai, proti 80 kilogramus, bet šis noteikti nav svars un izskats, kas mani apmierinātu. Grūti arī izpildīt vingrinājumus, un pati apzinos, ka tas ir neveselīgas un reizēm pārmērīgas ēšanas dēļ." Tā kā šī ir ļoti aktuāla problēma - svara atgūšana pēc grūtniecības un pareiza ēšana kā vēlamā rezultāta sasniegšanas ķīla – Lelde varēs piedalīties eksperimentā un stāstīt arī citām jaunajām māmiņām par savām izjūtām, pieredzi un iegūtajām zināšanām. 

3. Mūs aizkustināja arī fizioterapeites un studentes Elzas (22 gadi) vēstule. Elza rakstīja: "Ļoti vēlos mainīt savus ēšanas paradumus, vēlos pilnībā mainīt savu dzīvesveidu. Agrāk, līdz pat vidusskolas absolvēšanai man ļoti nepatika sportot, viss, kas bija saistīts ar sportu man sagādāja gan fiziskas, gan morālas grūtības. Pārvācos dzīvot uz Rīgu, lai studētu Latvijas Universitātē. Vienu dienu izdomāju aiziet kursa biedrenei līdzi uz Latvijas Universitātes rīkotajām aerobikas nodarbībām. Un tieši tur sākās mana mīlestība pret sportu.

Katru darba dienu gāju uz treniņiem, reizēm sportoju arī brīvdienās, viss, par ko domāju, bija tikai "sports, sports, sports". Līdzi tam, protams, nāca arī rezultāti, un pat ļoti labi. Apkārtējie tos pamanīja pat labāk nekā es pati. Agrāk, vidusskolā, svēru 83 kilogramus, bet apmēram pēc gada – 64 kilogramus (-19kg!!!). Jā, ēdu veselīgāk, bet nezināju, kā tieši ēst ir veselīgi un pareizi. Nebija tā, ka ļoti domāju par to, ka gribu nomest svaru, man vienkārši patika sports. 

Uzsākot šogad mācības Rīgas Stradiņa Universitātē, līdz ar negulētajām naktīm, našķošanos atpūtas brīžos no mācībām un mazāk brīvā laika, ko veltīt fiziskām aktivitātēm, arī mans ķermenis ir mainījies un vairs neesmu apmierināta ar sevi. 

Bet mana mīlestība pret sportu nekur nav zudusi, tā tepat vien ir – vairākas reizes nedēļā dodos uz treniņiem, ikdienā par savu transportlīdzekli izvēlos riteni. Bet vislielākā problēma man ir tieši uzturs – nezinu, cik daudz un ko vajadzētu ēst, lai būtu enerģija ikdienai un treniņiem, bet lai nepieņemtos svarā. Kā arī, lai manām fiziskajām aktivitātēm būtu arī kādi rezultāti. Esmu apsvērusi domu doties pie dietologa, bet diemžēl pagaidām kā studente to nevaru atļauties.
Uzskatu, ka šis eksperiments man būtu ļoti noderīgs, arī manai nākotnes profesijai. Es ļoti vēlētos piedalīties, jo gribu dzīvot veselīgi un aktīvi!"

4. Arī Judīte izvēlēta tādēļ, ka viņas aprakstītā situācija ir līdzīga daudzām sievietēm, kas nejūtas apmierinātas ar savu izskatu, tāpēc viņas piemērs varētu iedvesmot arī citus. Judīte rakstīja: "Pagājušajā gadā nosvinēju savu 50.dzimšanas dienu un rīkoju lielu balli, bet svētku prieku sabojāja tas, ka svētku kleitā neizskatījos pietiekami skaista un pievilcīga. Protams, ka pie vainas bija liekie kilogrami. Tad nolēmu, ka ir pēdējais laiks sākt rūpēties par sevi, jo liekais svars nerada problēmas tikai vizuālajam tēlam, bet rada augsni arī pašsajūtai un veselībai. Tā jau vairāk nekā gadu gatavojos kaut ko darīt, bet laikam pietrūka kaut kāda "grūdiena" no malas. Nu tas ir radies, un tāpēc rakstu. Mans augums ir 1,56, bet svars jau pārkāpis 80 kg robežu. Tā kā veselības dēļ nedrīkstu piedalīties aktīvās fiziskās nodarbībās, tad atliek nopietni pievērsties veselīgam uzturam," raksta Judīte. Centīsimies viņai palīdzēt.

5. Piektā dalībniece būs Paula - peldēšanas un vieglatlētikas trenere, kam centīsimies palīdzēt tikt galā ar liekā svara problēmām, lai viņa vēlāk varētu palīdzēt citiem.

Eksperiments sāksies jau 5. maijā, un tā laikā ik nedēļu publicēsim tā dalībnieču pārdomas, pieredzi un padomus kopā ar uztura speciālistu komentāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!