Foto: Shutterstock

Izsludinot Rutks.lv sadarbībā ar "OnPlate" šķīvjiem un veselīgas ēšanas projektu "Foodtastic" veidoto tievēšanas eksperimentu, nemaz nedomājām, ka interese būs tik liela. Tomēr pieteikumu bija daudz, un no visiem izvēlējāmies sešus ļoti dažādus dalībniekus, kam palīdzēt sākt ēst veselīgi un pastāstīt to arī citiem.

Pagājusi pirmā eksperimenta nedēļa, kurā dalībnieki tikās ar uztura speciālistēm un sāka veidot pareizu ēdienkarti. Lūk, pirmo trīs dalībnieču - Judītes, Paulas un Leldes pārdomas, kā arī speciālistu komentāri par viņu līdz šim pieļautajām kļūdām un ieteikumi ikvienam, kā ēst veselīgāk.

Judīte, 50 gadi, vēlas nomest liekos kilogramus un sākt ēst veselīgi

"Vispirms jau liels paldies par iespēju piedalīties šajā projektā un jauko dāvanu - OnPlates diētas šķīvi. Kad Delfi.lv birojā laimīga saņēmu šķīvi, tad īsti vēl nebija priekšnojauta par to, kā šīs šķīvis izmainīs manu ikdienas dzīvi. Bet izmainīja, un tas ir fakts. 

Foto: Privātais arhīvs

Sestdien devos pie uztura speciālistes Līvas Naudiņas-Saliņas, lai pastāstītu par savu ikdienas ēdienkarti, ēšanas paradumiem un kaitīgajiem ieradumiem. Kopīgi secinājām, ka ēdu neveselīgi, un man tas nebija pārsteigums. Manā vecumā vairs nevajag skaidrot, ka majonēze lielos daudzumos, tikko ceptas bulciņas brokastīs, frī kartupeļi vai pica vakariņās nav tas veselīgākais uzturs. Tikšanās reizē uzklausīju vērtīgus padomus ēdienkartes sastādīšanā un vienojāmies par sadarbību mēneša garumā. Tagad varu jebkurā laikā viņai rakstīt un uzdot jautājumus, kā arī sūtīt ēdienkartes, lai viņa tās izvērtē. Paldies par palīdzību! 

Lielākā jautrība sākās tajā brīdī, kad izgāju no kabineta. Taisnā ceļā devos uz Centrāltirgu pēc veselīgiem produktiem. Nopirku tomātus, gurķīšus, dilles, kabačus, lociņus un papriku, bezpiedevu jogurtu, paniņas, banānus un braucu mājās. Tā kā mans dzīvesbiedrs atradās darba braucienā un maltītes man viņam nebija jāgatavo, tad tajā brīdī domāju tikai par savu ēdienkarti. Kad pārbraucu mājās un jau biju gatava ķerties klāt ēdienu gatavošanai, sapratu, ka ar tiem produktiem, kurus nopirku tirgū, varu aizpildīt tikai pusi no OnPlates šķīvja. Tad nopietni ķēros klāt ēdienkartes studēšanai, kas bija pievienota šķīvim. Sastādīju nelielu sarakstiņu un devos uz veikalu. Mājās pārnācu ar vājpiena biezpienu, vistas fileju un baltās zivs fileju. Beidzot bija pienācis laiks ķerties klāt maltītes gatavošanai. Ēdienus centos gatavot tikai multifunkcionālajā katlā, jo, lai pagatavotu ēdienu, nevajag izmantot taukvielas. 

Pēc Līvas ieteikuma sāku veidot savu dienasgrāmatu, kurā ierakstīju produktus un to svaru, kā arī izveidoju speciālu sadaļu, kurā katras dienas beigās ierakstīju secinājumu. Kad divas dienas čakli biju ievērojusi visus uztura speciālistes ieteikumus, nosūtīju viņai ēdienkarti. Un, protams, saņēmu no viņas vērtīgus ieteikumus. Līva man rakstīja: „Lai precīzi aprēķinātu kalorijas, man ir nepieciešams konkrētāks svars katrai maltītes sastāvdaļai, bet aptuveni pavērtēju - kalorijas ir par maz, sevišķi pirmajā dienā, noteikti par kādām 300 kcal jāpalielina kopējā kalorāža. Olbaltumvielas labas, sevišķi otrajā dienā. Trūkst ogļhidrāti, tauki - iekļaujiet griķus, pilngraudu rīsus, mazliet pilngraudu makaronus vai kādu rupjmaizes šķēli. Ja dienas laikā neēdat trekno zivi, papildiniet salātus ar pussauju riekstiem, sēklām, karoti olīveļļas vai no rīta avokado. Lai arī runājām, ka jāmazina tauku daudzums uzturā, mazliet tomēr var palielināt "labo" tauku daudzumu maltītēs”. 

