Foto: PantherMedia/Scanpix
No 10. līdz 12. jūnijam Rīgā Lucavsalā notiks akcija "Diena bez alerģijas", kurā ikviens varēs uzzināt, kā pasargāt sevi un ģimeni no alerģijām un kā ar tām vislabāk sadzīvot. Pasākumā varēs saņemt alergoloģes Daces Kārkliņas bezmaksas konsultāciju. Arī bērniem nebūs garlaicīgi, jo viņi varēs piedalīties dažādās izzinošās meistarklasēs un spēlēs. Lūk, seši alergologu ieteikumi alerģijas riska mazināšanai, ko sagatavojuši akcijas organizatori!

1. Izvēlies uzturā produktus, kas nesatur mākslīgus uzlabotājus un kas audzēti pēc iespējas dabiskākos apstākļos.

2. Atceries, ka tīrība mājās un personīgā higiēna ir svarīga, bet nepārspīlē ar to, jo pārlieku sterilā vide mazina mūsu imūnsistēmas aizsardzības spējas.

3. Dod priekšroku mazgāšanas un ķermeņa kopšanas produktiem, kas neveicina alerģiju rašanos.

4. Izvairies no kaitīgiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanas, kas arī ir viens no alerģiju veicinošiem faktoriem. Tāpat svarīgi neuzturēties smēķējošu cilvēku tuvumā.

5. Alerģijas daudz vairāk ir novērojamas pilsētniekiem, un pie tā lielā mērā ir vainīgs piesārņotais gaiss un vide, kurā ik dienu uzturamies. Pēc iespējas vairāk izvēlies uzturēties dabiskā vidē – laukos, mežā, pludmalē un citviet, kur nav izplūdes gāzu un rūpnīcu dūmeņu izmešu radītā piesārņojuma.

6. Pievērs uzmanību savam dzīvesveidam kopumā – cik tas ir dabisks un draudzīgs tavam organismam?! Atceries, ka mūsdienās arvien vairāk ar alerģiju saskaras bērni agrā vecumā, kas, visticamāk, ir mūsu dzīvesveida un uztura rezultāts.

Akciju "Diena bez alerģijas" rīko "Neutral" akadēmija, ieskandinot alerģijas mēnesi un aicinot iedzīvotājus ar paradumu maiņu mazināt alerģijas riskus, informēja akcijas pārstāvis Ansis Krūmiņš.

Akcijas laikā Lucavsalā trīs dienas no pulksten 11 līdz 15 darbosies vēstniecība "Nē alerģijai". Tajā varēs saņemt alergoloģes bezmaksas konsultāciju. Vienlaikus bērniem būs iespēja uzzināt, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar alerģijām, piedaloties dažādās izzinošās spēlēs un meistarklasēs.

"Neutral" akadēmijas mērķis ir izglītot sabiedrību par alerģijām un sevis pasargāšanu no tām. Akadēmijas izveidē apvienojušies Latvijas alergologi un zīmols "Neutral", kas vairāk nekā 25 gadus ražo īpaši maigus produktus personīgai higiēnai, veļas mazgāšanai un mājas tīrīšanai, kas nesatur krāsvielas, smaržvielas un citas piedevas, kuras mēdz izraisīt alerģiju.

Ar šo akciju "Neutral" akadēmija vēlas likt cilvēkiem apzināties, ka alerģiju attīstību veicina ne vien gaisa piesārņojums, bet lielā mērā mūsu pašu ikdienas paradumi.

Mūsdienās attīstītajās valstīs saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas rādītājiem alerģiskas izpausmes var novērot jau aptuveni 40 procentiem iedzīvotāju, un ir skaidrs, ka šis īpatsvars tuvākajos gados tikai pieaugs. Organizācija prognozē, ka nākotnē ar alerģiju un tās slimībām saskarsies gandrīz puse eiropiešu.

Alerģija ir kļuvusi par mūsdienu urbānās pasaules slimību. Viens no alerģijas rašanās iemesliem ir vide, ko esam ap sevi izveidojuši un kas ir pārpilna ar dažādiem alergēniem. Tādēļ ārsti mudina negaidīt alerģisku simptomu parādīšanos, bet savlaicīgi pievērst uzmanību saviem ieradumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!