Foto: Shutterstock

Izsludinot Rutks.lv sadarbībā ar "OnPlate" šķīvjiem un veselīgas ēšanas projektu "Foodtastic" veidoto tievēšanas eksperimentu, nemaz nedomājām, ka interese būs tik liela. Tomēr pieteikumu bija daudz, un no visiem izvēlējāmies sešus ļoti dažādus dalībniekus, kam palīdzēt sākt ēst veselīgi un pastāstīt to arī citiem.

Pagājusi pirmā eksperimenta nedēļa, kurā dalībnieki tikās ar uztura speciālistēm un sāka veidot pareizu ēdienkarti. Lūk, Elzas, Svetlasnas un Hardija pārdomas, kā arī speciālistu komentāri par viņu līdz šim pieļautajām kļūdām un ieteikumi ikvienam, kā ēst veselīgāk.

Elza, studente ar lielu apņēmību

"Konsultācija pie uztura speciālistes Baibas bija ļoti interesanta. Uzzināju daudz jaunas lietas, kā arī atkārtoju arī daudz ko jau zināmu. Piemēram, uzzināju, kāpēc pēc treniņiem man ir tik liela bada sajūta. Apmēram stundu pirms treniņa vajag paēst (neko ļoti smagu) un pusstundas laikā pēc treniņa vajadzētu izdzert kādu veselīgu kokteili vai ko tādu, lai atgriežoties mājās negribas apēst visu pēc kārtas.

Nedēļa bija interesanta, "OnPlate" šķīvis ir ļoti noderīgs, tas palīdz saprast un regulēt, tieši cik daudz un ko ēdienreizes laikā vajadzētu apēst. Šonedēļ bija diezgan pagrūti ievērot visu tieši tā, kā vajadzētu, sanāca arī panašķēties un apēst vairāk, nekā vajadzētu, bet kas man patīk - ar šī šķīvja palīdzību mana ēdienkarte ir kļuvusi daudz bagātāka un interesantāka - un tas tikai nedēļas laikā.
Sliktus ēšanas paradumus nav viegli tik ātri izmainīt, bet jau tagad jūtu, ka esmu to kaut nedaudz izdarījusi un ceru, ka tie arvien uzlabosies.

Esmu arī iegādājusies blenderi un svarus, lai nopietnāk pievērstos veselīgākam uzturam."

Uztura speciālista komentārs

Elza ir aktīva studente, kas papildus studijām rod laiku apmeklēt regulārus sporta treniņus un no punkta A uz punktu B pārvietojas ar velosipēdu. Viņa ir apņēmīga un mērķtiecīga, par ko liecina tas, ka reiz jau sev vēlamo augumu un pašsajūtu sasniegusi, taču nu apstākļi ir mainījušies, dienas režīms kļuvis neprognozējamāks, kas ir par cēloni neregulārām maltītēm un našķošanās paradumam.

Tieši neregulārās ēdienreizes un nesaplānotās maltītes ir Elzas galvenie klupšanas akmeņi. Laika trūkuma dēļ tiek izvēlēts ēdiens, kas bieži vien ir ”tukšo” kaloriju avots un nekādā mērā nenodrošina ar nepieciešamajām uzturvielām. Atnākot mājās, gan pēc garām lekciju stundām, gan sporta treniņiem kārojas dažādus našķus, tapēc tiek ēsti cepumi, čipsi un citi taukiem, cukura un sāls pārbagāti produkti. Šī vēlme liecina par to, ka dienas laikā nav uzņemti pietiekoši daudz saliktie ogļhidrāti, piemēram, graudaugu produkti un papildinātas enerģijas rezerves, kā arī pēc treniņiem iztrūkst atjaunojoša uzkoda, tāpēc organisms prasa pēc „ātras” enerģijas un roka pati sniedzas pēc kādas konfektes. 

Atzinīgi vērtējams tas, ka Elza ir ieinteresēta mainīt savus paradumus un ir gatava vairāk laika veltīt ēdiena gatavošanai mājās, kas būtu lielisks veids, kā sagatavot pusdienas nākamajai dienai un vienmēr nodrošināt to, ka somā ir kas gards un vitamīniem bagāts, kā arī atturētu no pusfabrikātu iegādes citviet.

Svetlana un Hardijs, cenšas tievēt un ēst veselīgi kopā

"Šķīvjus saņēmām un nopriecājāmies, ka arī pie mums Latvijā kāds kaut ko cenšas darīt, izdomā un veido ko jauku, cerams, arī noderīgu cilvēkiem, kam ir vēlme samazināt savu svaru. Tomēr, pats šķīvis, kaut arī tīri skaists, skrāpē galda virsu! Tātad bez galdauta uz galda neuzliksi! Mazliet nopulējām, un var jau droši lietot. Sabildējām visu un palielījāmies, kam vien varējām. 

Konsultācijā pie uztura speciālistiem nosvērāmies, nomērījāmies, meitenes mums izstāstīja arī sen jau zināmas lietas, kas jāēd, kā jāēd utt. Viss jauki, tievēsim! Nekāda Amerika mums atklāta nav, bet piedalāmies akcijā, un tas ir motīvs, dzenulis tam,, lai sasniegtu rezultātu. Mums tikai dalība, turklāt apzināta dalība, projektā ir tas, kas liks un liek sasniegt rezultātu. Ja šīs akcijas nebūtu, protams, censtos, bet ne ar tādu sparu. Un re, pirmajā nedēļā - 1,2 kilogrami katram pirmajās četrās dienās un atklāsme, ka dārzeņu rezerves ledusskapī ir nepietiekamas! Jāpērk vairāk, lai var pielikt pusi šķīvja katrā ēdienreizē. Jāatceras, ka pirmie uz šķīvja jāsāk likt tieši dārzeņi, jo tad pārējam vienkārši nepietiks vietas ieņemt sev neparedzēto vietu. Elementāri, Vatson!
Pēc nedēļas man svars samazinājies par 1,2 kilogramiem, Hardijam – 1,4 kilogramiem.

Vēlam visiem nobaudīt garšīgus pavasara sparģeļus Holandes mērcē! Vai kādu citu pavasara kārumu!"

Uztura speciālista komentārs

Foto: Privātais arhīvs
Smaidīgs, komunikabls pāris, kas ēdienu un maltītes uztver kā vienu no dzīves baudām. Smarža, garša, krāsa, ēdiena koptēls neapšaubāmi ir pareizie faktori apetītes rosināšanai un kvalitātes zīme ēdienam. Konkrētajā gadījumā papildus šiem pozitīvajiem ēdiena gatavošanas faktoriem, pārim ir jāiemācās pagatavot kalorijām ne tik bagātas maltītes, samazinot kopējo porcijas kalorāžu, tauku, īpaši piesātināto un ogļhidrātu, īpaši cukuru daudzumu, jāveido mazākas porcijas ikdienā, kā arī rekomendējams izslēgt tādus nevēlamus produktus kā majonēze, cukura un konditorijas izstrādājumi, trekna gaļa, trekns piens u.c. Pozitīvais – seko līdzi pārtikas sastāvam, marķējumam.

Mainīt ēšanas paradumus un ieviest izmaiņas virtuvē kopīgiem spēkiem kā pārim ir labākā motivācija panākumiem un piemērs citām ģimenēm!

Pirmo trīs dalībnieču - Judītes, Paulas un Leldes pārdomas, kā arī speciālistu komentārus lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!