Pārsteidzoši, bet kad mājās atgriezās mans dzīvesbiedrs, tad mani ēšanas paradumi nemaz nemainījās. Viņš nevarēja mani sakārdināt ne ar frī kartupeļiem, ne saldējumu.
Tagad abi devāmies uz veikalu. Veikalā iegādājāmies pilngraudu sausmaizītes, pilngraudu spageti makaronus, Balzamiko mērci, tunci savā sulā, svaigu lasi, olas u.c. produktus, kas varētu bagātināt ēdienkarti. 

Vēlējos izprast nopirkto produktu atšķirību no tiem pārtikas produktiem, kurus pirku pirms tam un sāku veidot tabuliņu. Pārsteigums bija tas, ka pilngraudu sausmaizītēs un pilngraudu makaronos ir ievērojami lielāks šķiedrvielu svars. Tās izrādās ir ļoti svarīgas (pēc informācijas, kas bija atrodama internetā). Tieši šķiedrvielu daudzums produktā bija mans lielākais atklājums, jo iepriekš interesējos tikai par kaloriju daudzumu produktos. 

Un pati svarīgākā informācija. Mans sākotnējais svars bija 83,2 kg. Piecu dienu diētas rezultāts 81,5 kg (pēc vakariņām)."

Uztura speciālistes komentārs:

Ļoti motivēta, apņēmības un entuziasma pilna sieviete, kas nospraudusi skaidru mērķi – izskatīties, justies labāk un uzlabot veselību.

Maltītes tiek ieturētas regulāri, bet uzturs nav pilnvērtīgs. Brokastīs un vakariņās bieži priekšroka tiek dota tādiem konditorijas izstrādājumiem kā smalkmaizītes, picas šķēle, kas var novest ne tikai pie liekajiem kilogramiem, bet arī vitamīnu, minerālvielu deficīta. Pusdienas tiek ieturētas darbam tuvākajā kafejnīcā, bet jāatceras, ka kafejnīcu piedāvājumā ne vienmēr ir veselīgākās ēdienu alternatīvas un bieži nav zināms kopējais kaloriju, tauku daudzums porcijā, kā arī pievienotā sāls un cukura daudzums. Vakariņas tiek ieturētas vēlu.
Pozitīvais – ikdienas seko līdzi uzņemtajam un rekomendējamajam šķidruma daudzumam.

Paula, 24 gadi, sporta trenere, kas vēlas sākt ēst veselīgāk un pareizāk

"Ir pagājusi pirmā nedēļa tievēšanas un veselīgas ēšanas eksperimentā kopā ar Rutks.lv. Sākums bija 5.maijā, un es jau iepriekšējā dienā izanalizēju savu ēdienkarti un mēģināju nonākt pie dažādiem secinājumiem, kas man traucē atbrīvoties no pēdējiem liekajiem kilogramiem. Kaut gan ēdu diezgan pareizi, ko arī vēlāk nedēļas beigās apstiprināja uztura speciāliste no Foodtastic, kaut kas tomēr nebija pareizi. Ļoti maz dzēru ūdeni un, sākoties šim eksperimentam, apņēmos katru dienu izdzert vismaz 2-3 litrus ūdens. Tas arī man nedēļas laikā izdevās, un nemaz nebija tik grūti, nedaudz tikai jāpiedomā. 

Runājot par ēšanu, ieturu piecas nelielas maltītes dienā – trīs lielākas ēdienreizes un divas uzkodas. Uzturā lietoju dārzeņus, gaļu, graudaugu produktus. Lai arī uzreiz nedēļas sākumā netiku pēc OnPlate šķīvja, ēdu veselīgi un pareizi. Un tad, kad saņēmu uztura speciālista konsultāciju un veselīgas ēšanas šķīvi, bija skaidrs, kur ir mana lielākā kļūda – porciju lielums. Ēdu veselīgi, bet daudz. Domāju, ka tā dara daudzi cilvēki. OnPlate šķīvis palīdzēja, jo tur ir uzzīmētas sadaļas, kādās proporcijās viss jāliek un, jau pirmo maltīti saliekot uz šķīvja, sapratu, to, ka jāēd divreiz mazāka porcija. 

