Foto: Shutterstock

Mūsu personības tips un rakstura iezīmes ne tikai ietekmē mūsu attiecības ar līdzcilvēkiem un to, kā mijiedarbojamies ar apkārtējo pasauli, bet arī mūsu miega paradumus un naktsmiera kvalitāti, liecina pētījumi. Šai sakarā "Huffington Post", konsultējoties ar nozares profesionāļiem, apkopojis izplatītākos personības tipus un to, kādi miega paradumi tiem visbiežāk raksturīgi.

To, vai esi pūce vai cīrulis, nosaka iedzimtība

Lai cik apņēmīgi arī tu necenstos savā ikdienā ieviest jaunus miega paradumus, gulēt dodoties laicīgāk un mostoties agrāk, ja pēc ķermeņa iekšējā pulksteņa tomēr esi, piemēram, pūce, tad tavi miega paradumi šim hronotipam būs atbilstoši visu mūžu, to nosakot iedzimtībai, vēstī "BBC".

Cīruļi jūtas laimīgāki

Analizējot dažādu aptauju un pētījumu rezultātus, secināts, ka cīruļi jūtas laimīgāki, kā arī ir apveltīti ar neatlaidīgāku raksturu un ir patstāvīgāki nekā pūces. Tā kā cīruļi labi jūtas jau no rīta, kamēr pūces dienai ir gatavas vien ap pusdienlaiku, cīruļiem arī ir vieglāk iekļauties darba ritmā un kolektīvā, jūtoties mundrākiem un enerģiskākiem, kas, savukārt, uzlabo attiecības ar līdzcilvēkiem.

Ja esi "domātājs", iemigt būs grūtāk

Cilvēkiem, kuri ir domīgi, labprāt analizē pasaulē, kā arī sevī notiekošos procesus un ērtāk jūtas vērotāja, nevis darītāja pozīcijā, nereti ir grūtāk iemigt neskaitāmo domu, kas nodarbina prātu, dēļ. 

Tā rezultātā prāts it kā atsakās paklausīt ķermenim, kas gatavojas atpūtai, un, lai cik ļoti noguruši mēs arī nejustos, iemigt nav iespējams. 

Šai sakarā ieteicams apgūt meditāciju, nodarboties ar jogu, kā arī veikt elpošanas vingrinājumus, kas mazinās stresu, noskaņos prātu uz naktsmieru un neļaus ikdienas raizēm vai pat jau krietnu laiku veciem notikumiem radīt satraukumu un bezmiegu.

Pūces labprāt uzņemas risku

Izdevumā "Personality and Individual Differences" publicētā pētījumā secināts, ka cilvēki, kuri pieder pie pūču hronotipa, ir jutekliskāki un vairāk tiecas pēc visa jaunā un vēl neatklātā. Tāpat pūcēm piemīt augstāks radošais potenciāls, kā arī šie cilvēki pasauli uztver asāk, spēcīgāk izjūtot tās daudzveidību. Tāpat secināts, ka pūces labprātāk uzņemas risku un ir arī piedzīvojumu kārākas, salīdzinot ar cīruļiem.

Labāks miegs – ekstravertām personībām

2014. gadā izdevumā "Health Psychology" publicētā pētījumā apgalvots, ka ekstravertām personībām ir ciešāks miegs, kā arī šī personības tipa cilvēki krietni retāk cieš no bezmiega. Kā apgalvo pētnieki, šī fenomena iemesls ir pagalam vienkāršs – ekstravertas personības savās sajūtās, pārdomās, raizēs un priekā dalās ar līdzcilvēkiem, neglabājot sevī no apkārtējiem slēptu emociju buķeti, kas varētu nomākt prātu un radīt satraukumu, tā ierosinot arī miega traucējumus, brīžos, kad cilvēks paliek vienatnē ar savām domām.

Nervozi cilvēki biežāk cieš no bezmiega

Cilvēkiem, kuri ir nervozāki un ātri satraucas, ir zemāks stresa slieksnis, kas, savukārt, korelē ar miega traucējumiem un bezmiegu, apgalvo pētnieki. Pārskatā, kas publicēts žurnālā "Sleep Medicine Reviews", secināts, ka stress, raizes, paaugstināts jūtīgums un nervozitāte ir cieši saistīti ar miega traucējumiem. Jāpiebilst, ka nekvalitatīvs naktsmiers, savukārt, kā zināms, arī korelē ar nervozitāti un pārmērīgu emocionalitāti, veidojoties nosacītam apburtajam lokam.

Kā uzlabot miega kvalitāti?

Ja ciet no bezmiega, regulāras mošanās naktī vai apgrūtinātas piecelšanās no rītiem, lūk, pāris padomu, kā uzlabot miega kvalitāti:

Ja nespēj iemigt ilgāk par pusstundu, celies no gultas un nodarbini sevi ar kādu mierīgu aktivitāti! Dodies uz citu istabu, lai gultu nesaistītu vien ar nepatīkamajām sajūtām, ko rada grūtības iemigt, palasi grāmatu, veic rokdarbus vai izpildi elpošanas vingrojumus, kas nomierinās prātu un palīdzēs atslābināties.

Atceries izslēgt tālruni un datoru, kā arī, ja iespējams, glabā tos citā telpā, nevis guļamistabā! Tāpat miegam kaitēs arī televizors vai pārlieku gaiša istaba. Parūpējies par guļamistabai atbilstošiem aizkariem, kas istabā nodrošinās miegam vajadzīgo tumsu.

Centies pēc iespējas biežāk doties pie miera vienā un tai pašā laikā! Tādējādi tavs organisms pats noskaņosies uz naktsmieru, jau laikus parādoties nogurumam un miegainībai.

Atceries par atbilstošu gaisa temperatūru istabā. Ideālā variantā guli pie atvērta loga! Jo vēsāka būs tava istaba un jo siltāka – gulta, jo ciešākā miegā gulēsi un labāk atpūtusies jutīsies.

Vairāk ieteikumu kvalitatīvam naktsmieram meklē šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!