Foto: kadra no video
Fotogrāfs Gregs Vaits izveidojis hipnotisku īsfilmu par Eiropas lielāko asinsbanku, radot asociācijas ar to kā ar asins fabriku, kurā ir konveijeri un ražošana. Protams, īstā asins "fabrika" ir cilvēks, tomēr Vaits centies parādīt šīs iestādes akurātumu, gluži vai perfekto un saskaņoto darbību, kas pēcāk palīdz glābt dzīvības.

Eiropā un Amerikā bieži vien tie, kam kādā brīdī aptrūkusies nauda vai vienkārši gribas palīdzēt līdzcilvēkiem, dodas nodot asinis. Piemēram, ASV par pirmreizēju asins ziedošanu pienākas 40 dolāri, bet par atkārtotu – pat 60. Eiropas valstīs šīs summas un papildu labumi, ko iegūst donors, variē. Latvijā donori saņem naudu pusdienām - 4,27 eiro un vienu brīvdienu darba vietā. Protams, tam visam pievienojas arī gandarījums, ka esi kādam palīdzējis.

Tālāk asinis nonāk laboratorijās.Visas asins devas tiek sadalītas komponentos: šūnās (eritrocītos un trombocītos) un plazmā, līdz ar to, vienā asins došanas reizē donors palīdz vairākiem slimniekiem, bet dažkārt vairāki donori - vienam slimniekam:

• politraumas gadījumā nepieciešami 20-25 donori;
• pēc plaša apdeguma nepieciešami 60-65 donori;
• autoavārijā cietušajam nepieciešami 10-20 donori;
• pie vēdera dobuma operācijām - 2-4 donori;
• pie gūžas protezēšanas nepieciešami 4-6 donori;
• asins vēža gadījumā vai ik dienas pārlej asinis no 1-3 donoriem, visā ārstēšanas laikā bieži nepieciešama 200-250 donoru palīdzība.

Vienā asins ziedošanas reizē donors palīdz glābt trīs cilvēku dzīvības.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no dangerousminds.net un vadc.gov.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!