Ēdot veselīgi, pašsajūta ir lieliska un ir viegluma sajūta, jo nav bijusi pārēšanās. Pirmā nedēļa aizvadīta godam, un jau sākta otrā nedēļa, kas arī solās būt lieliska."

Uztura speciālistes komentārs:

Paulai ikdienā ir ļoti aktīvs dzīvesveids, viņa ir vieglatlētikas un peldēšanas trenere. Ikdienā arī uztura paradumi ir apsveicami - regulāras, nelielas, bet pilnvērtīgas maltītes. Par uzturu viņa zina ļoti daudz un cenšas visu pareizi ievērot, taču ne vienmēr izdodas izturēt ideālo ēdienkartes variantu - kārojās dažāda veida sierus, periodiski arī uznāk izteikta vēlme pēc saldumiem - šokolādes, kūkām. Protams, ka kādreiz tas ir pieļaujams, taču jāatceras par enerģijas līdzsvaru - ja uzņemta vairāk, tad arī jāpatērē vairāk. 

Vēl viens no ieteikumiem Paulai ir sekot līdzi ogļhidrātu daudzumam ikdienas uzturā, jo bieži vien tos uzņemam par maz, it sevišķi sportojot, tāpēc arī tik ļoti kārojās saldumus. Labāk izvēlēties saliktos ogļhidrātus un iekļaut tos katrā maltītē (piemēram, auzu pārslas, rīsi, griķi, vārīti kartupeļi, bulgurs, kvinoja u.c.).

Lelde, 25 gadi, jaunā māmiņa, kas vēlas notievēt un iemācīties ēst veselīgāk

"Ņemot vērā, ka šķīvis ir pāris dienas, pagaidām grūtības vai problēmas maltītes nesagādā. Ļoti noderēja konsultācija pie uztura speciālistes, noteikti paplašināšu savu ēdienkarti ar daudzveidīgākiem ēdieniem. Nemaz nedomāju, ka šķīvis būs tik liels, un porcijas uz tā ir lielas, galvenais ievērot visas trīs ēdienreizes. 

Tas, kā veidot ēdienkarti ir skaidri saprotams no šķīvja zīmējumiem un klāt pievienotajiem padomiem ēdienkartei vairākām dienām. Noteikti izmēģināšu! 

Ēst var daudz ko, katrs var atrast un veidot ēdienkarti pats sev - ne tikai dārzeņus, bet arī gaļu, zivis un citus produktus. Mans svars, šādi ēdot, nedēļas laikā krities aptuveni par 400 gramiem."

Uztura speciālistes komentārs: 

Lelde ir rūpīga un gādīga jaunā māmiņa ar lielu vēlmi mainīt uztura paradumus. Apsveicami ir tas, ka Lelde vēlas šīs pārmaiņas ieviest ne tikai savas labsajūtas uzlabošanai, bet arī tāpēc, lai sniegtu pašu labāko savam mazulim un motivētu pārējos ģimenes locekļus pievērsties veselīgākam dzīvesveidam. 

Leldei un citām jaunajām māmiņām, kas zīda savu bērniņu, ir jāņem vērā tas, ka šis nav pats piemērotākais laiks, lai ievērotu drastiskus uztura ierobežojumus un strauji mazinātu ķermeņa svaru. Šis ir laiks, kad māmiņai ir jāēd pilnvērtīgi, lai mazuli nodrošinātu ar pašu vērtīgāko, ko tam var sniegt – mātes pienu. Galvenie principi, kas būtu jāmaina Leldei, ir ēdienkartes dažādošana, iekļaujot vairāk zaļumus, dārzeņus un augļus, kas apgādās ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām, kā arī koriģēt maltītes tā, lai treknāko ēdienu baudīšana netiktu atlikta uz vēlajām vakara stundām. Prieks, ka Lelde ļoti rūpīgi attiecās arī pret sava bērniņa pašsajūtu, jo kā zināms, māmiņas uzturs iespaido piena sastāvu un bieži vien mazulītim var sapūsties vēderiņš vai būt kāda alerģiska izpausme uz konkrētu produktu, tāpēc māmiņām jābūt ļoti vērīgām.

Par to, kā veicās eksperimenta dalībniekiem Elzai, Svetlanai un Hārdijam, lasiet jau pirmdien, 18. maijā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!